• Посилання скопійовано

Декларація з рентної плати за користування лісом: куди, коли та як подавати?

Декларація з рентної плати за користування лісом подається за місцезнаходженням лісової ділянки

Декларація з рентної плати за користування лісом: куди, коли та як подавати?

ДФС у Дніпропетровській області звертає увагу, що з 01.01.2019 відповідно до змін, внесених Законом України від 23.11.2018 р. №2628-VIII, зокрема до п. 256.3 ПКУ, ставки рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів (далі – рентна плата) зросли по кожному виду деревени.

Нагадуємо, що платниками рентної плати є лісокористувачі – юридичні особи, їх філії, відділення, інші відокремлені підрозділи, що не мають статусу юридичної особи, постійні представництва нерезидентів, які отримують доходи з джерел їх походження з України або виконують агентські (представницькі) функції стосовно таких нерезидентів або їх засновників, фізичні особи (крім фізичних осіб, які мають право безоплатно без видачі спеціального дозволу використовувати лісові ресурси відповідно до лісового законодавства), а також фізичні особи – підприємці, які здійснюють спеціальне використання лісових ресурсів на підставі спеціального дозволу (лісорубного квитка або лісового квитка) або відповідно до умов договору довгострокового тимчасового користування лісами. (п. 256.1 ПКУ).

Лісокористувачі, у яких за результатами діяльності здійснюється перерахунок рентної плати, відображають донараховані суми рентної плати в податковій декларації (пп. 256.11.5 ПКУ).

Про надходження суми рентної плати в касу суб’єкта лісових відносин, що видає спеціальні дозволи, у спеціально заведеній книзі робиться запис і лісокористувачеві видається квитанція. Одночасно в лісорубних та лісових квитках робиться позначка про сплату рентної плати в касу (зазначаються номер і дата квитанції про сплату) (пп. 256.11.7 ПКУ).

Слід зазначити, що при отриманні дозволу в поточному році (або донарахуванні суми рентної плати) після чергового строку сплати рентної плати лісокористувачі сплачують усі суми рентної плати за строками, що минули (пп. 256.11.8 ПКУ).

Базовий податковий (звітний) період для рентної плати дорівнює календарному кварталу (п. 257.1 ПКУ).

Згідно з п. 257.2 ПКУ платники рентної плати самостійно обчислюють суму податкових зобов’язань з рентної плати.

Відповідно пп. 257.3.5 ПКУ платник рентної плати до закінчення визначеного розділом II ПКУ граничного строку подання податкових декларацій за податковий (звітний) період, визначений ст. 257 ПКУ, подає до відповідного контролюючого органу за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст. 46 ПКУ, податкову декларацію, яка містить додатки, зокрема, з рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів – за місцезнаходженням лісової ділянки;

Сума податкових зобов’язань з рентної плати, визначена у податковій декларації за податковий (звітний) період, сплачується платником до бюджету протягом 10 к. дн. після закінчення граничного строку подання такої податкової декларації.

Рентна плата за спеціальне використання лісових ресурсів сплачується лісокористувачами щокварталу рівними частинами від суми рентної плати, зазначеної в спеціальних дозволах, виданих у відповідному календарному році, крім сум рентної плати, сплачених відповідно до підпунктів «а» і «б» пп. 256.11.6 ПКУ.

Джерело: ДФС у Дніпропетровській області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»