• Посилання скопійовано

Підприємець помилився в річному звіті з ЄСВ: чи можна виправити таку помилку та як саме?

Порядок №435 не містить правил внесення змін до додатку 5, за яким підприємці щорічно звітують про суми ЄСВ, нараховані ними за себе. Це дає підставу податківцям відмовляти у виправленнях в таких поданих звітах. Як діяти в такому випадку підприємцю? Розглянемо у коментарі до нової ІПК ДФС

Підприємець помилився в річному звіті з ЄСВ: чи можна виправити таку помилку та як саме?

Коментар до індивідуальної консультації ДФСУ від 09.07.2018 р. №3003/Ч/99-99-13-02-01-14/ІПК 

Спочатку нагадаємо, що помилки у звіті з ЄСВ в підприємця бувають різні, тому і наслідки в них різні.  А ще має значення, коли ці помилки були підприємцем знайдені. 

 

Обов’язкові реквізити Звіту з ЄСВ

Як і з податковою звітністю, для звітності з ЄСВ встановлено обов’язкові реквізити.  

Податківці наголошують: звіт з ЄСВ без обов’язкових реквізитів вважається не поданим!  

Перелік обов’язкових реквізитів визначений пунктом 6 розділу II Порядку № 435, та повинен містити такі обов’язкові реквізити:

  • тип форми ("додаткова", "початкова", "ліквідаційна", "скасовуюча", "призначення пенсії");
  • звітний період, за який подається звіт;
  • повне найменування (прізвище, ім'я, по батькові) страхувальника згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, а також інші категорії страхувальників, на яких не поширюється дія Закону  "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців";
  • код за ЄДРПОУ або податковий номер/серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які мають відмітку у паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта);

Усе про бланки і звітність – 
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

ПІДПИСАТИСЬ

Хочете подивитись, як це виглядає?

  • код основного виду економічної діяльності, відповідно до якого встановлено клас професійного ризику. Зверніть увагу: з 01.08.2018 р. згадку про встановлений клас професійного ризику з цього обов’язкового реквізиту виключено! 
  • клас професійного ризику виробництва. Зверніть увагу: з 01.08.2018 р. цей реквізит буде обов’язковим лише у разі подання Звіту за період до 01 січня 2016 року!
  • місцезнаходження (місце проживання) страхувальника;
  • код органу доходів і зборів, до якого подається звіт;
  • дата подання звіту;
  • ініціали, прізвища, податкові номери або серія та номер паспорта посадових осіб страхувальника;
  • середньооблікова кількість штатних працівників за звітний період (за наявності);
  • кількість застрахованих осіб у звітному періоді, яким нараховані виплати (за наявності);
  • штатна чисельність працівників (за наявності). Зверніть увагу: з 01.08.2018 р. замість цього реквізиту обов’язковим буде інший - облікова кількість штатних працівників (за наявності);
  • кількість створених нових робочих місць у звітному періоді (за наявності);
  • застосування коефіцієнта (за наявності);
  • розмір коефіцієнта (за наявності). Зверніть увагу: з 01.080.2018 р. цей реквізит не є обов’язковим!
  • середньомісячна заробітна плата, на яку нараховується єдиний внесок у розрахунку на одну застраховану особу за 2014 рік (при застосуванні коефіцієнта). Зверніть увагу: з 01.08.2018 р. цей реквізит не є обов’язковим!
  • середньомісячна кількість застрахованих осіб за 2014 рік (при застосуванні коефіцієнта). Зверніть увагу: з 01.08.2018 р. цей реквізит не є обов’язковим!
  • підписи страхувальника - фізичної особи та/або посадових осіб страхувальника, засвідчені печаткою страхувальника (за наявності).

Пам’ятайте: зазначені реквізити мають бути обов’язково заповнені в усіх таблицях додатків до звіту з ЄСВ, де вони передбачені.  

На щастя, звіт  з ЄСВ підприємців містить всього одну таблицю (яка обирається залежно від системи оподаткування, на якій підприємець перебував протягом звітного року). І лише якщо підприємець протягом року систему оподаткування змінював, він має подати до ДФС обидві таблиці (1 та 2) додатку 5 до Порядку № 435. І, звісно, дотримуватися цього правила.  

Підсумуємо: якщо помилка була в обов’язковому реквізиті, то податківці взагалі не мали приймати такий звіт. Виправляти помилки в ньому немає потреби, його просто потрібно перездати. 

 

Звітний період ще не закінчився – чи є можливість виправити помилку? 

Відповідь на це питання знаходимо на ресурсі «ЗІР» (підкатегорія 301.06). Податківці роз’яснюють, що у разі виявлення помилки у звіті з ЄСВ до закінчення терміну його подання, страхувальник (у тому числі фізична особа – підприємець та особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, що подають звітність самі за себе) повторно формує та подає звіт у повному обсязі до контролюючого органу за місцем обліку. 

Така позиція податківців ґрунтується на п. 1 розд. V Порядку № 435. Отже, якщо звітний період ще не закінчився, всі шанси виправити помилку у підприємця є. А ось коли звітний період закінчується, ці шанси зменшуються до нуля. 

 

Звітний період закінчився – помилку виправити неможливо? 

Самостійно, дійсно, неможливо. Підтвердження цьому ми знаходимо в коментованому свіжому листі ДФСУ. Податківці наполягають: 

  1. відповідальним за правильність та достовірність заповнення звіту є страхувальник (пункт 16 розділу II Порядку №435);
  2. у разі самостійного визначення платником бази нарахування єдиного внеску, сплата єдиного внеску здійснюється на загальних підставах. Отже, для виправлення самостійно задекларованих сум єдиного внеску підстав немає. 

То що ж це буде вічна помилка? Звісно, ні. Вона може бути виявлена при податковій документальній перевірці і виправлена за її наслідками. При цьому у підприємця є право не чекати, коли в податківців дійдуть до нього руки, а добровільно запросити їх до себе на документальну позапланову перевірку. 

Приблизний зразок такого «запрошення» можна отримати у власній ДПІ або взяти за зразок таку заяву. При цьому причиною перевірки можна зазначити «помилка в Звіті з ЄСВ за … рік». 

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»