• Посилання скопійовано

Плата за землі ТОТ або там, де ведуться бойові дії: правила для 2022 – 2023 років

З 6 травня 2023 року ПКУ дозволяє не платити за деякі земельні ділянки у зв’язку із військовою агресією рф. Хто саме може не платити і як це документально оформити, читайте далі

Плата за землі ТОТ або там, де ведуться бойові дії: правила для 2022 – 2023 років

Законом № 3050, який набув чинності з 06.05.2023 р., внесено зміни до ПКУ. Зокрема, викладено в новій редакції п. 69.14 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ, яким встановлено ненарахування і несплату плати за землю, що пов’язано з військовою агресією рф і воєнним станом. Доповнено п. 288.8 ПКУ щодо ненарахування плати за землю за землі, що перебувають у консервації, забруднені вибухонебезпечними предметами, внесено інші зміни – до ст. 283, ст. 283-1 ПКУ. 

 

Як щодо 2022 року?

Наведемо умови, у разі виконання яких не нараховується і не сплачується плата за землю.

  1. Не нараховується та не сплачується плата за землю:
  • податок на землю;
  • орендна плата за землі державної комунальної власності.
  1. Період несплати — з березня по грудень 2022 р.
  2. Не сплачують юрособи та ФОПи за земельні ділянки, що перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди.

Коли йдеться про користування, то, очевидно, маються на увазі земельні ділянки державної та комунальної власності (див. пп. 269.1.1.2, пп. 269.1.2 ПКУ):

  • на правах постійного користування (за які має сплачуватися податок на землю);
  • на умовах оренди (за які сплачується орендна плата).
  1. Земельні ділянки (земельні частки, паї) мають розташовуватися:
  • на територіях активних бойових дій або
  • на тимчасово окупованих рф територіях України.

Такі території визначено Переліком № 309. На думку ДПС, наведену у її Роз’ясненні на сайті ДПС (https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/677608.html), цей Перелік може застосовуватися з метою визначення особливостей справляння податків і зборів на відповідних територіях, визначених ПКУ, зокрема під час справляння плати за землю на відповідних територіях.

Зверніть увагу! У Переліку № 309 території розділені на три групи:

  1. території можливих бойових дій;
  2. території активних бойових дій;
  3. тимчасово окуповані рф території України.

Таким чином, плата за землю не справляється лише якщо земля розташована на території активних бойових дій чи тимчасово окупованій. Якщо розташована на території можливих бойових дій, то плата за землю справляється. Те саме зазначає ДПС у своєму Роз’ясненні.

Приклад 1.

Підприємство має у власності земельні ділянки та в оренді земельні ділянки комунальної власності на території міста Києва (код UA80000000000093317).

Згідно з Переліком № 309 вся територія міста Києва (код UA80000000000093317) розташована на території активних бойових дій, початок таких дій з 24.02.2022 р. по 30.04.2022 р.

Тому підприємство не справляє податок на землю й орендну плату за комунальну землю за період з березня по грудень 2022 року. 

Зверніть увагу! Плата за землю не сплачується за період з березня по грудень 2022 року незалежно від тривалості періоду перебування землі на відповідній території активних дій чи тимчасової окупації. Приміром, активні бойові дії на території міста Києва тривали у 2022 році два місяці. Але плата за землю не сплачуватиметься з березня по грудень. Те саме пише ДПС у своєму Роз’ясненні.

Про уточнення декларацій з плати за землю скажемо далі.

Відповідно до п. 69.14 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ:

  • складені, надіслані (вручені) ППР за земельні ділянки, що не підлягають оподаткуванню протягом 2022 року, підлягають скасуванню (відкликанню), а грошові зобов’язання та податковий борг, визначені ДПС із плати за землю, – анулюванню;
  • надміру сплачені суми плати за землю зараховуються в рахунок майбутніх платежів з цієї плати або в рахунок сплати податкового боргу. У разі зміни власника нерухомого майна згідно зі ст. 120 ЗКУ сума внесеної плати за зверненням попереднього користувача зараховується в рахунок майбутніх платежів з плати за землю нового користувача такої земельної ділянки, за умови відшкодування новим користувачем земельної ділянки, який придбав нерухоме майно, попередньому користувачу суми внесеної ним до бюджетів плати за висновком контролюючого органу про таку суму.   

 

Плата за землю для фізосіб (не ФОПів)

За таких самих умов, як ми описали вище, не справляється плата за землю і для звичайних фізосіб. Але є дві відмінності:

  1. плата за землю не справляється за весь 2022 рік;
  2. ДПС самостійно обчислює податкове зобов’язання і надсилає платнику-фізособі ППР за 2022 рік у строк до 31.12.2023 р.

 

Плата за землю юросіб і ФОПів за 2023 рік

Умови, яких слід дотримуватися, щоб не сплачувати плату за землю у 2023 році, такі самі, як і в 2022 році, але з одним уточненням.

Плата за землю протягом 2023 року не нараховується та не сплачується за період:

  • з першого числа місяця, в якому було визначено щодо відповідних територій дату початку активних бойових дій або тимчасової окупації, 
  • до останнього числа місяця, в якому було завершено активні бойові дії або тимчасова окупація на відповідній території. 

Приклад 2.

Підприємство має у власності земельні ділянки та в оренді земельні ділянки комунальної власності на території с. Берхівка Бахмутської міської територіальної громади (UA14020010040033862).

Згідно з Переліком № 309 ця територія була розташована на території активних бойових дій з 24.02.2022 р. по 27.02.2023 р.

Таким чином, плата за землю не справляється за 2022 рік (з березня по грудень) і з січня по лютий 2023 року.

Про уточнення декларацій з плати за землю дивимося далі.

Відповідно до п. 69.14 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ:

  • складені, надіслані (вручені) ППР за земельні ділянки, що не підлягають оподаткуванню протягом 2023 року, підлягають скасуванню (відкликанню), а грошові зобов’язання та податковий борг, визначені ДПС із плати за землю, – анулюванню;
  • надміру сплачені суми плати за землю зараховуються в рахунок майбутніх платежів з цієї плати або в рахунок сплати податкового боргу. У разі зміни власника нерухомого майна згідно зі ст. 120 ЗКУ сума внесеної плати за зверненням попереднього користувача зараховується в рахунок майбутніх платежів з плати за землю нового користувача такої земельної ділянки, за умови відшкодування новим користувачем земельної ділянки, який придбав нерухоме майно, попередньому користувачу суми внесеної ним до бюджетів плати за висновком контролюючого органу про таку суму.  

 

Плата за землю за 2023 рік для фізосіб (не ФОПів)

За таких самих умов, як ми описали для юросіб і ФОПів, не справляється плата за землю для фізосіб. 

 

Уточнення декларації з плати за землю

У пункті 69.14 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ зазначено, що якщо платники плати за землю до дати набрання чинності Законом № 3050 (до 06.05.2023 р.) задекларували податкові зобов’язання за 2022 і 2023 рік за земельні ділянки, розташовані на територіях, про які ми сказали вище, вони мають право відкоригувати нараховані податкові зобов’язання з плати за землю за період березень 2022 - грудень 2023 року шляхом подання в порядку, визначеному цим Кодексом, уточнюючих податкових декларацій. 

Оскільки в зазначеній нормі сказано, що платники мають право відкоригувати, доходимо висновку, що платники можуть і не скористатися таким правом. Тобто можуть не уточнювати свої податкові зобов’язання і сплачувати плату за землю.

З іншого боку, в цій нормі сказано про тих платників, які задекларували податкові зобов’язання. Виходить, якщо платники, які мали право не сплачувати, не декларували такі зобов’язання, вони і не повинні цього робити. 

Але думка ДПС з цього питання нам невідома. Можливо, що вона буде іншою. Наприклад, якщо платники самостійно не відкоригують свої податкові зобов’язання, це зробить самостійно ДПС. Почекаємо її консультацій з цього питання.

 

Які особливості заповнення уточнюючої декларації?

Зразки заповнення уточнюючих декларацій за 2022 рік наведено на сайті ДПС: Наказ Міністерства фінансів України від 16.06.2015 №560 "Про затвердження форми Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/ (tax.gov.ua).

Але ці зразки наведено за попередньою формою декларації. Нижче наведемо зразки заповнення уточнюючих декларацій, застосовуючи існуючу на сьогодні форму декларації – затверджену Наказом Мінфіну від 16.06.2015 р. № 560, у редакції Наказу Мінфіну від 18.02.2022 р. № 83.

Дивимося фрагменти заповнення уточнюючої декларації у частині земельного податку:

ЗРАЗОК 1 (завантажити)

Зверніть увагу, що сума несплаченого податку не є пільгою. Про це зазначає ДПС у частині 2 своїх Роз’яснень з окремих питань щодо заповнення податкових декларацій з місцевих податків та зборів: Частина 2. Роз’яснення з окремих питань щодо заповнення податкових декларацій з місцевих податків та зборів (оновлено) (tax.gov.ua) 

ДПС зазначає, що тимчасовий порядок справляння податків і зборів з урахуванням особливостей не може вважатися пільгами, тому норми п. 69 не включено до довідників пільг. Тож у декларації інформація щодо пільг не зазначається (колонки 18 – 22 розділу І декларації з плати за землю). 

Далі дивимося фрагменти заповнення уточнюючої декларації у частині орендної плати:

ЗРАЗОК 2 (завантажити)

Продовження цієї статті щодо коригування показників плати за землю за 2023 рік читайте у нашій наступній статті. 

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»