• Посилання скопійовано

Закон про ТОВ – чи потрібно терміново міняти статут: «7 хвилин» з Олександром Смирновим

Наскільки терміново варто приводити свої статути у відповідність до нових вимог Закону про ТОВ? Що робити якщо статут не відповідає? Що робити якщо пропустять цей самий перехідний період в один рік і які наслідки будуть для підприємства якщо статут не буде приведений у відповідність?



 

Чи передбачає Закон про ТОВ обов'язок змінювати статут?

Закон про ТОВ не містить прямої норми про обов'язок змінювати статут. Проте ми повинні розуміти, що статут приводити у відповідність доведеться з інших причин. Наприклад, клієнти вже говорять про те, що банківські установи відмовляються відкривати, обслуговувати поточні рахунки підприємств, якщо їхні статути не відповідають вимогам Закону про ТОВ. Такі ж ситуації виникають з валютними рахунками і так далі.

 

Протягом якого терміну потрібно привести статут у відповідність до Закону?

Міняти статут терміново непотрібно. Законодавець нам дав 12 місяців, тобто цей термін спливає 17 червня 2019 року. В цей період бажано привести свої статути у відповідність до вимог нового Закону про ТОВ.

У той же час нагадуємо, якщо ви будете вносити зміни в статут, будь-які зміни, які прямо не пов'язані з приведенням у відповідність вашого статуту нормам закону про ТОВ, вам потрібно буде автоматично приводити у відповідність. Наприклад, ви вирішили змінити склад учасників або додати види діяльності, або просто вирішили поміняти адресу підприємства. У будь-якому з цих випадків, вам доведеться автоматично подбати про те, щоб привести свої статути у відповідність.

 

Чи справді реєстрація нового статуту здійснюється безкоштовно?

Згідно з внесеними змінами до Закону про держреєстрацію, приведення статуту у відповідність, конкретно реєстрація нового статуту, дійсно, відбувається безкоштовно. Однак зверніть увагу: якщо ви будете крім приведення статуту у відповідність додавати або змінювати якісь відомості в цьому статуті, то за це вам доведеться заплатити згідно з вимогами законодавства.

Тобто приведення статуту у відповідність - безкоштовно перший раз. Будь-які інші зміни, які не пов'язані з приведенням у відповідність, оплачуються окремо.

***

Читайте також:

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»