• Посилання скопійовано

З 2019 року в НКЦПФР запрацює Система подання фінансової звітності в електронному вигляді

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку на 1 квартал 2019 року планує запуск нової Системи фінансової звітності. Ця система дозволить здійснювати збирання, обробку, перевірку та розкриття регулярної фінзвітності підприємств у єдиному електронному форматі

З 2019 року в  НКЦПФР  запрацює Система подання фінансової звітності в електронному вигляді

Керівництво НКЦПФР, Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору в Україні» і Програми технічної підтримки за пріоритетними напрямками українського фінансового сектору EU-FINSTAR підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо закупівлі та впровадження в Україні Системи фінансової звітності (надалі – Система).

Нова Система дозволить здійснювати збирання, обробку, перевірку та розкриття регулярної фінансової звітності підприємств у єдиному електронному форматі, і базуватиметься на поширеному в світі стандарті iXBRL.

 

Ключовими новаціями запровадження нової Системи на українському ринку є:

  • єдине вікно подання фінансової звітності до фінансових регуляторів;
  • високий рівень автоматизації збирання та обробки фінансової звітності,
  • ефективний та надійний аналіз фінансових показників компаній,
  • швидке виявлення помилок та невідповідностей у фінансових звітах.

 

Відповідно до останніх змін до Закону про бухоблік, складати фінансову звітність з використанням таксономії МСФЗ 2018 та подавати її органам державної влади в єдиному електронному форматі зобов‘язані підприємства, що становлять суспільний інтерес. До таких підприємств законом віднесені: емітенти, цінні папери яких допущені до біржових торгів, банки, страховики, недержавні пенсійні фонди, інші фінансові установи та підприємства, які належать до групи великих підприємств.

Програма EU-FINSTAR має намір надавати допомогу як НКЦПФР, так й іншим державним органам – учасникам проекту – у процесі переходу до складання і подання регулярної фінансової звітності підприємствами, що становлять суспільний інтерес, з використанням таксономії МСФЗ.

Проект USAID «Трансформація фінансового сектору» також має намір допомогти Комісії розробити зміни до законодавства та нормативно-правових актів, необхідні для впровадження Системи. Програма EU-FINSTAR планує проведення навчальних та інформаційно-роз’яснювальних заходів для суб’єктів, що стануть користувачами Системи.

Нагадаємо, запуск нової Системи планується на 1 квартал 2019 року, оскільки відповідно до вищезгаданого закону підприємства, що становлять суспільній інтерес, повинні складати і подавати фінансову звітність органам державної влади за міжнародними стандартами в єдиному електронному форматі саме з 2019 року.

***

Читайте також:

Оприлюднення річної фінзвітності за 2017 рік слід здійснювати ще за «старими» правилами: нова позиція Мінфіну.

Джерело: Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»