• Посилання скопійовано

Нові МЗП і прожитковий мінімум-2022: як це вплине на бізнес і ФОПів? – «7 хвилин» з Тетяною Гуль

Які розміри МЗП, прожиткового мінімуму та ЄСВ в 2022 році? Які межі щодо розміру доходу та єдиного податку для спрощенців? Які особливості оплати праці, нарахування добових, лікарняних та декретних в 2022 році?



У 2022 році змінюються розміри мінімальної зарплати, прожиткового мінімуму, ЄСВ, податків та штрафів. Як це збільшить ваше податкове навантаження? Давайте з'ясуємо.

Традиційно до початку нового бюджетного року Верховна рада змінює розміри мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму, приймаючи Закон про державний бюджет на наступний рік.

Цього разу Верховна рада на 2022 рік визначає такі показники. З 1 січня розмір мінімальної заробітної плати залишиться на рівні 6500 грн на місяць, як і у грудні цього року. А з 1 жовтня 2022 року вже буде 6700 грн. Також зміняться розміри погодинної мінімальної заробітної плати, з 1 січня – 39,26 грн, з 1 жовтня – 40,46 грн. Крім того, змінюються розміри прожиткового мінімуму для працездатних осіб: з 1 січня – 2481 грн; з 1 липня – 2600 грн; з 1 грудня – 2684 грн. Отже, наразі можемо проаналізувати які розрахункові показники змінюються у наступному році. Насамперед йдеться про розміри ЄСВ як для роботодавців, так і для ФОПів, оплату праці і безперечно про розміри штрафів які застосовує Держпраці. Максимальна база ЄСВ з січня по вересень 2022 року складе 97500 грн на місяць, а мінімальний ЄСВ за кожного працівника, який має сплатити роботодавець, – 1430 грн. Хоча ці показники фактично вже мають застосовуватися з грудня 2021 року.

Зверніть увагу, що на зарплату працівників – осіб з інвалідністю єдиний внесок нараховуємо у розмірі 8,41% на фактичну суму нарахованої зарплати без врахування вимог щодо сплати мінімального ЄСВ. І це стосується всіх роботодавців, як юридичних осіб, так і ФОПів. З жовтня наступного року максимальна база ЄСВ вже складатиме 100500 грн, а мінімальний ЄСВ – 1474 грн. Також для приватних підприємців з січня по вересень 2022 року мінімальний ЄСВ, який вони сплачують за себе, складе 1430 грн, а з жовтня – 1474 грн. Це стосується як ФОПів – платників єдиного податку, незалежно від обраної групи, так і підприємств загальної системи оподаткування. Також приватним підприємства, які є платниками єдиного податку, слід врахувати збільшення розмірів цього податку та розмірів граничного обсягу доходу для перебування на спрощеній системі оподаткування у наступному році. Для І групи платників єдиного податку розмір податку має бути не більше ніж 10% розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року. Тож максимальний розмір податку у 2022 році для платників І групи – 248,10 грн. Конкретний розмір податку буде встановлено органами місцевої влади. А граничний розмір доходу, який не може перевищувати 167 розмірів мінімальної зарплати встановленої на 1 січня податкового (звітного) року, фактично становитиме 1085500 грн. Для ІІ групи платників єдиного податку розмір податку у наступному році буде не більше 20% розміру мінімальної заробітної плати, тобто не більше ніж 1300 грн. Конкретний розмір податку також буде встановлено органами місцевої влади. Граничний розмір доходу – 834 розміри мінімальної заробітної плати, тобто це з 1 січня 5421000 грн. Для платників єдиного податку ІІІ групи граничний розмір доходу з 1 січня 1167 розміри мінімальної заробітної плати, або 7585500 грн.

Щодо оплати праці. У Законі України про оплату праці вказано, що розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати. Тому, як юридичні особи, так і приватні підприємці, які встановили оклади для працівників у розмірі мінімальної заробітної плати, повинні визначити посадові оклади не менше ніж 6500 грн вже з 1 грудня 2021 року відповідно до норм Держбюджету на 2021 рік. Цей же розмір мінімальної зарплати діятиме і на початку 2022 року, відповідно до норм Держбюджету на 2022 рік. Якщо нарахована зарплата працівника за повністю виконану місячну норму праці буде менше за 6500 грн, то такому працівнику потрібно доплачувати різницю таким чином, щоб нарахована зарплата була не меншою ніж 6500 грн за місяць. Але, якщо працівник не виконує місячну норму праці, то йому виплачується заробіток пропорційно до фактично відпрацьованого часу. Зрозуміло, що збільшення мінімального окладу призведе до збільшення податкового навантаження на роботодавців, адже збільшується не тільки сума ЄСВ, а також і сума нарахованого ПДФО та військового збору. Не забуваємо, що мінімальний розмір заробітної плати впливає також на фінансові штрафи за порушення трудового законодавства. Їх застосовує Держпраці за результатами перевірок, відповідно до статті 265 КЗпП. Наприклад, за кожного неоформленого працівника – 65 тис. грн, а у разі не нарахування індексації чи за недотримання інших мінімальних державних гарантій в оплаті праці штраф 13 тис. грн за кожного працівника. Для працівників направлених у відрядження по Україні сума добових з 1 січня наступного року вже може бути 650 грн за кожен календарний день відрядження. Хоча підприємство може встановити інший розмір добових як у більшому, так і у меншому розмірі. Однак саме 650 грн становитиме максимальний неоподатковуваний розмір добових за кожен календарний день відрядження.

Збільшать розміри і неоподаткованих доходів при утриманні ПДФО та військового збору. Йдеться про податкові соціальні пільги, вартість подарунків, суми одноразової матеріальної допомоги та інші види доходів, які звільняються від оподаткування відповідно до положень ПКУ.

Також пам’ятаємо, що при нарахуванні лікарняних та декретних роботодавець повинен враховувати розмір мінімальної заробітної плати. По-перше, максимальна сума зарплати за кожен місяць, яка враховуватиметься у середньому заробітку для оплати лікарняних та декретних, не може перевищувати 15 мінімальних зарплат, тобто з січня 2022 року – 97500 грн, а з жовтня – 100500 грн. По-друге, сума декретних у розрахунку на місяць не може бути меншою за розмір допомоги, обчислений із мінімальної зарплати, встановленої на час настання страхового випадку. Тож, при нарахуванні декретних з 1 січня враховуємо розмір мінімальної зарплати 6500 грн. Пам’ятаємо, що розмір мінімальної зарплати слід враховувати і при обчисленні середньоденної заробітної плати для нарахування лікарняних та декретних працівникам, які не мають 6 місяців страхового стажу за 12 місяців, які передують страховому випадку.

Підсумки. По-перше, з 1 січня 2022 року мінімальна заробітна плата становитиме 6500 грн. По-друге, мінімальний ЄСВ – 1430 грн, як для роботодавців, так і для ФОПів, при сплаті єдиного внеску за себе. По-третє, збільшуються розміри фінансових штрафів за порушення законодавства про працю.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»