• Посилання скопійовано

ДПСУ та Мінфін проти КМУ: що з податковими пільгами під час війни?

ДПСУ у своєму роз’ясненні від 14.02.2023 вимагає від КМУ дотримання букви закону та затвердження ним Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або які є тимчасово окупованими

ДПСУ та Мінфін проти КМУ: що з податковими пільгами під час війни?

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, на сьогодні існує. Він затверджений наказом Мінреінтеграції від 22 грудня 2022 року № 309 (далі – Перелік № 309). Проте він з самого початку не був призначений для використання в оподаткуванні. А коли Кабмін спробував це зробити, то як у платників податків, так і у самих податківців виникло багато питань! 

Як ми наголосили раніше, замість виконання обов’язку щодо визначення Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих, КМУ, всупереч ПКУ, своєю постановою переклав цей обов’язок на Мінреінтеграції.

І ми одразу говорили про те, що застосування цього Переліку № 309 з метою звільнення від сплати податків не буде простим. Адже пп. 69.14, 69.1669.22 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ містять різні періоди для застосування пільги щодо різних об’єктів оподаткування. А враховуючи сумніви щодо того, чи можна застосовувати саме Перелік № 309, а іншого ми наразі не маємо, то з якого часу платник податків зможе скористатися пільгами, у т.ч. у 2022 - 2023 рр., питання залишається відкритим.

А тепер ми маємо і роз’яснення від ДПСУ. Тож що думають податківці з цього приводу, давайте дізнаємось разом. 

 

Перелік № 309 – затверджується чи визначається КМУ?

ДПСУ у цьому роз’ясненні від 14.02.2023 вказує на те, що після запровадження воєнного стану на території України п. 69 підрозділу 10 «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – Кодекс) доповнено підпунктами 69.14, 69.16, 69.22 щодо нарахування та сплати плати за землю, екологічного податку та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за об’єкти оподаткування, розташовані в межах територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, та територій, тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації, перелік яких визначає Кабінет Міністрів України. 

Ключовою умовою, за якою у платників податків у період дії воєнного стану в Україні виникає право їх не нараховувати та не сплачувати, є визначений Кабінетом Міністрів України перелік територій. 

Саме визначений, а не затверджений або переданий на визначення іншому органу! Як зазначає ДПСУ у своєму роз’ясненні від 14.02.2023, щоб розвіяти власні сумніви, головний податковий орган звернувся із відповідним запитом до Мінфіну.

У відповіді, наданої Мінфіном на запит ДПСУ, зауважено, що Постановою № 1364 визначається механізм формування переліку територій, а не затверджується конкретний перелік таких територій. Чого вимагає від Кабміну ПКУ. 

Для прикладу, відповідно до пп. 141.4.10 ПКУ не підлягають оподаткуванню доходи, отримані нерезидентами, зокрема, у вигляді процентів, або доходу (дисконту) або прибутку від здійснення операцій з продажу або іншого відчуження державних цінних паперів або облігацій місцевих позик, або боргових цінних паперів, виконання зобов’язань за якими забезпечено державними або місцевими гарантіями (крім прибутку нерезидентів, зареєстрованих у державах (на територіях), включених до переліку держав (територій), затвердженого Кабінетом Міністрів України відповідно до пп. 39.2.1.2, від здійснення операцій з продажу або іншого відчуження державних цінних паперів або облігацій місцевих позик, або боргових цінних паперів, виконання зобов’язань за якими забезпечено державними або місцевими гарантіями). І таких прикладів у тексті ПКУ можна знайти дуже багато. 

Втім, саме таке невдале формулювання повноважень КМУ (визначити, а не затвердити!) й призвело наразі до того, що податкові органи  відмовляються враховувати Перелік № 309 для потреб застосування пільг за ПКУ.

 

Хто поставить крапку у дискусії?

Як бачимо,  цього разу фіскальний орган зайняв принципову позицію та вимагає буквального дотримання букви закону.

Звісно, крапку в цій історії мав би поставити закон зі змінами до ПКУ, який зробив би вже наявний Перелік діючим і для податкових пільг. 

Але доти, доки таких змін немає, а вищі державні органи не мають згоди щодо тлумачення норм ПКУ, допомогти може лише суд. Адже саме судову владу наділено повноваженням остаточного тлумачення законів України. 

А для платників податків наразі застосування пільг є неможливим, що підтверджують й самі податкові органи (зокрема, і на наші усні звернення). 

Хоча, варто сказати, це залежить від регіону: є платники податків, які вже встигли скористатись пільгами та подали відповідні декларації. Однак, враховуючи позицію центрального податкового органу, не факт, що в подальшому у таких щасливців не виникне проблем із поданими деклараціями. Наразі щодо таких платників податківці не стверджують, що їм необхідно вносити уточнення до поданої звітності. Але у зв’язку із ситуацією, що виникла з Переліком № 309, їм пропонується зачекати відповідних роз’яснень Мінфіну.

Читайте також:

Бізнес вимагає від Уряду визначити перелік територій бойових дій для податкових пільг

ДПС не визнає Перелік територій ТОТ та бойових дій від Мінреінтеграції для податкових пільг 

 

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»