• Посилання скопійовано

Декларування доходів осіб, які ведуть незалежну професійну діяльність, за 2017 рік

У листі від 23.03.2018 р. №1211/С/99-99-13-01-02-14/ІПК податківці розповіли про обов’язок осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, задекларувати власні доходи та витрати за 2017 рік. Нагадаємо загальні правила

Декларування доходів осіб, які ведуть незалежну професійну діяльність, за 2017 рік

Форми звітності

Фізичні особи, що здійснюють незалежну професійну діяльність, подають наступну звітність:

З прикладами від податківців, як така звітність заповнюється,  можна ознайомитись у роз’ясненні податківців тут.

 

Строки подання звітності

Декларацію про доходи фізособи, які провадять незалежну професійно діяльність, подають до 1 травня року що настає за звітним. Але, оскільки у 2018 році 1 травня є святковим днем, то останній день подання такої декларації перенесено - ним  вважається 2 травня 2018 р.  Докладніше про граничні строки подання декларації про майновий стан та доходи у 2018 році ми писали тут.

Щодо подання звіту з ЄСВ такою самозайнятою особою за себе, все аналогічно. Цей звіт подається до 1 травня року, що настає за звітним, і останній день подання цього звіту перенесено на 2 травня 2018 р. 

 

Чи потрібно нараховувати ЄСВ в місяці, в якому не було доходу?

На жаль, так. Цей обов’язок покладається на всіх самозайнятих осіб, зокрема, і на фізосіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність. 

Податківці у коментованому листі зазначають: якщо такою фізособою не отримано дохід (прибуток) у звітному році або окремому місяці звітного року, вона зобов'язана самостійно визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску. Докладніше про це ми писали тут  і тут.

 

Які витрати враховуються при визначені чистого доходу?

На жаль, ст. 178 ПКУ не містить переліку витрат, які враховуються при визначені доходу особи, що здійснює незалежну професійну діяльність. Хоча і дозволяє зменшити на їхню суму отримані такою особою доходи з метою оподаткування. 

Усе про бланки і звітність
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись,як це виглядає?

Проте податківці дане питання висвітлили у своїй УПК №1185 (яка діє і досі). Зокрема, у коментованому листі податківці зазначали, що до таких витрат можуть бути віднесені витрати на оренду робочого місця та охоронну діяльність.

Однак, зауважте, що якщо діяльність в певному місяці була зупинена (дохід не отримувався), то витрати понесені в цьому місяці не враховуються при розрахунку суми чистого доходу за звітний період (рік).

 

З якої суми нараховувати і сплачувати військовий збір?

Сплата (перерахування) військового збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 ПКУ, тобто аналогічно до ПДФО.

Військовий збір нараховується на суму чистого доходу, який розраховується як різниця між доходом і документально підтвердженими витратами, необхідними для провадження незалежної діяльності.

 

В які строки сплачувати нараховані податки?

Після подання річної звітності корисно нагадати, коли фізособа, яка здійснює незалежну професійну діяльність, має сплатити задекларовані податки та ЄСВ: 

  • ПДФО та ВЗ, визначені декларацією про майновий стан та доходи за 2017 рік, сплачуються «незалежником» у строк до 1 серпня 2018 року;
  • а ось із ЄСВ треба поквапитись! Тут строки сплати аналогічні строку подання річного звіту з ЄСВ – їх перенесено на 2 травня 2018 року (включно).  

Висновки щодо такого перенесення не зазначені у коментованому листі. Але ми їх робимо на підставі аналізу інформації, розміщеної у «Податковому календарі» «Віснику».  Таке перенесення було у минулому році. І, хоча даних про травень 2018 року податківці ще не розмістили, у останній робочий день квітня не передбачено сплати ЄСВ фізособами, які здійснюють незалежну професійну діяльність.   

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»