• Посилання скопійовано

Довгострокові заборгованості – зміни та нові проблеми: «7 хвилин» з Іриною Губіною

У черговому випуску поговоримо про проблеми, які виникли у зв’язку з запровадженням дисконтування заборгованості



Питання, пов’язані з дисконтуванням заборгованості, набули дуже широкого резонансу. Тож у цьому випуску акцентуємо увагу не тільки на бухгалтерських аспектах, а поговоримо й про вплив цієї проблеми на декларацію з податку на прибуток.

Насамперед зверніть увагу на нормативну базу: наказ Мінфіну від 16.09.2019 р. №379. Він набрав чинності з 29.10.2019 року. До цього часу норми стандартів П(С)БО 10 та П(С)БО 11 не вимагали фактично дисконтування. Після зазначеної дати ці ж стандарти мають інші формулювання щодо дисконтування.

Чому йдеться про дисконтування тотальне, дисконтування всіх заборгованостей? Тому що виключена з текстів стандартів згадка про довгострокову заборгованість, на яку нараховуються відсотки. І, фактично, зараз якщо за цими стандартами ми з вами маємо довгострокову заборгованість, дебіторську заборгованість та кредиторську заборгованість, строком погашення більше 12 місяців, ми розуміємо, що є вимога стандарту щодо представлення цієї заборгованості за теперішньою вартістю. Зауважимо, що і раніше податкова служба дуже хотіла бачити дисконти, а особливо  дохід від дисконтування, у складі оподаткованого доходу. Останнім часом були дуже резонансні судові справи, коли підприємства доводили, що є правила, що за стандартами не має бути дисконтування. Скажімо, була можливість відбитися від таких зауважень податкової служби.

Що відбувається зараз? Дійсно, зміни є. Але постає питання: з якої дати ми маємо з вами відображати ці зміни?

Коли йдеться про дату і відповідно про вплив на податковий облік, для нас є дата фінансової звітності за 2019 рік. Отже, якщо на дату балансу, на 31.12.2019 року, у нас будуть дебіторські або кредиторські заборгованості, які мають на цю дату статус довгострокових, тобто погашення більше 12 місяців, то за вимогами стандартів ми маємо відобразити їх за дисконтованою теперішньою вартістю.

Але що робити з періодом до 31.12.2019 р.? Яким чином відображати змінне, адже може бути ситуація, що в нас була отримана заборгованість (наприклад, у 2017 році)? Що робити з періодом  з 2017 року по 31.12.2019 рік? Період погашення нехай буде 2022 рік. Отже, справді,  на дату 31.12.2019 р. ця заборгованість у нас є зі статусом довгострокової, але частину дисконтуємо. А що робити з частиною до 31.12.2019 р.? Наразі немає остаточної позиції Мінфіну і спеціалісти сперечаються щодо того, що робити з цим періодом, який був до змін.

Є дві позиції. Перша позиція пов’язана з тим, що зміни варто розглядати як зміни облікової політики. І якщо йдеться про зміни облікової політики, то ми маємо робити ретроспективний перерахунок. Якщо ми не розглядаємо це, як зміну облікової політики, а кажемо, що це є зміна облікової оцінки, то маємо застосовувати перспективний підхід. Отже, рахувати дисконт, перспективний підхід, починаючи саме з 31.12.2019 року. І зверніть будь ласка увагу, що коли ми з вами кажемо про перспективний підхід, ми однозначно будемо казати про те, що ми з вами не будемо в цьому випадку перераховувати показники податкової декларації. Але якщо ваші аудитори будуть наполягати, наприклад, на тому, що ви маєте зробити дисконтування як зміну облікової політики, тобто починаючи з періоду отримання заборгованості, то постане питання: що ж робити в періоді з дня отримання заборгованості і по 31.12.2019 р. з декларацією. Чи не будуть податківці це розцінювати як вимогу щодо виправлення певних якихось помилок? Лектора впевнена, що навіть у випадку ретроспективного перерахування, ми не маємо обов’язків щодо перерахування декларації. Чому? Тому що ретроспективний метод - це виключно метод бухгалтерського обліку. А за податковими правилами до 31.12.2019 р., тобто до дати набрання чинності змінами, ми робили абсолютно все правильно у нашому обліку.

І насамкінець про те, як відбувається дисконтування. Дуже багато питань щодо вибору ставок дисконтування, але звернемо увагу на лист ДФС від 18.06.2018 р. №18311/7/99-99-14-03-03-17. Податківці, згадуючи дисконтування, посилалися на ставку дисконтування – середньорічну облікову ставку рефінансування НБУ. Отже, для запобігання податкових проблем, варто орієнтуватися саме на такий підхід.

***

Ще більше матеріалів на тему:

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»