• Посилання скопійовано

Що нас чекає у липні: важливі зміни та події

21 важлива зміна та події, які очікують українців у липні 2022 року. Серед них - підвищення прожиткового мінімуму, нові довідники податкових пільг, скасування пільг на ввезення авто тощо

Що нас чекає у липні: важливі зміни та події

1) Індексація зарплати – нюанси у липні

З липня прожитковий мінімум – 2600 грн, тож індексувати зарплату потрібно буде в межах цієї суми.

Нараховувати індексацію при збільшенні окладів у квітні 2022 р. ще буде не потрібно і на коефіцієнти для інших місяців індекс інфляції за травень не вплинув.

Більше (і з прикладами) читайте у щомісячному роз'ясненні від редакції.

 

2) Новий розмір прожиткового мінімуму з 1 липня

Зокрема, для працездатних осіб він становитиме 2600 грн (зараз 2481 грн), а узагальнений показник – 2508 грн на місяць (зараз 2393 грн). Ми з`ясували, на які доходи фізосіб це вплине та як зростуть суми платежів до бюджету. Що зміниться? Це, наприклад, мінімальний розмір аліментів, допомога з безробіття і одиноким матерям, декретні непрацюючим. А от ще 14 показників залишаться без змін. Це розміри ЄСВ, ПСП, добових, єдиного податку – повний перелік ви знайдете у статті від редакції.

 

3) З 1 липня – нові довідники податкових пільг

Податківці оприлюднили нові довідники податкових пільг — №109/1 та №109/2 (станом на 01.07.2022 р.)

 

4) З 1 липня скасовуються пільги на імпортні товари та авто

Рада повернула мита та оподаткування ПДВ на імпортні товари та розмитнення авто з 1 липня 2022 року. 30 червня Зеленський підписав відповідний Закон.

 

5) З 1 липня на АЗС скасують ліміти відпуску палива 

В Україні з липня на АЗС більше не діятимуть обмеження обсягу палива в одні руки. На ринку вже є достатньо нафтопродуктів для скасування лімітів.

 

6) З 1 липня змінюється номер «гарячої лінії» Держслужби зайнятості

Державний центр зайнятості повідомив, що з 1 липня «гаряча лінія» буде працювати за новим номером 0800337020. Сервіс працює з понеділка по четвер з 9:00 по 18:00, у п’ятницю – з 9:00 по 16:45.

 

7) Зміни до Правил організації статистичної звітності, що подається до НБУ

З метою спрощення подання звітності в умовах воєнного стану Нацбанк відтермінував впровадження вимог до звітності, затверджених Постановою від 25.01.2022 р. №7. Проте з 1 липня Правила організації статистичної звітності, що подається до НБУ, набирають чинності.

 

8) З 1 липня діє Закон щодо збереження державних інформаційних ресурсів

Набрав чинності Закон від 15.03.2022 р. №2130-IX "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення функціонування інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних систем, публічних електронних реєстрів". Зокрема, ним передбачається створення резервних копій державних інформаційних ресурсів із дотриманням встановлених для таких ресурсів вимог щодо їх захисту, цілісності, конфіденційності та їх розміщення за межами України.

 

 9) З 1 липня змінюються умови обов’язкового страхування відповідальності власників авто

Нацбанк запроваджує заходи з підтримки споживачів страхових послуг. Для цього регулятор змінив умови обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. Зокрема, збільшив розмір страхових сум і розмір страхової виплати за європротоколом.

 

10) Особливості навчального року під час дії правового режиму воєнного стану в Україні

1 липня набирає чинності  Законом від 19.06.2022 р. №2315-ІХ щодо врегулювання окремих питань освітньої діяльності в умовах воєнного стану". Разом з ним набере чинності постанова КМУ від 24.06.2022 р. №711 "Про початок навчального року під час дії правового режиму воєнного стану в Україні". Нею, зокрема, передбачена тривалість 2022/23 навчального року з 1 вересня 2022 р. по 30 червня 2023 року.

 

11) Здобуття профосвіти та перепідготовки кадрів під час війни

1 липня набрав чинності Закон щодо потреби в кваліфікованих працівниках за умов воєнного стану в Україні. Її вирішать, дозволивши повторно здобувати профтехосвіту за публічні кошти. Більше про це тут.

 

12) Укрпошта з 1 липня підвищує тарифи на посилки по Україні

Зокрема, поштовий оператор буде приймати та доставляти крупногабаритні посилки. Також компанія підвищує вартість стандартної доставки в межах України в середньому на 14% та в межах області – на 13%.

 

13) Приватбанк з 6 липня встановив ринковий курс валютообміну для безготівкових операцій

Банк встановлює єдині курси обміну валют для оплати картками та купівлі-продажу готівкової валюти у своїх відділеннях. Ці зміни запрацювали з 6 липня

 

14) З 7 липня діятиме нова форма повідомлення про вакансії №3-ПН

Мінекономіки оновило форму звітності №3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)» та Порядок її подання. Зокрема, передбачено подання форми №3-ПН в електронній формі.

 

15) Граничний строк подання інформації про бенефіціарів – 11 липня

Але через війну цей обовʼязок можна виконати й після її закінчення – протягом місяця. З 12 липня Мінʼюст ще не матиме права до закінчення війни штрафувати за неподання цієї інформації. Більше читайте тут.

 

16)  З 11 липня заборонено палити електронні сигарети та Iqos в громадських місцях

З 11 липня 2022 року (через 6 місяців після дати публікації Закону №1978набирає чинності норма, за якою обмеження щодо місць паління – тепер не тільки для тютюну. Зокрема, забороняється в громадських місцях куріння, вживання та використання тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів.

 

17) З 12 липня буде спрощено дозвільні та реєстраційні процедури у будівництві під час воєнного стану

Кабмін постановою від 24.06.2022 р. №722 врегулював деякі питання здійснення дозвільних та реєстраційних процедур у будівництві в умовах воєнного стану.

 

18) До 15 липня слід зареєструвати ПН та РК за лютий-травень 2022 року

Платники ПДВ у разі можливості мають зареєструвати до 15 липня 2022 року в ЄРПН ПН/РК, складені за операціями з постачання товарів/послуг, здійсненими протягом лютого-травня 2022 року.

 

19) З 15 липня буде діяти порядок щодо подання ПФУ е-відомостей про трудову діяльність

За постановою №8-3 ПФУ запровадив черговість подання даних щодо трудової діяльності працівників, порядок повторного подання цих даних, а також подання окремих сторінок трудових книжок. Ці зміни почнуть діяти з 15 липня

 

20) З 16 липня запрацюють окремі норми мовного закону

Усі товари з комп’ютерними програмами мають бути оснащені українським інтерфейсом. До того ж усі інтернет-ресурси мусять впровадити україномовні версії. Більше читайте тут.

 

21) З 24 липня зміняться правила видачі водійських прав

Зокрема, Уряд надав можливість громадянам, які переїхали тимчасово жити в інше місце (регіон), отримати посвідчення водія в будь-якому сервісному центрі МВС, незалежно від місця складання теоретичного та/або практичного іспитів.

 

22) Удосконалений механізм протидії рейдерству діє з 26 липня

Законом №2255-IX удосконалено процедуру розгляду скарг, планується запровадити обов'язковість оприлюднення прийнятих Мін'юстом рішень на офіційному вебсайті.

 

23) 28 липня - святковий день в Україні

7 червня Президент В. Зеленський підписав, а 9 червня набрав чинності Закон від 31.05.2022 р. №2295-ІХ. Ним внесено зміну до ст. 73 КЗпП. А саме доповнено її нормою щодо встановлення 28 липня Дня Української Державності як святкового дня. Тож вже цим літом 28 липня будемо святкувати нове свято – День Української Державності.

***

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»