• Посилання скопійовано

Нюанси заповнення звіту з ренти за спецвикористання води

Податківці навели правила заповнення декларації з рентної плати та додатків до неї. Про це докладніше далі

Нюанси заповнення звіту з ренти за спецвикористання води

ДПС у Вінницькій області інформує про особливості заповнення Форми податкової декларації з рентної плати, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 № 719 (в редакції наказу Міністерства фінансів України від 07.11.2016 №927) із змінами та доповненнями.

Так, розрахунок з рентної плати за спеціальне використання води здійснюється у додатку 5 до Податкової декларації з рентної плати.

Обсяги використаної води, встановленого річного ліміту у розрахунку зазначаються у куб.м. Вартісні показники розрахунку зазначаються у гривнях з копійками.

Для кожного типу водного об’єкта заповнюється окремий розрахунок.

У додатку 5 заповнюються всі рядки усіх розділів з урахуванням приміток.

У графі "Порядковий № Податкової декларації" зазначається номер Податкової декларації, до якої додається цей розрахунок.

У графі "Розрахунок №" арабськими цифрами зазначається порядковий номер розрахунку, починаючи з 1(одиниці), послідовно в порядку зростання.

У рядку 1 зазначається податковий період, за який подається податкова декларація з рентної плати. При уточненні показників раніше поданої податкової декларації за попередній звітний (податковий) період зазначається податковий період, що уточнюється.

У рядку 2 зазначається код за ЄДРПОУ платника податку або реєстраційний (обліковий) номер платника податків, який присвоюється контролюючими органами, або реєстраційний номер облікової картки платника податків - фізичної особи.

У рядку 3 зазначається код територіальної громади, визначений за Кодифікатором адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, затвердженим наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 26 листопада 2020 року N 290 (у редакції наказу Міністерства розвитку громад та територій України від 12 січня 2021 року N 3) (далі - Кодифікатор), на території якої знаходиться водний об'єкт.

У рядку 4 зазначається інформація про дозвільний документ, яка заповнюється згідно з отриманим документом на спеціальне водокористування.

У рядку 5 зазначається код адміністративно-територіальної одиниці, визначений за Кодифікатором, за місцезнаходженням водного об'єкта.

У рядку 6 зазначається код водного об’єкту згідно з додатком 16 до Податкової декларації.

У рядку 7 зазначається розмір встановленого річного ліміту використання води згідно з отриманим дозвільним документом.

У рядку 8 зазначається обсяг використаної води, визначеної за кодом типу водного об'єкта, який враховується при визначенні податкового зобов'язання з рентної плати з початку року.

У рядку 8.1 зазначається обсяг використаної води в межах установленого річного ліміту згідно з отриманим дозвільним документом, який враховується при визначенні податкового зобов'язання з початку року.

У рядку 8.2 зазначається обсяг використаної понад установлений річний ліміт води згідно з отриманим дозвільним документом, який враховується при визначенні податкового зобов'язання з початку року.

У рядку 9 зазначаються ставки рентної плати відповідно до підпункту 255.5 статті 255 Податкового кодексу України (далі - Кодекс).

У рядку 10 зазначаються коефіцієнти, що застосовуються до ставок рентної плати, зокрема:

  • у рядку 10.1 відповідно до пункту 255.6 статті 255 Кодексу - 0,005;
  • у рядку 10.2 відповідно до пункту 255.7 статті 255 Кодексу - 0,3;
  • у рядку 10.3 відповідно до підпункту 255.11.10 пункту 255.11 статті 255  Кодексу - 2;
  • у рядку 10.4 відповідно до підпункту 255.11.13 пункту 255.11 статті 255  Кодексу - 5.

У рядку 11 зазначається податкове зобов’язання з початку року, яке визначається за формулою, наведеною в цьому рядку. Слід врахувати, що V - показник, який застосовується до ставок рентної плати та становить:

  • для водних ресурсів, що входять виключно до складу напоїв- 1;
  • для водних ресурсів для потреб рибництва - 10000;
  • за спеціальне використання поверхневих та підземних вод, шахтної, кар'єрної та дренажної води - 100.

У рядку 12 зазначається податкове зобов’язання з початку року за попередній звітний період (за I квартал, за півріччя, за 9 місяців).

У рядку 13 зазначається податкове зобов’язання за податковий (звітний) квартал.

У рядку 14 зазначається сума податкового зобов'язання, зазначена у рядку 13 додатка 5 до раніше поданої Податкової декларації, що уточнюється у зв'язку із самостійним виявленням помилки.

У рядку 15 зазначається розмір штрафної санкції (десятковим дробом), що застосовується у разі заниження у раніше поданій Податковій декларації суми податкових зобов'язань, що самостійно узгоджується платником, визначеної відповідно до пункту 50.1 статті 50 Кодексу.

У рядку 16 зазначається сума штрафу.

У рядку 17  зазначається  сума  пені, яка  нараховується платником самостійно відповідно до статті 129 Кодексу.

 

Джерело: ДПС у Вінницькій області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»