• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 4-9 квітня

Коли застосовуємо нову форму авансового звіту, що цікавого придумали за минулий тиждень у ДФС та Держпраці, яким був індекс інфляції у березні, що робити, коли підприємство "заморожене", як святкуватимемо на травневі свята та інші новини — у запитаннях і відповідях

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 4-9 квітня

З чого почнемо? Знайомтесь: нова форма авансового звіту! Мінфін виклав в новій редакції Звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, а звітувати за цією формою слід буде з 19 квітня. Зміни не суттєві, зате вже вдруге за останні півроку. Крім цього, знову змінено Порядок обліку платників ЄСВ та Положення про реєстр страхувальників. Тут теж нічого екстремального: Мінфін лише привів ці документи у відповідність до норм чинного законодавства: Законів №835 та №909.

Що далі? Далі маємо три нові листи ДФСУ. Перший — про реєстрацію податкових накладних з 1 квітня 2016 року: усі податкові накладні, реєстрація яких здійснюється в ЄРПН після цієї дати, мають бути складені за новою формою. У другому листі податківці розказали про заповнення форми №1ДФ при нарахуванні доходів у негрошовій формі. І, по-третє, вкотре нагадали, що власні кошти на рахунку підприємця-єдинника (навіть якщо призначення платежу — це «Перерахунок власних коштів»), все одно вважаються його доходом.

З податківцями зрозуміло. А що ж Держпраці? Держпрації теж продовжує видавати нагадування і консультації. Тут ви можете прочитати про нюанси оформлення трудових відносин та оплати праці сумісників, тут і ось тут — як і в якому розмірі виплачується вихідна допомога при звільненні, а у цій консультації фахівці відомства нагадали граничні строки для виплати зарплати (не пізніше 22 числа за першу половину поточного місяця та не пізніше 7 числа наступного місяця за другу половину).

А про єдинників є щось новеньке? Звісно є! Цього року платники єдиного податку (3 група) сплачують його за ставкою 3 або 5%. Але у поточній версії «Податкової звітності» OPZ заповнення декларації все ще проводиться за старими ставками: 2 і 4%. Як бути? Або відключити автозаповнення і формувати звіти повністю вручну, або завантажити виправлення «Исправление расчета F0103305 по ставкам 3% и 5%». Ще податківці нагадали юрособам-платників єдиного податку 3-ї групи, що будь-який обсяг доходу є показником, який підлягає декларуванню. І навіть якщо за податковий (звітний) період дохід відсутній, звітність все одно слід подавати — без винятків.

Що ще нового? Ми вже писали про це щонайменше двічі за останні півроку, але (на превеликий жаль!) питання не втрачає своєї актуальності. Отже, як оплачувати та оформити роботу керівника (директора) в умовах, коли підприємство «заморожене», рахунки закриті, а фінансування відсутнє? Розглянемо кілька варіантів.

Чи передає банк до податкової інформацію про надходження грошей на карткові рахунки приватних осіб? Зараз контролюючі органи мають таке право відповідно до Закону про банки і банківську діяльність, і лише при наявності рішення суду. Але вже існують ініціативи про так звану «лібералізацію» банківської таємниці, в межах якої в майбутньому доступ податкових органів до відповідної інформації можуть спростити.

А гарні новини у вас є? Цілих три! По-перше, Уряд відкрив доступ до реєстру автомобілів та їх власників: тепер фізичні та юридичні особи зможуть отримати відомості про марку, модель транспортних засобів, рік їх випуску, об’єм (потужність) двигуна та дату держреєстрації. По-друге, індекс інфляції за березень 2016 р. становив усього 101,0% (принаймні, так вважає Держстат). І, нарешті, по-третє: на травневі свята українці формально відпочиватимуть двома порціями: з 30 квітня по 3 травня та з 7 по 9 травня. А реально країна традиційно «встане» на півтора тижні: з 30-го квітня по 9-е травня.

І це все? Майже! Не встигли бухгалтери оговтатися від здавання річної звітності, як вже час готувати звітність з податку на прибуток за I квартал 2016 року. Ось тут ми розглянули, хто саме має подавати квартальну звітність. І от тепер все!

До зустрічі через тиждень.
Ваш «Дебет-Кредит»

 


Сподобалась стаття?

Зареєструйтесь на сайті і раз на тиждень, зранку у понеділок, отримуйте на свою поштову скриньку листа від редакції із темою «Головне за тиждень».

Стисло і зрозуміло ми пишемо про найголовніше з того, що сталося минулого тижня і чого Вам очікувати у найближчі п`ять робочих днів. А, отже, Ви ніколи не пропустите усе дійсно найважливіше!

Зареєструватись і отримувати листи від редакції! 


 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»