• Посилання скопійовано

Зміни у формі декларації акцизного податку

Мінфін вніс зміни до форми декларації акцизного податку та Порядку її заповнення та подання. Зміни до декларації досить масштабні і стосуються практично всіх груп підакцизних товарів, крім пального і автомобілів

Зміни у формі декларації акцизного податку

Нагадаємо, що Мінфін наказом від 31.05.2022 р. №151 (зареєстрований в Мін'юсті 12.07.2022 р. за №763/38099) затвердив зміни до:

  • форми декларації акцизного податку,
  • Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку.

Ми повідомляли про це у новині

Докладніше про зміни у справлянні акцизного податку, які спричинили це оновлення форми декларації, читайте у нашій аналітиці. Надалі розповімо про зміни у декларації в розрізі видів платників акцизного податку.

Одна зміна є загальною для всієї декларації і додатків: у формі декларації, додатках до неї і Порядку заповнення слова «код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ», «код КОАТУУ», «кодом за КОАТУУ» у всіх відмінках замінено словами «код території» у відповідних відмінках. 

Як знайти потрібний код? У декларацію додано примітки про те, що код території зазначається згідно з третім або додатковим (за наявності) рівнем Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, затвердженим наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 26.11.2020 року №290 (у редакції наказу Міністерства розвитку громад та територій України від 12.01.2021 року №3).".

 

Імпортерам або виробникам тютюнових виробів, які реалізують їх за ставкою 5%

У січні ми писали про те, що у 2022 році мав запрацювати новий механізм справляння роздрібного акцизу з тютюнових виробів, тютюну, промислових замінників тютюну та рідин, що використовуються в електронних сигаретах (далі у тексті всі ці вироби будемо коротко називати  тютюновими виробами. Пам’ятайте, що все сказане про тютюнові вироби стосується також і  тютюну, промислових замінників тютюну та рідин, що використовуються в електронних сигаретах). Новий механізм справляння роздрібного акцизу полягає в тому, що акциз, який сплачувався роздрібними торговцями тютюновими виробами за ставкою 5%, тепер перекладено на виробників або імпортерів цих товарів. Виробники або імпортери мають сплачувати 5% акцизу з товарів, проданих через власні роздрібні магазини або з продажу таких товарів іншим оптовим або роздрібним торговцям.

Він повинен був запрацювати з 1 січня 2022 року,  але не раніше дня набрання чинності змінами до Бюджетного кодексу в частині запровадження механізму зарахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів – тютюнових виробів. На практиці це сталося 1 травня 2022 року.

Через те, що у пп. 212.1.17 ПКУ визначено новий вид платників акцизу – виробників та/або імпортерів тютюнових виробів, рядок 05 заголовної частини декларації «Вид платника акцизного податку» доповнили відповідною графою «212.1.17». Суб'єкти господарювання, які є платниками акцизного податку згідно з пп. 212.1.17 ПКУ, заповнюють та подають розділ Д та додаток 6-1 до декларації – докладніше про нього далі.

Відповідно до декларації додано новий додаток 6-1 та його внесено до списку додатків наприкінці декларації у таблиці «Разом з декларацією акцизного податку подаються». У новому додатку 6-1 здійснюється розрахунок суми акцизного податку з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів згідно з пп. 213.1.14 ПКУ (тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну, рідини, що використовуються в електронних сигаретах). Цей додаток заповнюється лише виробниками та імпортерами тютюнових виробів, що здійснюють їх реалізацію у роздрібній торгівлі або суб'єктам господарювання, які здійснюють діяльність з оптової та/або роздрібної торгівлі такими виробами. Роздрібні торговці тютюновими виробами, які вже не сплачують 5%-й акциз, додаток 6-1 не подають. 

У додатку 6-1 дані за кожною власною назвою в розрізі вмісту продукції в одиниці товару та встановлених максимальних роздрібних цін заповнюються окремим рядком. Нижче у таблиці прокоментуємо заповнення деяких граф додатку 6-1. 

Номер графи Назва графи Коментар щодо заповнення
8 МРЦ з урахуванням акцизного податку та ПДВ МРЦ на підакцизні товари в гривнях, задекларовані виробником/імпортером, з урахуванням акцизу та ПДВ, але без урахування акцизу за ставкою 5%. Тобто в МРЦ входить лише акциз, сплачений за ставками згідно пп. 215.3.2пп. 215.3.2-1пп. 215.3.3пп. 215.3.3-1 ПКУ
9 Кількість реалізованого товару (крім операцій з реалізації у роздрібній торгівлі) Зазначається за кожною власною назвою в розрізі вмісту продукції в одиниці товару, кількість товару, на який встановлено МРЦ, реалізованого СГ, які здійснюють діяльність з оптової та/або роздрібної торгівлі такими виробами
10 Кількість реалізованого товару через місця роздрібної торгівлі Зазначається за кожною власною назвою в розрізі вмісту продукції в одиниці товару кількість тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, на які встановлено МРЦ, реалізованих виробниками та/або імпортерами у роздрібній торгівлі
11 Кількість підакцизних товарів, що були зіпсовані, знищені, або товарів, наявність чи місцезнаходження яких не підтверджено Зазначається кількість зіпсованих, знищених товарів, або товарів, наявність чи місцезнаходження яких не підтверджено СГ, у тому числі товари, нестача яких виявлена за результатами інвентаризації, проведеної платником податку (у тому числі на вимогу податківців під час перевірки). Такі товари відображаються у звітному періоді, у якому складено документ, що засвідчує зазначені факти, а не в тому періоді, коли фактично були втрачені товари
12 Вартість за максимальними роздрібними цінами з урахуванням ПДВ та без акцизного податку з реалізації підакцизних товарів у роздрібній торгівлі У цій графі формується база оподаткування акцизом за ставкою 5% за кожним найменуванням тютюнових виробів. Показник графи 12 формується множенням МРЦ (графа 8) на суму граф 9, 10 та 11 з округленням до двох знаків після коми
12 Рядок А – усього Сума вартості товарів за МРЦ за всіма рядками
  Рядок В – ставка податку Зазначається ставка 5% (пп. 215.3.10 ПКУ)
  Рядок С – сума ПЗ до сплати Результат множення вартості товарів за МРЦ (рядок А) на ставку акцизу, у цілих гривнях без копійок

Далі показник рядка C графи 12 переноситься:

  • за операціями з реалізації виробленої продукції – до четвертої графи рядка Д2.1 розділу Д декларації;
  • за операціями з реалізації імпортованої продукції – до четвертої графи рядка Д2.2 розділу Д декларації.

У самій формі додатка 6-1 не передбачено такого розподілу, тож якщо СГ одночасно виробляє та імпортує тютюнові вироби, йому доведеться робити аналітичну вибірку з даних обліку. На нашу думку, можна спростити цю роботу, якщо в рядках додатку 6-1 окремо наводити рядки з імпортованими та з виробленими товарами.

 

Акциз з підвищеного обсягу реалізації тютюнових виробів за 3 місяці, що передують підвищенню ставок акцизного податку 

Нагадаємо, що п. 16 підрозділу 5 розділу XX ПКУ тимчасово, до 31 грудня 2029 року включно, встановлено, що протягом трьох звітних місяців поспіль, що передують місяцю, в якому підвищуються ставки акцизу на тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну, з обсягів їх реалізації на внутрішньому ринку виробниками та/або ввезення на митну територію України імпортерами, що перевищує 115% середньомісячного обсягу реалізації на внутрішньому ринку такої продукції або її ввезення за попередні дев’ять місяців, що передують трьом звітним місяцям поспіль, що передують місяцю, в якому підвищуються ставки акцизного податку на тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну, акцизний податок сплачується зі застосуванням коефіцієнта 1,5.

Цим же п. 16 підрозділу 5 розділу XX ПКУ протягом трьох місяців перед підвищенням акцизних ставок заборонено реалізацію акцизних марок в обсягах, що перевищують 115% середньомісячного обсягу за попередні 9 місяців. А ось обмежити продаж самих тютюнових виробів неможливо, тому на підвищені обсяги встановлено коефіцієнт 1,5 до акцизних ставок.

Суть цієї норми в тому, щоб запобігти суттєвому підвищенню обсягів реалізації акцизних марок та тютюнових виробів за три місяці до підвищення ставок акцизного податку. 

У зв’язку з цим додаток 1 та додаток 2 до декларації з акцизу доповнено новими п’ятьма графами однакового змісту, у яких розраховується акцизний податок з обсягів продажу тютюнових виробів, що перевищує 115% середньомісячного обсягу за попередні 9 місяців.

Ці графи додатка 1 та додатка 2 заповнюють виробники та імпортери тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну протягом трьох звітних місяців поспіль, що передують місяцю, в якому підвищуються ставки акцизного податку на тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну. В інші місяці, крім вказаних трьох місяців, додаткові графи не заповнюються.

Додаткові графи до додатку 1 (графи 17 – 20)  та додатку 2 (графи 22 – 26) заповнюються за однаковим принципом:

  • дані наводяться в розрізі місяців, з яких підвищуються ставки акцизу;
  • наводиться фактичний середньомісячний обсяг реалізації тютюнових виробів за попередні 9 місяців;
  • наводиться обсяг реалізації, що перевищує 115% від попереднього показника;
  • розраховується сума акцизу за відповідними ставками з урахуванням коефіцієнта 1,5;
  • ця сума «додаткового» акцизу додається до суми акцизу, розрахованого в додатку 1 та додатку 2 за звичайними правилами, тим самим виводиться загальна сума акцизу до сплати.

Звертаємо увагу: у графі 19 додатку 1 та графі 24 додатку 2 «Обсяг, що перевищує 115% показника гр. 18 (23)» зазначається обсяг продукції, реалізованої у звітному періоді, що перевищує 115% середньомісячного обсягу продукції, реалізованої виробником / ввезеної імпортером, за попередні дев'ять місяців, що передують трьом звітним місяцям поспіль, що передують місяцю, в якому підвищуються ставки акцизного податку. Дані наводять зі знаком «+» або «-». У разі від'ємного значення даних у графі 19 додатку 1 та графі 24 додатку 2, у графі 20 додатку 1 та графі 25 додатку 2 зазначається «0». Відповідно і сума акцизу в графі 20 додатка 1 та графі 26 додатка 2 в цьому разі не виникає.

 

Роздрібним торговцям підакцизними товарами

Розділ декларації Д «Податкові зобов'язання з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів» викладено у новій редакції, до якої додано окремі рядки для виробників та імпортерів тютюнових виробів. Тепер розділ Д заповнюють:

  • роздрібні торговці підакцизними товарами, які сплачують акциз за ставкою 5% з алкоголю (а також залишків тютюнових виробів, які вироблені до 1 квітня 2022 року). Одночасно складається додаток 6 до декларації. Докладніше про сплату акцизу зі залишків тютюнових виробів, вироблених до 1 квітня 2022 року, читайте тут;
  • виробники та імпортери тютюнових виробів, які також подають новий додаток 6-1 до декларації – про нього ми говорили вище.

У додатку 6, який заповнюють роздрібні торговці, додано рядок для підакцизних товарів, що були зіпсовані, знищені, або товари, наявність чи місцезнаходження яких не підтверджено. Нагадаємо, що ці операції стали оподатковуваними з 1 січня 2022 року. Докладніше ми писали про них тут.

 

Продавцям спирту та алкогольних напоїв, які не є роздрібними торговцями

У розділі А декларації акцизного податку «Податкові зобов'язання із спирту етилового та інших спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, пива та продуктів із вмістом спирту етилового 8,5 відсотка об'ємних одиниць та більше» змінено рядки за кодами операції «А14», «А15»:

  • Сума пільг з операцій, які звільняються від оподаткування згідно з п. 213.3п. 225.9 ПКУ (рядок А14);
  • Сума пільг з відпущеного спирту етилового, призначеного для використання при виробництві продукції, визначеної у п. 229.1 ПКУ (рядок А15).

Суть змін полягає в тому, що пільгу у вигляді звільнення від акцизного податку в разі реалізації виноматеріалів, що реалізуються підприємствам вторинного виноробства, які використовують ці виноматеріали для виробництва готової продукції (п. 225.9 ПКУ), перенесли з рядка А15 до рядка А14. У  додатку 4 до декларації цю пільгу слід наводити у графі 9 (звільнення від оподаткування), а не у графі 10 (знижена або нульова ставка).

 

Постачальникам електричної енергії

У зв'язку зі запровадженням нових правил сплати акцизу з електричної енергії розділ Е декларації викладено у новій редакції – додано два рядки:

Показники цих двох рядків входять до підсумкового показника Е1 розділу Е декларації. При цьому показник рядка Е1 може бути більшим ніж суми рядків Е1.1 та Е1.2.

Викладено в новій редакції додаток 7 «Розрахунок суми акцизного податку з реалізації електричної енергії». Замість однієї простої таблиці там тепер дві таблиці – до кожного з двох нових рядків розділу Е:

  • Розділ I. Розрахунок сум акцизного податку з реалізації електричної енергії, виробленої виробником електричної енергії, за якою податкові зобов'язання виникають відповідно до п. 216.10 ПКУ;
  • Розділ II. Розрахунок сум акцизного податку з реалізації електричної енергії, виробленої виробником електричної енергії, відповідно до пунктів 38, 381 підрозділу 5 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ.

У розділі І додатка 7 наводиться вартість реалізованої виробленої виробником електричної енергії та розрахунок акцизного податку за п. 216.10 ПКУ:

  • Наводиться загальна вартість електроенергії без ПДВ та акцизу (графа 4), в тому числі:
    • відповідно до п. 38, 38-1 підрозділу 5 розділу XX ПКУ без ПДВ та акцизу (графа 5). Ці обсяги будуть оподатковані окремо за касовим методом у розділі ІІ додатка 7;
    • операції, що не підлягають оподаткуванню відповідно до пп.  213.2 ПКУ без ПДВ та акцизу (графа 6);
  • наводиться вартість реалізованої виробленої виробником електричної енергії, що підлягає оподаткуванню відповідно до пп. 216.10 ПКУ без ПДВ та акцизу (графа 7, її значення дорівнює значенню графи 4 за мінусом значень граф 5 та 6);
  • у графі 8 наводиться ставка акцизного податку;
  • у графі 9 визначається власне сума акцизу, що підлягає сплаті: значення графи 7 слід помножити на ставку у графі 8.

У розділі ІІ додатка 7 реалізовано розрахунок акцизного податку за касовим методом, що передбачений пунктами 38, 38-1 підрозділу 5 розділу XX ПКУ.

  • у графі 2 зазначається  загальна вартість (без ПДВ та акцизу) реалізованої виробленої виробником електричної енергії. Дані переносяться з графи 5 розділу I додатка 7;
  • у графі 3  зазначається вартість електричної енергії (без ПДВ та акцизу), виробленої й реалізованої у звітному періоді, за яку оплата (інші види компенсації) надійшла у попередніх звітних періодах (аванси минулих періодів) та була відображена у графі 5 розділу II звіту за попередні звітні податкові періоди;
  • у графі 4 зазначається вартість електричної енергії (без ПДВ та акцизу), виробленої й реалізованої у звітному податковому періоді, оплата (інші види компенсації) за яку надійшла у звітному податковому періоді;
  • у графі 5 зазначається сума одержаної у звітному податковому періоді попередньої оплати (аванс), яка отримана шляхом зарахування коштів на банківський рахунок (інших видів компенсації), в рахунок реалізації у наступних звітних податкових періодах виробленої електричної енергії. Також до графи 5 включається сума одержаної попередньої оплати (аванс) (інших видів компенсації), що отримані до набрання чинності пунктом 38 (та/або пунктом 38-1) підрозділу 5 розділу XX ПКУ, за якою на звітну дату не виконані зобов'язання з постачання електроенергії. Сума одержаної попередньої оплати (аванс) (інших видів компенсації), що отримана до набрання чинності пунктом 38 (та/або пунктом 38-1) підрозділу 5 розділу XX ПКУ, зазначається у окремому рядку наприкінці розрахунку;
  • у графі 6  зазначається сума дебіторської заборгованості за вироблену та реалізовану електроенергію у попередніх звітних податкових періодах, за яку не надійшла оплата станом на перше число звітного місяця;
  • у графі 7 зазначається сума одержаної у звітному податковому періоді оплати, яка отримана шляхом зарахування коштів на банківський рахунок (інших видів компенсації), в рахунок реалізованої у попередніх звітних податкових періодах виробленої електричної енергії;
  • у графі 8 зазначається залишок неоплаченої вартості реалізованої виробленої виробником електричної енергії станом на останню дату звітного місяця, яка розраховується: гр. 8 = (гр. 2 - гр. 3 - гр. 4) + (гр. 6 - гр. 7). Показник цієї графи звітного місяця переноситься до графи 6 наступного звітного періоду;
  • у графі 9 зазначається сума оплати, яка отримана шляхом зарахування коштів на банківський рахунок (інших видів компенсації) одержаної у звітному податковому періоді. Для перевірки: гр. 9 = гр. 4 + гр. 5 + гр. 7;
  • у графі 10 проставляється розмір ставки акцизного податку, встановленої пп. 215.3.9 ПКУ;
  • у графі 11 зазначається (у гривнях) сума акцизного податку, що підлягає сплаті до бюджету та визначається: гр. 11 = (гр. 9 × гр. 10) / 100.

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»