• Посилання скопійовано

Що почитати у жовтні: 13 найцікавіших матеріалів редакції за вересень

Продовження карантину до 31 грудня та оновлені обмеження; зміни до Порядку розрахунку середньої зарплати №100; нові зразки структури власності від Мінфіну; продовження строків подання проміжної та річної фінзвітності; оновлення плану-графіка перевірок на 2021 рік для юросіб тощо. Щоби не пропустити чогось важливого, рекомендуємо добірку з 13-ти найпопулярніших матеріалів вересня

Що почитати у жовтні: 13 найцікавіших матеріалів редакції за вересень

1) З 4 вересня діють зміни до Порядку розрахунку середньої зарплати №100

58 тис. переглядів

З 4 вересня правила розрахунку середньої зарплати, зокрема, для оплати відпусток, за Порядком №100 змінилися. Змін небагато, але вони потребують окремих коментарів та роз’яснень від Мінекономіки. Переглянути їх можете за посиланнями:

 

2) Уряд з 20 вересня змінив правила карантину

38 тис. переглядів

14 вересня опубліковано, а 20 вересня набрала чинності постанова КМУ від 13.09.2021 р. №954. Серед іншого, нею скасовано більшість обмежень для вакцинованих українців. Яких саме? Читайте у цій новині (37 тис. переглядів). Також зауважимо, що на засіданні 20 вересня Уряд продовжив дію карантину через коронавірус до 31 грудня 2021 року.

 

3) Незабаром зміниться форма Повідомлення про прийняття працівника на роботу

20 тис. переглядів

СПО профспілок оприлюднило проєкт постанови КМУ. Ним пропонується підкоригувати порядок повідомлення ДПС про прийняття працівника на роботу, а також викласти у новій редакції саму форму Повідомлення. Зміни у ній несуттєві. Як і раніше, вона міститиме 13 рядків. Проте їх нумерація зсунеться, а також по-іншому виглядатиме шапка повідомлення.

 

4) Мінфін опублікував нові зразки структури власності

19 тис. переглядів

20 вересня Мінфін на своєму сайті опублікував нові зразки структури власності (прямий та непрямий вплив, а також опосередковане володіння). Переглянути їх можна тут. Вони відрізняються від попередньої редакції. Наприклад, підприємствам з великою кількістю фізосіб-засновників слід зазначати інформацію про всіх фізосіб. Крім того, додано зразки для державних підприємств та підприємств, в яких держава володіє 50% капіталу. А також наведено зразок для підприємства, в якому відсутній кінцевий бенефіціар.

 

5) Профільний комітет ВРУ підтримав перенесення строків інформування про бенефіціарів

19 тис. переглядів

22 вересня Комітет ВРУ з економрозвитку на своєму засіданні рекомендував народним депутатам прийняти у І читанні законопроєкт №5807 за скороченою процедурою, щоби встигнути до 10 жовтня. Проте коли саме ВРУ збирається розглянути його – наразі невідомо.

 

6) З 17 вересня діють зміни до правил використання РРО та ПРРО 

18 тис. переглядів

Мінфін вніс зміни до нормативних документів, які стосуються РРО/ПРРО. Зокрема, скасовано обов’язок забезпечувати відповідність сум готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, зазначеній у денному звіті РРО, а у випадку використання розрахункової книжки – загальній сумі продажу за розрахунковими квитанціями. А обов’язок попереднього програмування РРО/ПРРО буде стосуватися лише підакцизних товарів

 

7) Індексація зарплати у вересні 2021 року

16 тис. переглядів

Індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, за липень 2021 р. становив 100,1%. Він не вплинув на коефіцієнти індексації, тому всі роботодавці будуть нараховувати індексацію за коефіцієнтами на рівні липня 2021 року. Як саме треба було індексувати зарплату у липні, ми розповідали тут, а про індексацію у вересні (і з прикладами) читайте у щомісячному роз'ясненні від редакції.

 

8) В Україні вводять обов'язкову вакцинацію: для кого?

16 тис. переглядів

В Україні вакцинація від коронавірусу стала обов'язковою. МОЗ уже підготував проєкт Наказу про Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням. Переглянути його можна тут.

 

 9) ДПСУ оновила план-графік перевірок на 2021 рік для юросіб

16 тис. переглядів

Станом на 22 вересня ДПСУ оновила перші два розділи плану-графіка перевірок, які стосуються юросіб та фінустанов, постійних представництв та представництв нерезидентів. Згідно з планом, цього року податківці планують провести 4382 податкові перевірки юросіб.

Зауважимо, що у вересневому оновленні кількість перевірок не змінилася, якщо порівнювати з варіантом графіку, оновленим у червні. Проте платників, включених до плану-графіка у ІІ кварталі, мають почати перевіряти не раніше 1 жовтня. Тож скоріш за все податківці готуються до цих перевірок, тому й виклали на своєму сайті план-графік у незмінній редакції.

 

10) Єдина звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ стане щомісячною: Уряд ухвалив законопроєкт

16 тис. переглядів

29 вересня Уряд підтримав законопроєкт щодо надання щомісячного статусу єдиній звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

 

11) Уряд продовжив строки подання проміжної та річної фінзвітності

15 тис. переглядів

Постановою КМУ від 22.09.2021 р. №998 внесено зміни до Порядку подання фінансової звітності. Зокрема, передбачено продовження строків подання проміжної та річної фінансової звітності. Для проміжної звітності нові строки слід буде застосовувати вже з 2022 року. Більше про зміни - в аналітиці від редакції.

 

 12) З 23 вересня Україна перейшла у жовту зону карантину

14 тис. переглядів

З 23 вересня 2021 року на всій території України почав діяти жовтий рівень епідемічної небезпеки. Відповідне рішення ухвалила Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 21 вересня. Про це та обмеження, які запрацювали, ми писали тут. З цього часу МОЗ щоденно почало публікувати дані щодо ситуації з коронавірусом в регіонах. Так, станом на 29 вересня дві області відповідають «помаранчевій» зоні (Донецька та Чернівецька).

 

13) Порядок проведення трудових перевірок Держпраці скасували. Що далі?

14 тис. переглядів

14.09.2021 р. Шостим апеляційним адміністративним судом у справі №640/17424/19 скасована Постанова №823, якою затверджено порядок проведення інспектування у сфері праці та зайнятості населення. Про те, які наслідки це матиме для тих, кого вже перевірили, та тих, кого перевіряють зараз, читайте у нашій статті

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»