• Посилання скопійовано

ЄСВ-проблеми Класифікатора професій: «7 хвилин» з Тимуром Алієвим

Розглянемо чотири класичні кадрові ситуації, які виникають у зв’язку зі зміною Класифікатора професій



Як бути, якщо професійна назва роботи (ПНР) повністю вилучається із класифікатора? Тут головне не помилитися. Бо часто буває так, що змінами передбачено вилучити одну ПНР, а потім внести ту саму, але з іншим кодом.

Отже, берете ви зміни, все перевірили і подивились, чи точно ця ПНР у нас пішла. Що зазвичай вилучається? Якась застаріла ПНР або ПНР, яка не відповідає законодавству. Приміром, колись було виключено мімеографера взагалі. В нас був цей мімеографер (копіювальник) і от відповідно до ПНРа в нас була сформована посада, посада містилася в штатному розписі. Посада  виключилась і у нас відбуваються зміни до штатного розпису. Якщо ми хочемо зберегти цю людину, ми вилучаємо в цьому випадку професійну назву роботи і відповідно до неї посаду "мімеографер" і вводимо замість неї якусь споріднену посаду, яка відповідає схожій ПНР. Наприклад, офісний службовець - це може бути або копіювання документів або фотокопіювання. Робиться наказ про внесення змін до штатного розпису, вилучається одна посада, замість неї вводиться нова посада. На нову посаду формується посадова інструкція.

Як називається зменшення посади у штатному розписі? Це не що інше, як скорочення штату. Скорочення штату іншими словами — вивільнення працівників. Спрацьовує стаття 49-2 КЗпП, норми якої кажуть про те, що у разі вивільнення працівника, його за два місяці письмово про це попереджають. Як обчислюються ці два місяці? Якщо сьогодні у нас 09.10.2018 р. то через два місяці у той самий день за статтею 241-1 КЗпП у нас буде 09.12.2018 р., якщо він не хоче, це буде його останній день роботи і день звільнення. Звільнення в цьому разі відбувається за п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП (як скорочення штату з виплатою вихідної допомоги за ст. 44 КЗпП). І тут найголовніше, якщо людина дійсно вирішила звільнитися, правильно обчислити цей останній термін. Бо як прописано ст. 241-1: якщо останній день припадає на вихідний, святковий чи неробочий день, то днем закінчення строку вважається найближчий до нього. Якщо приміром 09.12.2018 р. це субота, то найближчим до нього буде п’ятниця. Якщо 09.12.2018 р. неділя, то найближчий буде понеділок. Особисто я знаю купу випадків, слухачів семінарів, клієнтів судової практики, коли через цю дату програвали суди. Тому радимо не менш два місяці, чітко беріть з якимось хвостиком і ви чітко бачитимете коли кінець і коли припаде останній робочий день. 

Якщо він пише заяву про переведення на іншу посаду, то з точки зору індексації там буде так званий новий базовий місяць і вся фіксована індексація перед цим згорає. Але яка, у зв’язку з п’ятою таблицею, може виникнути проблема? Давайте розглянемо. Ми працівнику запропонували, він каже «добре, я пишу заяву, я переходжу». В п’ятій таблиці все нормально, ПНР ще існує, показали, що він пішов зі старої ПНР (посади) перейшов на нову, все добре. А от уявіть собі ситуацію, що він каже «ні, я не хочу працювати і давайте через два місяці, я ще допрацюю, ми з вами нормально розрахуємося і розійдемось». Уявляєте, що у нас може статися через два місяці? Фахівці Пенсійного фонду наголошують, що Класифікатор професій, який є в п’ятій таблиці, ми будемо постійно оновлювати. Через два місяці приходить день «Ч», його звільнення. Ми відкриваємо таблицю 5, а там немає вже такої ПНР, бо класифікатор оновився. Або інша ситуація, він каже «ну давайте так, я зараз не буду переводитись, я подумаю ще, може наприкінці другого місяця». Минає два місяці і треба показати переведення зі старої посади на нову, а старої вже в ПНР немає. Це проблема, якщо у нас буде зміна до Класифікатора №8 або якщо ми перейдемо на новий класифікатор. І деякі роботодавці зіштовхнуться з цією технічною проблемою. 

 

Важливо❗

1. Сучасний Класифікатор професій ДК-2010 має 7 «самостійних» змін до нього.

2. Скасування назви роботи, зміна коду або назви роботи в Класифікаторі професій спричиняють зміни до штатного розпису. 

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»