• Посилання скопійовано

Податок на кредит та РК за «старими» ПН: «7 хвилин» зі Сергієм Дробоття

Подивившись відео, ви дізнаєтесь про термін для формування податкового кредиту, перехідні правила для формування податкового кредиту за «старими» ПН, а також як зареєструвати РК до «старих» ПН



Насамперед хочу звернути увагу усіх платників ПДВ на зміну термінів формування податкового кредиту за старими податковими накладними.

Ми все ж звикли, що у нас було три роки, щоби відобразити податковий кредит з податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН нашими постачальниками. Тобто було правило 1095 днів. Ми мали можливість перенести податковий кредит на пізніший період, залежно від того, чи нам це потрібно було.

З 1 січня 2022 року внесено зміни до п. 198.6 ПКУ: замість 1095 днів в двох абзацах з’явилися цифри 365. До речі, таке вже було раніше у 2017 році, ми з цим уже колись працювали, був термін формування податкового кредиту протягом року з моменту складання податкової накладної.

Отже, законодавець знову повернувся до тієї практики. Що це дає? У нас є рівно рік або 365 днів з дати складання податкової накладної нашим постачальником (або розрахунок коригування, якщо цей РК на збільшення), щоби відобразити податковий кредит за таким розрахунком коригування або податковою накладною.

Якщо з дати складання мине понад 365 днів, звичайно, за такими податковими накладними/розрахунками коригування не можна буде відобразити податковий кредит.

Але зверніть увагу, що за податковими накладними, які були нами отримані або постачальником складені до 1 січня 2022 року, тобто до дати набрання чинності Закону №1914, який вніс зміни безпосередньо до статті 198, існує спеціальне перехідне правило. Це правило визначено п. 80 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ. за ним платники податку - покупці мають право на формування податкового кредиту за старими податковими накладними, складеними до 1 січня 2022 року, протягом 1095 днів з дати складання цих податкових накладних, але не пізніше ніж 31 грудня 2022 року. Тобто рік дано для формування податкового кредиту за податковими накладними, які були складені постачальниками до 1 січня 2022 року. Тобто це таке перехідне правило.

Звичайно, якщо у вас є податкова накладна 2019 року, яку ви не включили до податкового кредиту, у вас залишається право на формування податково кредиту ще до кінця поточного 2022 року.

Податківці роз’яснили правила формування податкового кредиту за старими податковими накладними нещодавно у листі 10 січня 2022 року №227/7/99-00-21-03-02-07. У цьому листі податківці розповіли що робити зі старими податковими накладними, які правила необхідно застосовувати (правило 365 днів або правило 1095 днів, або й те, і інше правило, оскільки дійсно перехідними положеннями ПКУ визначено, що саме 2022 рік - це той рік, протягом якого необхідно використати ось це право на податковий кредит за податковими накладними, складеними до 1 січня 2022 року). У цьому листі наведені навіть кілька прикладів, як правильно формувати податковий кредит і як вже його неможна формувати, якщо з дати складання податкової накладної мине понад 1095 днів.

Ще один негативний момент, який з’явився тепер уже на законодавчому рівні, це неможливість зареєструвати розрахунки коригування (неважливо це «+» або «-») до старих податкових накладних.

До 1 січня цього року в ПКУ жодного слова не було сказано про те, що немає права на реєстрацію платник ПДВ розрахунків коригування до податкових накладних, яким вже понад 1095 днів. Це правило існувало у порядку реєстрації в Єдиному реєстрі, але в ПКУ цього не було. Тепер же ця норма з’явилася у ст. 192 «Коригування ПДВ». За нею розрахунок коригування до податкової накладної не може бути зареєстрований в Єдиному реєстрі пізніше ніж 1095 днів з дати складання такої податкової накладної, до якої складається розрахунок коригування. Це означає, що у разі, наприклад, якщо відбувається зміна бази оподаткування або повернення товарів, або повернення попередньої оплати, яка відбулася 3 роки потому, зареєструвати зараз розрахунок коригування з мінусом покупець або постачальник, залежно від ситуації, не можуть. Оскільки Єдиний реєстр не пропустить такий розрахунок коригування до реєстрації.

До речі, і до 1 січня цього року така реєстрація не відбувалася, на жаль, тому що податківці керувалися уже нормативними документами, а не ПКУ. А у Порядку ведення Єдиного реєстру була норма, яка забороняла реєструвати РК до податкових накладних, з дати складання яких пройшло понад 3 роки або 1095 днів.

Були окремі рішення суду щодо цього, але податківці наполягали, що у разі якщо пройшло 3 роки, то вже зареєструвати розрахунок коригування неможливо в принципі. І давали дуже багато роз’яснень з цього приводу, що робити постачальнику, покупцю в такому випадку. Покупцю вони рекомендували коригувати податковий кредит або шляхом нарахування податкових зобов’язань на умовний продаж, або по іншим випадкам. А постачальнику, звичайно, забороняли зменшувати податкові зобов’язання без реєстрації розрахунку коригування в Єдиному реєстрі.

Ще хочу звернути увагу на той же лист від 10 січня 2022 року, в якому податківці роз’яснили окремі моменти, пов’язані з перехідними правилами 1095 і 365 днів. У ньому податківці навели декілька прикладів і вказали, що саме дата реєстрації розрахунку коригування є тим кінцевим терміном, від якого необхідно відраховувати 1095 днів. Не дата складання, а саме дата реєстрації. Тобто зверніть увагу на це роз’яснення, ці приклади, щоб у вас не було проблем потім з реєстрацією розрахунків коригування до так званих старих податкових накладних.

***

Читайте також: Нові правила реєстрації РК до ПН та обмежений строк формування податкового кредиту: подробиці від ДПС

***

 

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»

  • Хмарні сервіси: переваги для бізнесу
    Раніше для роботи з великими обсягами інформаціями потрібна була потужна комп’ютерна техніка. Її регулярно необхідно було оновлювати, тримати штат спеціалістів, які б стежили за працездатністю електроніки
    05.03.202480
  • 5 причин вибрати iPhone 15 Plus для роботи
    Смартфон для роботи має бути збалансованим: достатньо потужним для вирішення професійних задач і водночас простим у керуванні. Як, наприклад, Епл Айфон з продуманою до дрібниць операційкою
    25.02.202414
  • Планшет для бухгалтерії: у чому користь цього пристрою
    Ведення бухгалтерського обліку – це громіздка та об’ємна справа. Зазвичай бухгалтери на великих підприємствах працюють за персональними комп’ютерами, на котрі встановлено ліцензійні програми для обліку та аудиту
    05.01.20242581
  • Фінанси у фокусі: найгарячіші тренди роботи для бухгалтерів у різних містах від експертів Jooble
    Сфера фінансів та бухгалтерії в Україні розвивається навіть під час війни. Розповідаємо про бухгалтерські тренди ринку праці та рівні доходів у різних містах
    29.12.202344
  • Навіщо бухгалтеру Макбук?
    Бухгалтер — працівник, на якому тримається фінансова, облікова та статистична складова бізнесу, а його головний інструмент — персональний комп’ютер. Його робота часто передбачає професійну активність 24/7, крім потужного компа з усіма потрібен ще й лептоп
    27.11.2023551