• Посилання скопійовано

Що почитати у серпні: 10 найцікавіших матеріалів редакції за п'ятий місяць війни

Війна триває... А отже й надалі це основна тема, до якої зводиться більшість інших (зокрема, бухгалтерських). Щоби поміж усім цим потоком інформації не пропустити чогось важливого, рекомендуємо почитати 10 найцікавіших матеріалів редакції за липень

Що почитати у серпні: 10 найцікавіших матеріалів редакції за п'ятий місяць війни

1) З 19 липня запрацювали додаткові трудові правила на час війни

71 тис. переглядів

19 липня набрав чинності Закон від 01.07.2022 р. №2352-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин» (раніше законопроєкт №7251). Нагадаємо, що ним, зокрема, передбачено звільнення роботодавців від нарахування та виплати середнього заробітку мобілізованим працівникам. Норми цього закону вже прокоментували Мінекономіки та Держпраці (тут і тут), а також фахівці нашої редакції.

 

2) Оновлено актуальний перелік окупованих територій для виплат переселенцям

62 тис. переглядів

Мінреінтеграції регулярно оновлює Перелік територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні). Загалом він оновлювався вже 16 разів. Востаннє – станом на 14.07.2022 р.

 

3) За якими професіями жінок ставитимуть на військовий облік?

39 тис. переглядів

Військовий облік жінок в Україні вже за два місяці, з 1 жовтня, мав би стати обов'язковим. І чим ближче до цієї дати, тим більше запитань виникає. Кого поставлять на облік? (перелік професій, зокрема, навів Мін’юст). Якщо жінка стане на облік, чи означає це миттєву мобілізацію? Чи можуть призвати жінку, яка має неповнолітніх дітей? Чи справді жінки на військовому обліку не зможуть виїжджати за кордон? Про це читайте тут і тут.

Але звертаємо увагу! Найближчим часом обов’язковий військовий облік жінок й зовсім можуть відмінити. Головним управлінням персоналу Генерального штабу ЗСУ опрацьовано пропозиції змін до Наказу №313.

 

4) З 15 липня діє оновлений порядок подання ПФУ е-відомостей про трудову діяльність

36 тис. переглядів

Постановою №8-3 ПФУ запровадив черговість подання даних щодо трудової діяльності працівників, порядок повторного подання цих даних, а також подання окремих сторінок трудових книжок. Ці зміни запрацювали з 15 липня.

 

5) Перелік осіб, яких не мобілізують та яким дозволять виїзд за кордон, пропонують суттєво розширити

35 тис. переглядів

30 червня 2022 року у ВРУ зареєстровано законопроєкт №7484-1 (він є альтернативним до №7484, про який ми писали тут). Зокрема, ним пропонується не мобілізувати жінок та чоловіків, на утриманні яких перебувають:

  • троє і більше дітей віком до 18 років,
  • або двоє дітей віком до 14 років,
  • або одна дитина віком до 14 років за встановленої вагітності жінки,
  • або одна дитина віком до 3 років.

 

6) З 9 липня діє Закон щодо скасування військового збору для захисників України на час війни

21 тис. переглядів

Тимчасово, на період дії воєнного стану, не оподатковуватимуться ВЗ доходи військовослужбовців та працівників ЗСУ, Нацгвардії, СБУ, Держприкордонслужби, інших військових формувань на період їх безпосередньої участі у війні. 9 липня Закон почав діяти

 

7) Військовозобов’язані можуть їздити по Україні без дозволів

18 тис. переглядів

5 липня Генеральний штаб ЗСУ повідомив, що у воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Для цього ним навіть було розроблено Порядок отримання дозволу. Проте бурхлива реакція суспільства не забарилася. І вже наступного дня, 6 липня, Президент В. Зеленський наказав скасувати заборону щодо переміщення військовозобов’язаних країною без дозволів. Цього ж дня рішення Генштабу про порядок видачі дозволів на виїзд військовозобов’язаним було скасоване. Оновлений документ буде розроблено на основі змін до законів України та підзаконних нормативно-правових актів, які регулюють переміщення громадян в умовах воєнного стану. Відповідний законопроєкт вже зареєстровано у ВРУ.

 

8) Нардепи 19 липня підвищили собі зарплати та встановили надбавки

17 тис. переглядів

Верховна Рада 19 липня ухвалила постанову про фінансове забезпечення діяльності народних депутатів. Вони зможуть отримувати надбавки з Держбюджету.

 

9) Як підтвердити неможливість виконання податкових обовʼязків під час війни: проєкт порядку від Мінфіну

16 тис. переглядів

Мінфін оприлюднив проєкт Наказу, яким пропонує затвердити:

  • Порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків своїх обов’язків;
  • Перелік документів, що підтверджують неможливість платника податків – юридичної особи та її відокремленого підрозділу своєчасно виконати свій податковий обов’язок, у тому числі обов’язок податкового агента;
  • Перелік документів, що підтверджують неможливість платника податків – фізичної особи, зокрема самозайнятої особи, своєчасно виконати свій податковий обов’язок, у тому числі обов’язок податкового агента.

Для підтвердження неможливості потрібно буде подавати заяву до ДПС разом з переліком відповідних документів.

 

10) З 7 липня діє нова форма повідомлення про вакансії №3-ПН

16 тис. переглядів

Мінекономіки оновило форму звітності №3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)» та Порядок її подання. Зокрема, передбачено подання форми №3-ПН в електронній формі.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»