• Посилання скопійовано

Щорічна відпустка 29 робочих днів та нові види додаткових відпусток: законопроєкт №6171-2

На сайті ВРУ зареєстровано законопроєкт №6171-2 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Фонду соціального страхування України та оптимізації його видатків. Він, серед іншого, передбачає оновлення правил надання різних видів відпусток

Щорічна відпустка  29 робочих днів та нові види додаткових відпусток: законопроєкт №6171-2

Галина Третьякова, Голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів ВРУ, зареєструвала законопроєкт №6171-2 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Фонду соціального страхування України та оптимізації його видатків.

У пояснювальній записці зазначено, що законопроєкт серед іншого направлений на консолідацію національного та міжнародного законодавства у питанні надання відпусток.

 

Нові види відпусток

Законопроєктом №6171-2 пропонується внести багато змін до Закону про відпустки та установити такі види відпусток:

  1. основна відпустка;
  2. додаткові відпустки:
  • відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами;
  • відпустка у зв’язку із доглядом за дитиною;
  • відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;
  • відпустка у зв'язку з усиновленням дитини;
  • відпустка працівникам із сімейними обов’язками;
  • відпустка при народженні дитини;
  • відпустки без збереження заробітної плати.

 

Нові правила та тривалість надання основної відпустки

Зокрема, законопроєктом №6171-2 пропонується, що щорічна основна відпустка складається з основної відпустки, яка відлічується з дня укладення трудового договору та відпустки за станом здоров’я.  

Працівникам планують надавати основну відпустку тривалістю не менш як 29 робочих днів за відпрацьований робочий рік з яких 10 робочих днів відпустки за сімейними обставинами та станом здоров’я (наразі тривалість щорічної відпустки складає 24 к.д.). Відпустка за сімейними обставинами та станом здоров’я надається невідкладно та у будь-який час за зверненням працівника, у тому числі і усним.

Персоналу зайнятому на роботах, пов'язаних із негативним впливом на здоров'я шкідливих виробничих факторів, залучених до роботи із шкідливими і важкими умовами праці та пов'язаному з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або при роботі яка виконується в  особливих природних географічних і геологічних умовах підвищеного ризику для здоров'я, за Списком виробництв, цехів, професій і посад, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, надається основна відпустка тривалістю 31 робочий день за відпрацьований робочий рік з яких 12 робочих днів відпустки за сімейними обставинами та станом здоров’я.

Працівникам лісової промисловості та лісового господарства, державних заповідників, національних парків, що мають лісові площі, лісомисливських господарств, постійних лісозаготівельних і лісогосподарських підрозділів інших підприємств, а також лісництв надається основна відпустка тривалістю 31 робочий день за відпрацьований робочий рік з яких 12 робочих днів відпустки за сімейними обставинами та станом здоров’я відповідно до Списку робіт, професій і посад, затверджуваним Кабінетом Міністрів України.

Воєнізованому особовому складу гірничорятувальних частин надається основна відпустка тривалістю 31 робочий день за відпрацьований робочий рік з яких 12 робочих днів відпустки за сімейними обставинами та станом здоров’я.

Особам віком до вісімнадцяти років надається основна відпустка тривалістю 29 робочих днів за відпрацьований робочий рік з яких 10 робочих днів відпустки за сімейними обставинами та станом здоров’я.

Сезонним працівникам, а також тимчасовим працівникам відпустка надається пропорційно до відпрацьованого ними часу. Список сезонних робіт і сезонних галузей затверджується Кабінетом Міністрів України.

Зверніть увагу! Черговість надання відпусток, крім відпусток за сімейними обставинами та станом здоров’я, може визначатися графікам. 

При складанні графіків враховуються інтереси виробництва, особисті інтереси працівників та можливості їх відпочинку. Необхідність затвердження графіку відпусток на підприємстві визначається роботодавцем.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»