• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 26 червня - 1 липня

Кібератака, вірус Petya.A і до чого тут M.E.Doc; що нас чекає у липні; найважливіше про блокування реєстрації податкових накладних; традиційні консультації і роз'яснення від ДФС, Мінсоцполітики та редакції «Дебету-Кредиту». А ще – найкращий спосіб відсвяткувати День бухгалтера!

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 26 червня - 1 липня

Кібератака, вірус Petya.A і до чого тут M.E.Doc? У минулий вівторок, напередодні Дня конституції, велика кількість українських компаній та державних установ піддалась атакам хакерів. Атака була здійснена за допомогою вірусу Petya.A; на заражених комп`ютерах блокувався доступ до усієї інформації та з`являлась вимога перерахувати зловмисникам гроші (еквівалент $30a0). Постраждали «Укренерго», ДТЕК, «Нова пошта», аеропорт Бориспіль, «Укрпошта», київський метрополітен тощо – усього за оцінкою Microsoft було заражено близько 12500 комп`ютерів.

Після двох днів паніки і невизначеності ми написали велику статтю, де зібрали усе, що нам було відомо на ранок 29 червня. А потім ще одну – рівно через добу. Скоріш за все, ви вже і так усе це знаєте (тим паче, що ми надсилали усім нашим читачам ще й позачергові листи із поміткою «Важлива новина»). Але якщо раптом щось пропустили – то усі матеріали із тегом Petya.A ми зібрали ось тут.

 

Petya.A – це форс-мажор чи викручуйтесь самі? «Звичайно, це форс-мажорні обставини. Саме тому ми рекомендуємо підприємцям, постраждалим від кібератаки, звернутися до Департаменту Кіберполіції Національної поліції України. Зі свого боку Торгово-промислова палата України зможе засвідчувати такі факти форс-мажорних обставин тільки на підставі документів, отриманих від Кіберполіції. На наш погляд, це має бути довідка або витяг про відкриття кримінального провадження», – про це заявив Михайло Непран, перший віце-президент ТПП України.

Зате от ДФС не бачить підстав для продовження термінів прийому звітності, податкових накладних тощо через вірус. Про це у п`ятницю повідомила прес-секретар в.о. голови ДФС Наталія Непряхіна.

 

Що нас чекає у липні? Традиційно на початку місяця редакція пише статтю, у якій розповідає про те, які нововведення, приємності і халепи очікують бухгалтерів і звичайних українців найближчим часом. Про 10 важливих змін і подій липня читайте тут. Пишемо про індексацію зарплати, зупинення реєстрації податкових накладних і розрахунків коригування, підтвердження статусу неприбутковості, ППР з податку на нерухомість для фізосіб, аліменти по новому та необов'язковість використання печаток.

 

Найважливіше про блокування реєстрації податкових накладних. 29 червня відбувся семінар від ДФСУ, присвячений зупиненню з 1 липня 2017 року реєстрації податкових накладних у ЄРПН. Відповіді податківців на десять найактуальніших запитань наводимо ось тут. А усе про те, що потрібно знати про несвоєчасну реєстрацію податкових накладних та розрахунків коригування – читайте в аналітиці від «Дебету-Кредиту».

 

Останні консультації від ДФС. Податківці презентували приклад заповнення таблиці про види діяльності, яка буде подаватися комісії для реєстрації заблокованих податкових накладних та розрахунків коригування. Також – розповіли, як має виглядати податковий запит, наданий ними в електронному вигляді. А ще маємо два роз'яснення від податківців: у яких випадках не потрібно заповнювати графи 4 та 5 податкової накладної та як правильно заповнювати графи 3.1, 3.2 та 3.3 ПН?

 

Цілих чотири статті від Мінсоцполітики. Про індексацію зарплати у червні та липні 2017 року читайте у традиційній щомісячній статті від Мінсоцполітики. (Як завжди, із прикладами). Докладне роз'яснення від Мінсоцполітики про те, що нас чекатиме у разі прийняття законопроекту щодо пенсійної реформи ви знайдете тут. Про те, чи можна встановлювати різні оклади працівникам за однією й тією ж посадою – ось тут. Якщо коротко, то «фактичний оклад конкретного спеціаліста встановлюється (в межах так званої "вилки") з урахуванням ситуації на ринку праці, особистих якостей і заслуг працівника, його завантаженості і напруженості праці та не є порушенням трудового законодавства», – вважають у міністерстві.

А ще фахівці Мінсоцполітики розповіли про те, хто має право підписувати накази про прийняття на роботу. «Наказ про прийняття на роботу i про звiльнення має право пiдписувати та особа, за якою закрiплено таке право в порядку, встановленому статутом пiдприємства або iншими установчими документами», – ось так от!

 

Інші новини. Затверджено нову форму статистичного звіту з праці за формою № 1-ПВ, для колективних договорів можуть ввести граничний строк їх дії та порядок продовження (на сайті ВРУ зареєстровано відповідний законопроект), а повідомляти ДФС про прийняття учня на виробничу практику не потрібно – таке роз'яснення надала Держпраці.

 

Наостанок – хвилинка вихваляння (і просто красива цифра). У сторінки «Дебету-Кредиту» на Facebook – вже 50 тисяч друзів. Ми дуже раді і дуже пишаємось: адже це найбільша профсійна бухгалтерська спільнота в Україні. Якщо ви один з цих п`ятдесяти тисяч – щиро дякуємо за довіру. Але якщо ви зареєстровані у Facebook і дотепер не «лайкнули» нашу сторінку, саме час це зробити: ми подаємо там найважливішу інформацію, робимо це оперативно і людською мовою.

Зрештою, така величезна кількість бухгалтерів просто не може помилятись :).

 

Попри всі ці новини не забувайте: скоро свято! Вже через два тижні святкуватимемо День бухгалтера. Про подарунки і сюрпризи від редакції трохи згодом, а зараз – про те, коли і як найкраще відпочити у колі колег і друзів.

Коли? У суботу, 15 липня, після закінчення робочого тижня і якраз напередодні свята.

Як? На палубі комфортабельного лайнера, подорожуючи хвилями Дніпра, у компанії однодумців, із фуршетом, музикою й танцями.

Усе це – Великий Бухгалтерський Вояж-2. Ми гарантуємо вам чудовий настрій, запальну програму, безлімітні напої та вишуканий фуршет. Для вас будуть грати фіналісти «Х-Фактор» – група Chica-Band та культовий DJ Today; для справжніх вокальних батлів відчинить двері караоке-бар; Маргарита Січкар розкриє вам рецепт щастя; а ще – безліч сюрпризів та подарунків. Квитки на перший Великий Бухгалтерський Вояж 14 липня були розкуплені всього за один тиждень, тож поспішайте встигнути на Великий Бухгалтерський Вояж-2.

 

До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Fb_50000

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»