• Посилання скопійовано

Декларація з транспортного податку подається за місцем реєстрації транспортного засобу: роз'яснення ДФСУ

Податківці проконсультували, коли і як слід подати декларацію з транспортного податку і форму № 20-ОПП в разі придбання легкового автомобілю, який є об'єктом оподаткування транспортним податком

Декларація з транспортного податку подається за місцем реєстрації транспортного засобу: роз'яснення ДФСУ

В індивідуальній консультації від 20.06.2018 р. №2747/6/99-99-12-02-03-15/ІПК податківці нагадали, що юридичні особи самостійно обчислюють суму транспортного податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцем реєстрації об'єкта оподаткування декларацію.

При цьому з метою проведення податкового контролю платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік у контролюючих органах за місцезнаходженням юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, місцем проживання особи (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їхніх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об'єктів оподаткування або об'єктів, які пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку).

Таким чином, платник податків зобов’язаний не лише встати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцем обліку, а й повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, контролюючі органи за основним місцем обліку згідно з порядком обліку платників податків.

Тож, якщо у вас з’явився легковий автомобіль, який є об’єктом оподаткування транспортним податком, ви маєте стати на облік за місцем його реєстрації і саме за ним подавати декларацію з цього податку (і сплачувати цей податок).

Якщо місце реєстрації автомобіля відрізняється від основного місця обліку платника податку, ви повинні, протягом 10 робочих з дня реєстрації такого автомобіля, вчинити дві дії:

  1. зареєструватись в ДФС за місцем його реєстрації (як неосновним місцем обліку) шляхом подання заяви за формою №17-ОПП.  Така заява подається до органу ДФС, до якого ви маєте стати на облік (тобто за неосновним місцем обліку);
  2. взяття на облік за неосновним місцем обліку здійснюється на підставі повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою №20-0ПП, якщо у такому повідомленні платник податків визначив контролюючий орган, у якому бажає стати на облік за неосновним місцем обліку за місцезнаходженням відповідного об’єкта оподаткування. Таке повідомлення подається протягом 10 робочих днів після реєстрації придбання автомобіля до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

 

Від редакції

Нагадаємо основні принципи нарахування транспортного податку.

Об’єктом оподаткування є легкові автомобілі:

  • з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно);
  • середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Таку середньоринкову вартість підприємство визначає не самостійно, а на підставі інформації яка наведена на сайті Мінекономрозвитку.

Ставка транспортного податку встановлюється у фіксованому розмірі 25 000 гривень за кожен легковий автомобіль, що є об’єктом оподаткування.

Якщо об’єкт оподаткування виникає протягом року, то транспортний податок розраховується пропорційно кількості місяців, які залишилися до кінця року, починаючи з місяця, в якому проведено реєстрацію транспортного засобу (пп. 267.6.6 ПКУ). Роз’яснення податківців про це тут. Декларацію в такому випадку необхідно подати протягом місяця з дня виникнення права власності на такий об’єкт.

Аналогічний підхід застосовується і у випадку вибуття об’єкта оподаткування (або досягнення п’ятирічного віку) протягом року. Сума податку розраховується пропорційно кількості місяців з початку року до місяця в якому відбулось таке вибуття або досягнення п’ятирічного віку. Враховуючи те, що декларація з транспортного податку подається до 20 лютого року, за який такий податок розраховується, то при втраті власності на такий автомобіль суб’єкт господарювання подає уточнюючу декларацію з транспортного податку.

Якщо автомобіль було викрадено, то транспортний податок не сплачується з місяця, наступного після місяця, в якому мав місце факт незаконного заволодіння авто, і поновлюється з місяця в якому такий автомобіль було повернено у власність платника податку. Підставами для цього є документ про внесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення та постанови слідчого, прокурора чи рішення суду про повернення автомобіля у власність платника податку. Роз’яснення щодо цього читайте тут.

Про наслідки перереєстрації автомобіля протягом року з одного адміністративного району в інший читайте тут.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»