• Посилання скопійовано

Новації у реєстрації бізнесу, КБВ та нерухомості

У міру звільнення територій від агресора та надання доступу до ЄДР та Реєстру речових прав на нерухомість КМУ переглядає обмеження та заборони, раніше встановлені для держреєстраторів та нотаріусів. Не забув Уряд і про кінцевих бенефіціарних власників

Новації у реєстрації бізнесу, КБВ та нерухомості

Нагадаємо, що 29.06.2022 р. набрала чинності Постанова КМУ №719. Насамперед вона стосується подання інформації юрособами про їх кінцевих бенефіціарних власників.

Так, відповідно до пп. 8-1 п. 1 Постанови №209 вимоги законодавства щодо обов'язку подання/підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника, а також документів, передбачених законом для подання/підтвердження таких відомостей, не застосовуються, крім випадків державної реєстрації:

  • банків, небанківських фінансових установ та осіб, які не є фінансовими установами, але мають право надавати окремі фінансові послуги (крім операторів поштового зв'язку);
  • юридичних осіб, засновником (учасником) та/або кінцевим бенефіціарним власником яких є або буде внаслідок відповідних змін Російська Федерація, громадянин Російської Федерації, юридична особа, утворена та зареєстрована відповідно до законодавства Російської Федерації.

Втім, ми вже писали, що до Закону №361, якими встановлені вимоги подання інформації про кінцевих бенефіціарів до 11.07.2022 р., зміни так і не були внесені.

І ось Постановою №719 (причому, як і попереднього разу з Постановою №209 — саме постановою КМУ, а не законом!) напередодні спливу граничних строків Уряд вносить нову норму.

Він вирішив, що вимоги законодавства щодо обов’язку подання відомостей про КБВ відповідно до п. 4 розділу X “Прикінцеві та перехідні положення” Закону №361 (оновлення даних про КБВ до 11.07.2022 р.), а також щодо обов’язку підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника відповідно до ст. 17-1 Закону № 755 (щорічне подання відомостей про КБВ — мали би починати з 01.01.2023 р.) – вже для більшості юросіб не застосовуються.

Слід сказати, що встановлення  відповідальності за невиконання вимог Законів №361 та №755 належить до повноважень Мін’юсту. І міністерство вже заявляло, що під час війни штрафувати за неподання інформації про КБВ не буде! Про це ми повідомляли тут.

Але ця нова норма фактично вказує на відмову від будь-яких санкцій щодо осіб, які не надали інформацію про КБВ до 11.07.2022 р. Втім, це не означає, що сама вимога щодо подання відомостей про КБВ скасовується – змінили лише коло юросіб, для яких вона працює.

А ще 30 червня за результатами  засідання Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики ВРУ  ухвалено рішення рекомендувати Парламенту прийняти законопроєкт №6003. Ним пропонується встановити розміри штрафів за неподання інформації та за подання недостовірної інформації про КБВ. Про це ми писали тут.

Ті, хто бажає подати форму 2 або 4 разом з копіями паспортів-книжечек та структурою власності, і далі можуть це зробити. Про способи подання ми писали тут.

 

Зміни та заборони у реєстрації юросіб та ФОПів

Державна реєстрація юридичної особи, громадського формування, місцезнаходженням яких є адміністративно-територіальна одиниця, де обмежений доступ до ЄДР, проводиться незалежно від місцезнаходження такої юридичної особи, громадського формування. Можна звертатись й безпосередньо до державних реєстраторів Мін'юсту та територіальних підрозділів, як і раніше. Тут без змін.

Проте для всіх інших територій, де доступ до реєстру надається без обмежень, державну реєстрацію можуть проводити державні реєстратори, які станом на 23.02.2022 р. перебували у трудових відносинах із суб’єктом державної реєстрації, мали доступ до ЄДР та такий доступ не блокувався та не анульовувався (тобто ті, які відповідають вимогам п. 10-4 Постанови № 209).

Наразі також відновлена робота нотаріусів як державних реєстраторів у сфері держреєстрації юросіб. Проте йдеться про нотаріусів, які розташовані на територіях, де доступ до ЄДР не обмежений чи відновлений (на територіях, що не включені до переліку за п. 1-2 Постанови №209).

Увага! Забороняється вчинення нотаріальних дій нотаріусами, які здійснюють свою діяльність на території, де доступ до державних реєстрів обмежено. Ця заборона не поширюється на вчинення довіреностей про право розпорядження коштами на рахунках в банку та небанківських установах, інших нотаріальних дій, які вчиняються без використання спецбланків (зокрема, засвідчення копій документів, засвідчення справжності підпису на заяві про надання дозволу на тимчасовий виїзд дитини за кордон — пп. 3 п.1 Постанови № 164).

Посадовим особам Мін'юсту та його територіальних підрозділів дозволяється:

  • державна реєстрація органів державної влади, органів місцевого самоврядування, казенних підприємств, державних та комунальних підприємств, комунальних організацій (установ, закладів), державних організацій (установ, закладів);
  • державна реєстрація на підставі судових рішень, що набрали законної сили та тягнуть за собою зміну відомостей в ЄДР.

Відомості з ЄДР юрособи зможуть отримувати як у державних реєстраторів, нотаріусів, так і в ЦНАПах — йдеться про території, де доступ до ЄДР не обмежений.

Державна реєстрація змін до відомостей про фізичну особу - підприємця на підставі поданих через "Дію" заяв в електронній формі, за якими законом передбачено сплату адміністративного збору, проводиться державними реєстраторами невідкладно без справляння плати за проведення відповідної державної реєстрації у скорочені строки.

Проте забороняється внесення до ЄДР зміни місцезнаходження юридичної особи, у результаті якої місцезнаходження належатиме до адміністративно- територіальної одиниці, яка включена до Переліку територій, де доступ до ЄДР обмежений (перелік за п. 1-2 Постанови № 209).

Забороняється й продавати частку у статутному капіталі (корпоративні права) за актом приймання-передачі, справжність підпису на якому засвідчено у період з 28 квітня 2022 р. (і, відповідно, до кінця війни) нотаріусом, не включеним до переліку нотаріусів або включеним до нього з відповідним застереженням. Йдеться про Перелік нотаріусів за посиланням.

 

Реєстрація нерухомості - обмеження та заборони під час війни

З 29.06.2022 р незавершені нотаріальні дії за зверненням особи, пов’язаної з РФ, зупиняються. А нові звернення таких осіб за вчиненням нотаріальної дії не проводяться -  нотаріус відмовляє у її вчиненні.

Такі обмеження тимчасові та:

  • діють до набрання чинності законом щодо врегулювання відносин за участю осіб, пов’язаних з державою-агресором;
  • не поширюються, зокрема, на нотаріальні дії зі засвідчення справжності підпису на заяві про вихід з громадянства РФ та посвідчення заповіту військовополоненого.

Державна реєстрація нерухомого майна, місцезнаходженням яких є адміністративно-територіальна одиниця, де доступ до Реєстру речових прав обмежений, проводиться незалежно від місцезнаходження такого нерухомого майна за місцем реєстрації юрособи чи місця реєстрації фізособи - однієї зі сторін договору.

Посадовим особам Мін'юсту та його територіальних органів також дозволяється:

  • державна реєстрація набуття обтяжень речових прав на нерухоме майно на підставі судового рішення;
  • реєстрація судового рішення про заборону вчинення реєстраційних дій.

Нотаріальне посвідчення окремих договорів може здійснюватися лише за довіреністю, з дня видачі якої минуло не більше одного місяця (нотаріальна довіреність) та не більше двох місяців (посвідчена консульською установою) та за умови отримання заяви довірителя про підтвердження дій довіреності, справжність підпису на який засвідчено не пізніше 7 днів (а консульською установою — не раніше ніж за місяць) до укладення договору (актf).

Йдеться про договори щодо відчуження нерухомого майна, цінних паперів, корпоративних прав, іпотеки, про задоволення вимог іпотекодержателя, встановлення довірчої власності на нерухоме майно. А також про нотаріальне засвідчення справжності підпису на актах приймання-передачі частки (частини частки) у статутному (складеному) капіталі (статутному фонді) юридичної особи, які укладаються (підписуються) від імені фізичної особи — відчужувача.

Увага! Забороняється державна реєстрація набуття права власності на нерухоме майно до закінчення одного місяця з дня державної реєстрації попереднього набуття права власності на таке майно, якщо воно набуте за договором чи у зв’язку з передачею такого нерухомого майна як внеску до статутного капіталу юрособи, або у зв’язку з виходом із складу засновників (учасників) юридичної особи.

Також забороняється державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень на підставі договорів, посвідчених нотаріусом у період з 25 лютого 2022 р. до дня його включення до Переліку нотаріусів.

***

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»