• Посилання скопійовано

Автоматична реєстрація ТОВ та ФОП: бета-тестування нової послуги

Порядком №2933 Мінʼюст та Мінцифри визначили порядок автоматичної реєстрації бізнесу через портал «Дія». Застосовуватиметься він для ТОВ та ФОПів. Наразі активно триває бета-тестування. Тож розглянемо, як воно працює

Автоматична реєстрація ТОВ та ФОП: бета-тестування нової послуги

Трохи історії

18 липня 2022 року в телеграм-каналі Михайла Федорова, міністра цифрової трансформації України, з’явилось повідомлення про автоматичну послугу реєстрації ТОВ та фізичних осіб-підприємців.

Проте повномасштабно ця послуга ще не запрацювала. Її треба було протестувати масовими зверненнями користувачів. Тому було оголошено про початок  бета-тестування нової послуги. Зокрема, було сказано: «Якщо ви готові взяти участь у бета-тестуванні нової послуги – переходьте за посиланнямСкористатися послугою зможуть громадяни України від 18 років, які мають податковий номер та УНЗР. Послуга реалізується Міністерством цифрової трансформації спільно з Міністерством юстиції за підтримки Програми EGAP Фонду Східна Європа, що фінансується Урядом Швейцарії».

Ми зареєструвались за наданим посиланням і отримали відповідний лист на електронну пошту про участь у бета-тестуванні.

 

Автоматична реєстрація ТОВ та ФОП – у чому полягає?

Одночасно з’явився і Порядок надання електронних публічних послуг у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців у автоматичному режимі, затверджений Наказом Мін'юсту від 14.07.2022 р. №2933/5/66 (далі – Порядок №2933).

Він визначає механізм надання електронних публічних послуг у сфері державної реєстрації ТОВ та ФОПів у автоматичному режимі без участі державного реєстратора у режимі реального часу  на підставі документів суб’єктів звернення, поданих в електронній формі через  портал «Дія». 

Загалом усі здивуються, адже ми раніше реєстрували за допомогою «Дії» товариства з обмеженою відповідальністю за модельними статутами.  Проте справа в тому, що до цього часу ця процедура выдбувалася за участі державного реєстратора. При цьому державний реєстратор, отримуючи всі документи, перевіряв правильність їх заповнення, надсилав документи до податкових органів для взяття новоствореного ТОВ на облік. За нашими спостереженнями вже на другий, максимум – третій день, власники бачили своє новостворене ТОВ в ЄДР на сайті Мін'юста. 

З реєстрацією ФОПів було ще простіше – вони реєструвались реально протягом 24 годин.

Наразі, коли ми говоримо про реєстрацію ТОВ чи ФОПа в автоматичному і бета-тестовому режимі, то говоримо лише про такі послуги як:

  1. реєстрація, внесення змін та припинення ФОПа,
  2. реєстрація ТОВ на підставі модельного статуту.

Оновлення полягає в можливості автоматично зареєструвати ТОВ та отримати відповідь про реєстрацію протягом 10 хвилин з моменту подачі заяви.

Принцип послуги схожий з автоматичною реєстрацією ФОП, але є відмінності – особа (чи особfvb – засновниками ТОВ може бути кілька осіб), яка подає заявку, має відповідати певним критеріям, щоби реєстрація відбулась в автоматичному режимі.

 

Критерії автоматичної реєстрації в ЄДР

1. Вимоги до заявника (фізособи).

Подати документи для реєстрації ФОП може громадянин України, який досягнув 18-річного віку та має ІПН. Знову ж таки, коли ФОП виявив намір припинитись, то таку заяву через «Дію» в бета-тестовому режимі зможе подати лише громадянин України.

Для реєстрації ТОВ за модельним статутом подати заяву в «Дії» зможе лише фізична особа-засновник. При цьому така фізособа має мати ІПН та номер унікального запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (УНЗР).

Отже, послуга автоматичної реєстрації ФОПа та ТОВ доступна лише особам, які мають ID-картку або біометричний паспорт, та є громадянами України. Але в Україні доволі значна кількість ФОПів-іноземців. Тож, у разі прийняття ними рішення про внесення змін (КВЕДів, місця реєстрації тощо) або рішення про припинення ФОПа, їм доведеться йти до ЦНАПів або нотаріусів, що здійснюють державну реєстрацію бізнесу.

2. Формування заяви може припинитись засобами порталу «Дія», якщо зазначені у заяві відомості:

  • надані не в повному обсязі;
  • не відповідають вимогам арифметичного та формато-логічного контролю;
  • не відповідають відомостям, отриманим засобами Порталу Дія з інформаційно-комунікаційних систем, держателями яких є відповідні органи державної влади або органи місцевого самоврядування;
  • не здійснено сплату адміністративного збору у випадках, встановлених Законом.

Але! Нагадаємо, що з 24.06.2022 р. державна реєстрація змін до відомостей про ФОПа на підставі поданих через «Дію» заяв в електронній формі (через портал «Дія»), за якими законом передбачено сплату адміністративного збору, проводиться державними реєстраторами невідкладно без справляння плати у скорочені строки (п. 4 Постанови КМУ від 06.03.2022 р. №209). Щодо самої державного реєстрації, то незалежно від того, що саме ви реєструєте – ФОПа чи ТОВ – така послуга є безоплатною відповідно до Закону №755.

3. Підписання документів електронним підписом.

Після того, як ви сформували заяви та підписали її КЕП, пакет документів блокується для редагування та передається до ЄДР.

Підписати сформовану заяву та інші документи для автоматичної реєстрації можна не лише КЕП, а й зі застосуванням інших засобів ідентифікації, які дають змогу однозначно встановлювати особу заявника. Зокрема, ми говоримо про Дія.Підпис, файловий чи апаратний ключі, а також за допомогою BankID (їх можна вибрати зі запропонованого списку).

4. Отримувати Виписку засновники ТОВ чи ФОПи будуть на порталі Дія.

В електронному кабінеті користувача порталу Дія відображатимуться повідомлення про результат вчинення реєстраційної дії чи відмови у її вчиненні. Там же ви побачите й виписку з ЄДР з відповідними даним проведення реєстрації ФОПа чи ТОВ, у т.ч. й з даними про взяття на облік як платника податків.

Алгоритм автоматичної реєстрації ТОВ: 

1. Заповнити онлайн-форму на отримання послуги, обрати умови статуту та систему оподаткування.

2. Система автоматично сформує та надішле на реєстрацію: заяву, статут, протокол зборів засновників або рішення одноособового засновника та документ про структуру власності.

3. ТОВ буде зареєстрований автоматично, якщо:

  • всі засновники – виключно фізичні особи, громадяни України;
  • у керівника та довіреної особи відсутні обмеження діяльності;
  • вказано УНЗР всіх бенефіціарних власників (його можна знайти в ID-картці або біометричному паспорті);
  • назва ТОВ не містить слів, що заборонені законодавством (якщо ж містить, ви отримаєте повідомлення з підказками).

4. Якщо заява відповідає вказаним умовам, ТОВ буде зареєстрований автоматично. Повідомлення про це ви отримаєте протягом 10 хвилин. 

Якщо ж заява не відповідає хоча б одній з умов – реєстрація відбудеться за участі державного реєстратора, онлайн, протягом 1 робочого дня.

5. Відомості про обрану систему оподаткування автоматично відправляються до податкового органу за місцем реєстрації ТОВ.

 

Відомості про КБВ – чи будуть оновлюватися автоматично?

Наразі у коментованому нами Порядку №2933 про підтвердження КБВ (на вимогу Закону №361 чи щорічне за ст. 17-1 Закону №755) через портал «Дія» не йдеться.

Втім, 08.07.2022 р. прийнято за основу зі скороченням строку підготовки законопроєкт №6320.

Ним пропонується внести зміни до Закону №755 та передбачати можливість подання відомостей про КБВ в електронній формі  через Єдиний державний вебпортал електронних послуг. Скоріш за все відповідна функція буде реалізована й в «Дії», проте з огляду на Порядок №2933, така можливість буде доступна лише для громадян України. Всі інші будуть подавати безпосередньо через ЦНАПи чи нотаріусів.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»