• Посилання скопійовано

Чи подавати до ДПС пусту єдину звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ?

Єдина звітність подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку протягом звітного періоду. Але є нюанси з додатком Д1

Чи подавати до ДПС пусту єдину звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ?

ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі відповідає на питання платників податків щодо необхідності подання Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Розрахунок) податковим агентом, який не має найманих осіб і дохід у звітному кварталі фізособам не нараховував і не виплачував.

Відповідно до п. п. «б» п. 176.2 ст. 176 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) особи, які відповідно до ПКУ мають статус податкових агентів, та платники єдиного внеску зобов’язані подавати у строки, встановлені ПКУ для податкового кварталу, Розрахунок (з розбивкою по місяцях звітного кварталу), до контролюючого органу за основним місцем обліку. Такий розрахунок подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку – фізичній особі податковим агентом, платником єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) протягом звітного періоду.

Разом з тим пунктом 2 розд. ІІ Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 № 4 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 15.12.2020 № 773), встановлено, що Розрахунок подається незалежно від того, виплачує чи не виплачує доходи платникам податку податковий агент і незалежно від того чи виплачені платником єдиного внеску суми такого внеску фактично після їх нарахування до сплати протягом звітного періоду.

 

Від редакції: Щодо норми (п. 1 розд. ІІ Порядку №773), на думку нашого автора в аналітиці - тут, вона стосується лише додатку 4ДФ і була отримана «у спадок» з порядку складання форми №1ДФ. Саме тому в цій нормі згадуються «платники податку».

Нагадаємо, що податковий агент міг не подавати податковий розрахунок за формою №1ДФ при одночасному дотриманні таких обов’язкових умов:

  • не здійснювалось нарахування доходів платникові податку;
  • не здійснювались виплати будь-яких доходів протягом звітного періоду;
  • не перераховувався ПДФО та військовий збір.

Такі правила ґрунтувалися на нормі пп. «б» п. 176.2 ПКУ. Ця норма є чинною, тож, не дивно, що ці правила збереглися і в Порядку №773. Та ще раз наголошую: вони стосуються тільки ПДФО та ВЗ, яким в єдиній звітності присвячено лише додаток 4ДФ. 

А от норма (п. 1 розд. IV Порядку №4), на думку автора, стосується лише тієї частини єдиної «зарплатної» звітності, в якій йдеться про ЄСВ. Тобто для роботодавців це основна частина, Д1, Д5 і Д6. І вона знову ж таки «перекочувала» до Порядку №4 з колишнього Порядку №435. В яких же випадках все ж таки потрібно буде подавати пусту єдину звітність ми зазначали тут

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: ДПС у Херсонській області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»