• Посилання скопійовано

Документ-підстава в таблиці 5 Звіту з ЄСВ: «7 хвилин» з Тетяною Мойсеєнко

Що потрібно заповнювати у колонці 16 «Документ підстава про початок роботи та відпустку, кінець трудових або цивільно-правових відносин, переведення на іншу посаду» таблиці 5 Звіту з ЄСВ?



Колонка 16  таблиці 5 Звіту з ЄСВ є новою для нас і містить відображення інформації за такими документами: документ-підстава про початок роботи, відпустку, кінець трудових або ЦПХ відносин, переведення на іншу посаду.

 

Документ-підстава -  що це таке?

На сьогодні існують різні думки. Хтось вважає, що це дані протоколів про призначення директорів. А хтось, що це номери трудових договорів. Деякі навіть поділилися на семінарах думкою, що це номер-серія лікарняного листка у випадку, коли розпочинається відпустка по вагітності та пологах. Але ж серія і номер лікарняного листка - це документи-підстави, які дають право на допомогу. А от право на відпустку, право на прийняття на роботу, на звільнення на підприємствах в частині кадрового обліку, трудових правовідносин створювали, створюють і будуть створювати накази.

Тому згідно з наказом Мін'юсту №1000/5, враховуючи вимоги, які прописані для ведення наказів різних напрямів, використання їх в типових формах, в довільних формах, кадровий облік документів-підстав в частині трудових правовідносин використовують тільки накази. Ні протоколи про призначення директорів, ні трудові договори, які є договірними правовідносинами, як документ правовідносин, ні листки непрацездатності (як початок відпустки по вагітності), і аж ніяк не серія та номер свідоцтва про народження дитини (як підстава для надання відпустки до трьох років) чи номер документа (як підстава-документ для надання відпустки по догляду за дитиною до 6 років). У всіх випадках відпусток, прийняття і звільнення використовуємо завжди наказ.

Отже, документом-підставою для трудових відносин (прийняття, переведення, звільнення) та відпусток є наказ: його номер і дата

Для цивільно-правових відносин використовуємо договори цивільно-правового характеру. Відповідно, проводячи реєстрацію таких договорів, у колонці 16 таблиці 5 зазначається договір, його номер і дата. В майбутньому, коли особа звертатиметься за правом на призначення виплат, відповідні документи будуть зазначатися або в виписках трудової книжки, або надаватися на кшталт договору ЦПХ і акти до них будуть надаватися у відповідні фонди з метою призначення права на виплати.

Таким чином, документом-підставою для цивільно-правових відносин є відповідний договір: його номер і дата.

Запис про переведення працівника на іншу посаду або роботу у того самого страхувальника вноситься у таблицю 5 в такому самому порядку, як і про прийняття на роботу.

***

Читайте також:

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»