• Посилання скопійовано

Кому з підприємств слід змінювати свій статут за новим Законом про ТОВ, а кому - ні?

Привести статут у відповідність до закону слід підприємствам, на яких не виключені корпоративні конфлікти власників

Кому з підприємств слід змінювати свій статут за новим Законом про ТОВ, а кому - ні?

КПЦРБ повідомляє, що новий Закон №2275-VIII передбачає суттєві зміни в регулюванні діяльності підприємств у формі ТОВ в Україні. З цієї причини статути діючих підприємств вже суперечать законодавству.

Відповідно до п. 3 глави VIII Закону протягом року з моменту вступу закону в силу, тобто до 17 червня 2019 року, положення чинних статутів ТОВ, які не відповідають Закону про ТОВ, залишаються дійсними (якщо вони відповідали законодавству на момент набуття чинності нового закону).

Як бачимо, Закон не передбачає обов'язок ТОВ або їх органів стверджувати і реєструвати нову редакцію статуту. Проте після закінчення року після набуття Законом чинності, положення статуту, що не відповідають його нормам, втратять чинність. Це зовсім не означає, що діяльність підприємства буде заблокована або що у якихось контролюючих органів можуть з'явитися до вас питання. Один з існуючих ризиків невідповідності статуту законодавству, і то цей ризик для більшості підприємств скоріше теоретичний - це можливість визнання установчих документів ТОВ недійсними в судовому порядку (дивіться п.2 ч. 1 ст. 110 ЦКУ). Незрозуміло тільки, хто і з якою метою на практиці буде ініціювати подібний судовий процес.

Тому висновок такий: дуже рекомендуємо привести статут у відповідність до закону активно працюючим підприємствам, на яких не виключені корпоративні конфлікти власників.

Що стосується основної частини підприємств малого бізнесу, де серйозний корпоративний конфлікт малоймовірний і/або не може спричинити за собою серйозні втрати сторін такого конфлікту, то привести статут у відповідність до чинного законодавства можна буде в будь-який зручний час, разом з якимись іншими змінами в установчі документи. Правда, після 17 червня 2019 року для цього доведеться сплатити адміністративний збір державі.

***

Читайте також:

Джерело: Киевский центр поддержки и развития бизнеса

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»