• Посилання скопійовано

Як (не) нараховувати ЄСВ на премії, виплати та додаткові блага: «7 хвилин» з Тетяною Мойсеєнко

Тетяна Мойсеєнко на Великому Семінарі із Заробітної Плати, зокрема, розповіла, як нараховувати чи не нараховувати ЄСВ на премії, виплати та додаткові блага



 

Одразу виокремимо найважливіше з цього відео:

  1. Нарахування ЄСВ проводиться на фонд оплати праці (п. 1 ст. 7 Закону № 2464), структура якого наведена в Інструкції №5. Перелік видів виплат, на які ЄСВ не нараховується, наведено у Постанові КМУ № 1170.
  2. Премії усіх видів підпадають під ЄСВ.
  3. Виплати соціального характеру звільняються від ЄСВ згідно з п. 1 розділу 1 Постанови КМУ № 1170.
  4. На суми додаткового блага ЄСВ може як виникати, так і не виникати.

 ***

Як відомо, Закон №2464 має узагальнюючу статтю 7, яка регламентує порядок нарахування ЄСВ. У ньому чітко зазначено особливості нарахування ЄСВ в окремих випадках. Тобто, використовуючи Закон №2464 і його статтю 7, кожен бухгалтер пам’ятає: в ній визначені умови, за яких підприємство здійснює нарахування ЄСВ і за яких ЄСВ не нараховує.

Для переліку видів виплат, які не створюють об’єктів для нарахування ЄСВ, керуємося постановою КМУ №1170. У цій постанові є два види переліків, які зазначають складову доходів, на які ЄСВ не нараховується:

  1. доходи у грошовій формі;
  2. доходи не грошової форми.

У цих розділах  кожен страхувальник обов’язково знайде якісь свої, якими користується, коли не нараховує ЄСВ. Наприклад, дуже часто на 8 березня працівникам, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до трьох або до шести років, підприємство робить якісь виплати. Таку виплату часто називають «премією». І якщо жінка-працівник працює та паралельно отримала таку «премію», їй приємно, в неї дохід збільшився. А ось, коли жінка не працює,  в неї нарахування премії (наприклад, в сумі 500 грн) створить для роботодавця привід доплатити ЄСВ до мінімалки. Тобто у підприємства створилося на рівному місці зобов’язання доплатити ЄСВ на повну ставку.

 

Тут спрацьовує «загальне правило капітана Врунгеля»: якщо ти називаєш це «премією», то тоді це виплата в складі фонду оплати праці, а якщо ти говориш що це «виплата» або «соціальна допомога», то вона не створює зобов’язань з ЄСВ.

 

Тому, нараховуючи таку соціальну допомогу, 500 грн допомоги не будуть зазначені в персоніфікації, не створюватимуть зобов’язань з доплати ЄСВ до мінімалки. Будьте уважні коли формуєте виплати, особливо тим, хто має соціальний захист, не маючи доходів.

 

Тепер поговоримо про складову тих видів доходів, на які ЄСВ нараховуються.

За загальним правилом, це виплати, які включаються у фонд оплати праці. Фонд оплати праці, згідно з Інструкцією №5, має таку структуру:

  • основна заробітна плата,
  • додаткова,
  • інші заохочувальні та компенсаціїні виплати.

Оце формулювання Інструкції №5 ширше подано у пп. 2.3.4 і 2.3.2. Ці два підпункти Інструкції бухгалтер має завжди адаптувати до Закону про ЄСВ і пам’ятати, склад пп. 2.3.4 (наприклад, оплата проживання працівнику, харчування, оплата йому проїзду) в розумінні Інструкції створює компенсаційно-заохочувальний предмет в фонді оплати праці. А в розумінні ПКУ така компенсаційно-заохочувальна виплата називається дуже просто — додаткове благо.

Отже, складова цих підпунктів, яка через призму ПКУ створює благо і оподаткування податком на доходи, для підпунктів 2.3.4. і 2.3.2 Інструкції створює привід нарахувати ЄСВ. Тому завжди варто пам’ятати: є такі додаткові блага, які оподатковуються і податком, і ЄСВ, а є такі податкові блага, які оподатковуються тільки податком, але не обкладаються ЄСВ. От цей перелік треба чітко розмежувати в межах окремих норм чинного законодавства.

***

Даний матеріал - лише невеличка частинка 5-годинного Великого семінару із заробітної плати з Тетяною Мойсеєнко, який відбувася 25 травня 2018 року. Ви можете переглянути запис усього семінару (включаючи відповіді на питання), замовивши його до 8 червня за спеціальною ціною 199 грн.

Великий семінар із заробітної плати

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»