• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 2-7 листопада

У першому читанні проголосовано новий Трудовий кодекс, індекс інфляції у жовтні 98,7%, податківці розказали про оподаткування виграшів та призів, а також (вперше у наших новинах) анекдот «у тему»

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 2-7 листопада

Найважливіший документ минулого тижня — новий Трудовий кодекс. У четвер, 5 листопада, Верховна Рада прийняла в першому читанні і за основу законопроект №1658. У документі дев'ять книг, 368 статей, а також прикінцеві та перехідні положення (насправді лякатись не треба, це лише 150 сторінок формату А4, завантажити їх можна звідси). Проект Кодексу містить як приємні нововведення (щорічна основна відпустка буде не менш як 28 календарних днів), так і не дуже (неоплачувана відпустка може становити до трьох місяців, а про майбутнє звільнення працівника працедавцем слід письмово попереджати не пізніше, ніж за місяць). Відповідно до законопроекту, Кодекс набере чинності з 1 січня 2016 року, більше про це читайте тут. А ось тут міністр соціальної політики пояснює, для чого приймається новий Кодекс і чому він все ж буде прийнятий. Ми, своєю чергою, вимушені перекроїти теми лекцій на Великий кадровий семінар, який відбудеться вже 25 листопада. Тож частина виступів буде присвячена саме проекту Трудового кодексу. Зареєструватись на цей семінар (а також на Великий підсумковий семінар 10 грудня) можна тут.

Нові листи від ДФС. Податківці розказали як можна виправити помилку в полі «Індивідуальний податковий номер покупця» (головне — встигнути вкластись у 180 днів). Ще нагадали порядок заповнення податкової накладної (зокрема граф 4, 5.1 та 5.2), розказали як відображати в декларації з ‪‎ПДВ‬ податкову накладну з різними ставками (основною, 7% та нульовою), описали порядок подання уточнюючого податкового розрахунку за формою №1-ДФ і згадали про відповідальність за повторне (протягом 365 днів з попереднього) несвоєчасне подання звітності. Сподіваємось, вас це не стосується, але, про всяк випадок, — це штраф в розмірі 1020 грн. за кожне таке порушення.

Хоч не вигравай. Центральний офіс з обслуговування великих платників ДФС України видав лист про нюанси оподаткування виграшів та призів: якщо приз отримується в результаті розіграшу платником податку безкоштовно, то його вартість визначається за звичайною ціною, включається до складу загального місячного (річного) оподаткованого доходу і оподатковується податковим агентом за ставкою 30%. А от якщо результатами розіграшу є право придбання речі за 1 грн, то це вже вважається персоніфікованою (індивідуальною) знижкою з ціни товару та сума такої знижки підлягає оподаткування як додаткове благо за ставками 15% та/або 20%. Як тепер бути магазинам із їх регулярними акціями «два товари за ціною одного» (а насправді за 0,01 грн) — наразі невідомо. Скоріш за все, це і не виграш, і не приз.

Інші новини. Індекс інфляції за жовтень становить 98,7%, редакція прокоментувала і доповнила приклади Розрахунку лікарняних і декретних, які розробили в Мінсоцполітики (ми писали про це минулого тижня), а Верховний Суд вирішив, що не можна одночасно стягнути штраф і пеню, хоча податківці успішно стягують і те, і інше. (На думку суддів, і штраф, і пеня є одним видом цивільно-правової відповідальності, тому їх одночасне застосування за одне й те саме порушення є подвійною цивільно-правовою відповідальністю). Щоправда, є підозра, що через півроку вийде роз`яснення, що це окреме судове рішення, яке стосується окремих позивачів (а справа там про стягнення заборгованості за кредитним договором і визнання цього договору недійсним)... а усі інші нехай домагаються аналогічних судових рішень у наших самих справедливих судах.

Наше традиційне «не забувайте про звітність». Сьогодні останній день подання Форми №1ДФ за III квартал 2015 р., Декларацій з ПДВ і податку на прибутокДекларації єдиного податку юрособи (3-я група) і ще близько десятка звітів (їх повний перелік дивіться ось тут). А у найближчу п`ятницю не забудьте подати Звіт про РРО та КОРО (РК) за жовтень, Довідку про використані РК та Звіт про компенсацію середнього заробітку мобілізованим. Але якщо навіть забудете — не біда, ми вам все одно нагадаємо; адже за день до граничної дати сплати податків або подання звітності передплатники електронного «Дебету-Кредиту» отримують від редакції окрему розсилку-нагадування із податковим календарем.

Майже наостанок — анекдот. Офіс, відділ продажу, усі метушаться; із компасом, лінійками і транспортирами пересувають столи і шафи. Посеред кімнати стоїть бабця-прибиральниця, хитає головою і стиха бурмоче, мовляв «тільки прибрала, а вони знову нанесли». Нарешті, питає у хлопців — що це вони таке роблять? «У нас останнім часом прибутки впали, тож ми зараз меблі по фен-шую переставимо і все буде знову чудово», — відповідає один з менеджерів. «Знаєш, синку, — каже йому бабця. До революції у цьому будинку був бордель. І коли в них прибутки падали, вони не ліжка пересували, а дівчат міняли».

До чого це ми? В Україні буде створено новий Фонд соціального страхування. Для цього реорганізовується (шляхом злиття) Фонд соцстраху від нещасних випадків на виробництві та прфзахворювань і Фонд соцстраху з тимчасової втрати працездатності. Тож редакція щиро сподівається, що від цього фен-шую вже зовсім скоро усім нам жити стане краще.

До зустрічі через тиждень. Ваш «Дебет-Кредит»

 


Сподобалась стаття?

Зареєструйтесь на сайті і раз на тиждень, зранку у понеділок, отримуйте на свою поштову скриньку листа від редакції із темою «Головне за тиждень».

Стисло і зрозуміло ми пишемо про найголовніше з того, що сталося минулого тижня і чого Вам очікувати у найближчі п`ять робочих днів. А, отже, Ви ніколи не пропустите усе дійсно найважливіше!

Зареєструватись і отримувати листи від редакції! 


 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»