• Посилання скопійовано

Кому з фізосіб декларацію про майновий стан не потрібно подавати?

Податківці навели перелік випадків, коли фізособи не повинні подавати декларацію про доходи

Кому з фізосіб декларацію про майновий стан не потрібно подавати?

ДПС у Хмельницькій області інформує, що триває кампанія декларування громадянами доходів, одержаних упродовж 2020 року. Але, пунктом 179.2 статті 179 Податкового кодексу України визначено категорію громадян, яким не потрібно подавати до податкових органів річну податкову декларація про майновий стан та доходи за минулий рік (далі - Декларація).

Тож, Декларація не подається, якщо платник податків (декларант) отримував доходи:

  • у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких вже сплачено податок, відповідно до пункту 174.3 статті 174 ПКУ;
  • від операцій продажу (обміну) майна, дарування з нотаріальним посвідченням договорів, за якими був сплачений податок на доходи фізичних осіб;
  • виключно від одного податкового агента незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених IV розділом ПКУ;
  • від податкових агентів, що не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу.

Нагадаємо, що за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковуються, зокрема, об’єкти спадщини, які успадковують члени сім’ї першого і другого ступеня споріднення – батьки, чоловік або жінка, діти, в тому числі усиновлені (І черга);  рідні брати і сестри, бабуся, дідусь з боку матері з боку батька, внуки (ІІ черга).

Також, від обов'язку подання Декларації, незалежно від виду та суми отриманих доходів, звільняються платники податку, які:

  • перебувають на строковій військовій службі станом на кінець звітного податкового року;
  • перебувають у розшуку станом на кінець звітного податкового року;
  • перебувають під арештом або є затриманими чи засудженими до позбавлення волі, перебувають у полоні або ув'язненні на території інших держав станом на кінець граничного строку подання декларації;
  • є малолітніми/неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків) та/або держави станом на кінець звітного податкового року.

Усі вищеперераховані категорії громадян, що не мають обов’язку подання Декларації, можуть зробити це добровільно, зокрема, для того, аби отримати податкову знижку за понесені протягом 2020 року певні витрати. Зробити це  можна до кінця поточного року.

***

Читайте також: Декларування доходів-2021: довідник від ДПСУ

Джерело: ДПС у Хмельницькій області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»