• Посилання скопійовано

Що почитати у грудні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за листопад

Щоденна зміна карантинних зон та посилення вимог для «жовтої» зони карантину; індексація зарплати у грудні 2021 року – з урахуванням нового прожиткового мінімуму, план комплексних перевірок на 2022 рік; адміштраф за неподання податкової звітності та помилки в ній...Про це (і не тільки) ми говорили цього місяця. Щоби не пропустити нічого важливо, рекомендуємо добірку з 12-ти найцікавіших новин листопада

Що почитати у грудні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за листопад

1) Карантинні зони станом на 28 листопада: 18 областей та Київ в «червоній» зоні!

176 тис. переглядів

За даними МОЗ, станом на 28 листопада 2 області відповідають «помаранчевій» зоні, 4 області «жовтій» зоні і 18 - «червоній». Київ з 1 листопада також знаходиться в «червоній» зоні (з повним переліком  затверджених обмежень, які діють в Києві, можна ознайомитись тут).

 

2) З  8 листопада керівники зобов'язані відсторонювати працівників, що уникають вакцинації

117 тис. переглядів

На сайті КМУ з'явилась постанова від 20.10.2021 р. №1096, якою внесено зміни до карантинних вимог. Зокрема, з 27 жовтня запрацювали оновлені правила міжрегіональних перевезень та посилення контролю. А з 8 листопада почав діяти обов’язок керівників підприємств відсторонювати від роботи невакцинованих працівників, які підлягають обов’язковій вакцинації.

 

3) З 26 листопада діятиме порядок ведення обліку товарних запасів для ФОПів: опубліковано наказ

56 тис. переглядів

Обов’язок ведення товарного обліку суб’єктами господарювання (в тому числі і підприємцями) існував давно, однак саме порядку такого обліку передбачено не було. І ось Мінфін наказом від 03.09.2021 р. №496  затвердив відповідний порядок та форму для ведення такого обліку.

Наказ  опубліковано в «Офіційному віснику» від 16.11.2021  р. №87. Відповідно він набрав чинності з 26 листопада.

 

4За неподання податкової звітності та помилки в ній – адмінштраф 2550 грн

27 тис. переглядів

Уряд ухвалив  законопроєкт про внесення змін до КпАП щодо посилення відповідальності за порушення порядку подання податкової звітності.

Зокрема, за неподання податкової звітності та за порушення порядку її подання буде застосовуватись адмінштраф у розмірі від 1700 до 2550 грн.

 

5) Індексація зарплати у грудні 2021 р. – з урахуванням нового прожиткового мінімуму

23 тис. переглядів

У грудні всі роботодавці будуть нараховувати індексацію в межах нового розміру прожиткового мінімуму - 2481 грн! Що ж до процентів, які при цьому застосовуються, то для декого вони зміняться, а в решти залишаться на рівні липня 2021 року. А вперше будуть індексувати зарплату ті роботодавці, які підвищували оклади у квітні 2021 року.

 

6Щорічна відпустка 29 робочих днів та нові види додаткових відпусток: законопроєкт №6171-2

23 тис. переглядів

У ВРУ зареєстровано законопроєкт №6171-2 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо діяльності Фонду соціального страхування України та оптимізації його видатків.

Законопроєкт передбачає  внесення змін до Закону про відпустки, зокрема, -  працівникам планують надавати основну відпустку тривалістю не менш як 29 робочих днів за відпрацьований робочий рік, з яких 10 робочих днів відпустки за сімейними обставинами та станом здоров’я.

 

7) План комплексних перевірок на 2022 рік

19 тис. переглядів

ДРС наказом від 15.11.2021 р. №383 затвердила План здійснення комплексних заходів державного нагляду (контролю) на 2022 рік. 

За ним, у 2022 році контролюючими органами (не ДПС) буде проведено 38704 перевірок підприємств та підприємців. А ось план перевірок ДПСУ на 2022 рік ще не затверджений (це повинні зробити до 25 грудня).

 

8) Уряд посилив вимоги для «жовтої» зони карантину: що чекає бізнес?

18 тис. переглядів

Відтепер в «жовтому» рівні епідемічної небезпеки для роботи в карантинних обмеженнях необхідно буде мати або одну дозу вакцинації, або негативний ПЛР-тест.

«Жовтий» сертифікат (одна доза вакцини) чинний тепер 30 днів замість 120 днів. А сертифікати необхідно зчитувати через додаток «Дія», а не лише перевіряти візуальну наявність.

 

9) МОЗ розширило перелік професій, для яких щеплення від COVID-19 є обов’язковим

16 тис. переглядів

З 9 грудня до переліку щодо обов'язкової вакцинації від COVID-19 включать працівників підприємств, установ та організацій сфери управління центральних органів виконавчої влади та установ і закладів, що надають соціальні послуги, закладів соціального захисту для дітей, реабілітаційних закладів.

 

10) Нормативну грошову оцінку землі визначатимуть по-новому: з 10 листопада діє постанова КМУ 

14 тис. переглядів

Уряд затвердив уніфіковану методику затвердження нормативної грошової оцінки землі. Відтепер вона визначається так: площа земельної ділянки, що підлягає оцінці, множиться на чітко визначений норматив капіталізованого рентного доходу та п'ять коефіцієнтів, які залежать від розташування, призначення та якості земельного активу.

 

11) Оновлено Рєєстр е-лікарняних: що змінилося?

11 тис. переглядів

Завдяки оновленню Реєстру е-лікарняних в особистих кабінетах страхувальників з'явились позначки про зв'язок з виробництвом, а е-лікарняні по вагітності стають готовими до сплати вчасно.

 

12) Яку статистичну та фінансову звітність можна буде подавати в електронному вигляді у 2022 році?

11 тис. переглядів

Держстат доповнив Перелік форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності, які можуть подаватись респондентами в електронному вигляді у 2022 році. Тепер їх 46 (першочергово було 22).

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»