• Посилання скопійовано

ФОП і єдиний податок-2022: 2-га група не для всіх! «7 хвилин» з Іриною Губіною

Подивившись відео, ви дізнаєтесь про нові обмеження для ФОПів 2 групи, проблеми переходу на 3 групу, а також про наслідки несвоєчасного переходу на 3 групу



Дуже важливо зрозуміти, що ФОПам дав Закон №1914. Давайте подивимось на слайд у відео. Це фрагмент пункту 291.4 ПКУ, який встановлює правила для єдиного податку ФОПів 2 групи.

Ми знаємо, що у ПКУ є певні обмеження, які стосуються таких платників податку - ФОПів 2 групи. Зокрема, є обмеження щодо посередницьких послуг з купівлі, продажу, оренди, оцінювання нерухомого майна тощо.

До цього переліку Закон №1914 додав послуги з надання доступу до мережі Інтернет. Головний момент, що такі особи можуть належати виключно до третьої групи платників єдиного податку. Отже, трансформація цих ФОПів, які займаються послугами з надання доступу до мережі Інтернет. Це Інтернет-провайдери. І якщо пам’ятаєте, кілька років тому була взагалі проблематика, тому що в переліку видів забороненої діяльності в ПКУ начебто є таке згадування суміжних послуг. І кілька років тому, дійсно, була така «епопея», що провайдерів взагалі скидали з можливості працювати на єдиному податку. Те, що відбулося зараз, дає можливість працювати на єдиному податку, але як і для, наприклад, посередників щодо купівлі, продажу, оренди, оцінювання нерухомого майна, потрібно перейти виключно на третю групу.

Які тут можуть бути проблеми? Коли ви, крім цих послуг, надаєте ще інші послуги. І тут питання ідентифікації, які КВЕДи мають бути у вашій картці платника єдиного податку, у вашій картці у держреєстратора, щоб ідентифікувати себе як саме особу, яка надає послуги доступу до мережі Інтернет. Оскільки немає КВЕДу, то податкова служба буде дивитися виключно за формулюванням.

Ще один важливий момент. Багато провайдерів, які працюють і надають послуги доступу до мережі Інтернет, працювали саме на 2 групі. І оскільки, як то кажуть «як грім серед ясного неба», виникла необхідність перейти відповідно до іншої групи, ми стикнулися зі суто адміністративною проблемою.

У нас просто шедевральна ситуація вийшла з ФОПами. З набранням чинності закону не встигли ні до чого: ні до подання заяви щодо переходу на третю групу, ні до, наприклад, подання заяви щодо переходу зі спрощеної системи. Мабуть, хтось вирішить полишити спрощену систему. Навіть це не встигли. Тому що 21 грудня (наступний за днем опублікування Закону) - дата набрання чинності.

Тому, я вважаю, що всі, хто бажають залишатися в колі платників єдиного податку, але розуміють, що мають перейти, хто чекав опублікування закону, можуть подавати заяви зараз, незважаючи на те, що термін минув.

Ви можете мені сказати: «Ірина Анатолівна, навіщо ви це кажете? Адже це не регламентовано ПКУ і, звісно, немає жодних перехідних положень». Але пам’ятаю ситуації і щодо паливного акцизу, і щодо ПДВ, коли виникали аналогічні ситуації адміністрування, які мали набрати чинності в певні дати, тому що були законодавчі зміни. Законодавець, перепрошую, «тормозив». З’являлися пізніше норми і податкова в ручному режимі, адміністративним випливом, дозволяла подовжити певний термін прийняття заяв, реєстрації податкових накладних, акцизних накладних і т.д.

Тобто на практиці це не є поодинокі випадки. Тому головне, щоби ви розуміли, що починаючи отримувати оплати, дивіться, який у вас статус в Електронному кабінеті, який ви платник - другої чи третьої групи. Тому що формально, якщо ваш статус не зміниться на статус платника 3 групи і ви будете отримувати за своєю діяльністю (надання послуг з доступу до мережі Інтернет) дохід, то це означатиме отримання доходу від недозволеної діяльності. А власне наслідок, який ми з вами знаємо, це просто обов’язкове полишення спрощеної системи.

***

Читайте також: Єдиний податок – 2022: аналіз Закону №1914

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»

  • Хмарні сервіси: переваги для бізнесу
    Раніше для роботи з великими обсягами інформаціями потрібна була потужна комп’ютерна техніка. Її регулярно необхідно було оновлювати, тримати штат спеціалістів, які б стежили за працездатністю електроніки
    05.03.202480
  • 5 причин вибрати iPhone 15 Plus для роботи
    Смартфон для роботи має бути збалансованим: достатньо потужним для вирішення професійних задач і водночас простим у керуванні. Як, наприклад, Епл Айфон з продуманою до дрібниць операційкою
    25.02.202415
  • Планшет для бухгалтерії: у чому користь цього пристрою
    Ведення бухгалтерського обліку – це громіздка та об’ємна справа. Зазвичай бухгалтери на великих підприємствах працюють за персональними комп’ютерами, на котрі встановлено ліцензійні програми для обліку та аудиту
    05.01.20242591
  • Фінанси у фокусі: найгарячіші тренди роботи для бухгалтерів у різних містах від експертів Jooble
    Сфера фінансів та бухгалтерії в Україні розвивається навіть під час війни. Розповідаємо про бухгалтерські тренди ринку праці та рівні доходів у різних містах
    29.12.202344
  • Навіщо бухгалтеру Макбук?
    Бухгалтер — працівник, на якому тримається фінансова, облікова та статистична складова бізнесу, а його головний інструмент — персональний комп’ютер. Його робота часто передбачає професійну активність 24/7, крім потужного компа з усіма потрібен ще й лептоп
    27.11.2023551