• Посилання скопійовано

Увага! З 15 липня буде діяти оновлений порядок подання ПФУ е-відомостей про трудову діяльність

Постановою №8-3 ПФУ запровадив черговість подання даних щодо трудової діяльності працівників, порядок повторного подання цих даних, а також подання окремих сторінок трудових книжок. Ці зміни почнуть діяти з 15 липня

 Увага! З 15 липня буде діяти оновлений порядок подання ПФУ е-відомостей про трудову діяльність

З 23 липня 2021 року діє Порядок подання відомостей про трудову діяльність працівника, фізичної особи – підприємця, фізичної особи, яка забезпечує себе роботою самостійно, в електронній формі.

Згідно з ним, відомості про трудову діяльність працівника подаються страхувальником за працівників або самим працівником до ПФУ в е-формі. Про це ми писали тут.

І ось 30 червня 2022 року зʼявився текст Постанови ПФУ №8-3 від 02.06.2022 р. щодо змін до цього порядку. Його можна переглянути за посиланням. 

Ця постанова набирає чинності через десять днів з дня її офіційного опублікування. 5 липня Постанову №8-3 опубліковано в "Офіційному віснику". Тож з 15 липня почали діяти нові правила.

Зокрема, Постановою №8-3 запроваджено:

  • черговість подання даних про трудову діяльність працівників в е-формі. Так, з дати набрання чинності змін відомості про трудову діяльність працівника в електронній формі можна подавати в будь-який період упродовж 5 років з дня набрання чинності Законом №1217, але першочергово слід  подати відомості про трудову діяльність осіб, яким до настання пенсійного віку залишилося 2 і менше років, та про трудову діяльність осіб за період до 1 липня 2000 року;
  • зміни до правил передачі е-трудових до порталу послуг. Відомості про трудову діяльність працівника подаються через вебпортал електронних послуг ПФУ в електронній формі у вигляді xml-файлу (Його структуру наведено в затвердженому Постановою №8-3 додатку)  - одним із таких способів:
  • - у вигляді копій передбачених законодавством документів, виготовлених шляхом сканування;

    -в оцифрованому вигляді - шляхом створення відповідного електронного запису в електронному кабінеті страхувальника або застрахованої особи, до якого додаються скановані копії документів, на підставі яких створюється запис.

  • необхідність подання тільки заповнених сторінок трудової книжки;
  • порядок повторного подання трудових книжок. Зокрема, повторно подаються відомості про трудову діяльність у випадку виправлення записів у разі виявлення неправильного чи неточного запису про періоди роботи за періоди страхового стажу після 01 липня 2000 року або створення неправильного чи неточного електронного запису в е-кабінеті страхувальника або застрахованої особи на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України. Увага! При повторному поданні відомостей про трудову діяльність подаються титульна сторінка та сторінки зі змінами.
  • можливість подання відомостей про трудову діяльність особисто працівниками до ПФУ. Зокрема, відомості про трудову діяльність зможуть подаватися до територіального органу ПФУ працівником особисто або через вебпортал електронних послуг ПФУ працівником чи страхувальником.
  • порядок подання даних у разі відсутності інформації в реєстрі застрахованих осіб. Зокрема, у разі відсутності відомостей про прийняття на роботу, переміщення з одного структурного підрозділу до іншого або переведення на іншу постійну посаду або роботу, звільнення, поновлення на роботі, призупинення/відновлення дії трудового договору, а також про присвоєння, зміну або позбавлення рангу, розряду, класу, звання, категорії, складання присяги, стажування, навчання подаються страхувальником шляхом створення відповідного електронного запису в електронному кабінеті страхувальника. 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»