• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 25 – 31 липня

Новий порядок стимулювання працевлаштування безробітних; розширення переліку осіб, які не підлягають мобілізації; розблокування реформи трудового законодавства; можливе відновлення виплат середнього заробітку мобілізованим. А ще – 17 змін і подій серпня

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 25 – 31 липня

Що нас чекає у серпні?
Традиційно на початку місяця редакція розповідає про те, які зміни та події чекають нас протягом найближчих 30 днів. У серпні це, зокрема:

  • індексація зарплати у нових розмірах;
  • набрання чинності Законом «Про платіжні послуги» та багатьох документів НБУ з ним пов’язаних;
  • граничний термін подання податкової звітності та сплати податків за II квартал 2022 року;
  • оновлення форми довідки про подану декларацію про доходи;
  • е-рецепти на антибіотики тощо.

Загалом про 17 змін та подій, які відбудуться цього місяця, читайте в огляді від редакції. А щоби не пропустити нічого важливого за липень, радимо ознайомитися з добіркою найцікавіших матеріалів за цей місяць – ось тут.

 

Збереження середнього заробітку мобілізованим працівникам пропонують повернути
Н. Южаніна та інші нардепи зареєстрували у ВРУ законопроєкт №7584. Ним пропонується:

  • з 19 липня 2022 року відновити гарантії для працівників на час призову на військову службу – збереження середнього заробітку;
  • визнати заборгованістю держави перед підприємством, установою, організацією загальну суму нарахованих (виплачених) доходів у вигляді заробітної плати, отриманих працівниками таких суб'єктів господарювання, призваних на військову службу під час мобілізації, на особливий період. Такий суб’єкт господарювання на суму такої заборгованості матиме право зменшити свої податкові зобов'язання із загальнодержавних податків і зборів, що зараховуються до державного бюджету України, протягом воєнного стану та 12 місяців після його припинення або скасування;
  • погашати зазначену заборгованість шляхом випуску облігацій внутрішньої державної позики, умови якої визначатиме Уряд.

 

За ігнорування тривоги на власників ТЦ чекатиме відповідальність 
За інформацією секретаря РНБО, Президент підписав документи, які передбачають відповідальність власників ТЦ та інших об'єктів з великим скупченням людей про відповідальність за нехтування повітряною тривогою.

Нагадаємо, що у Раді зареєстровано законопроєкт №7546. За ним за порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів у сфері цивільного захисту, вчинене службовою особою підприємства, установи, організації або громадянином - суб'єктом підприємницької діяльності в умовах воєнного стану, якщо це порушення заподіяло шкоду здоров'ю людей, каратиметься:

  • штрафом від 1000 до 3000 н.м.д.г. (17000 - 51000 грн),
  • або виправними роботами на строк до двох років,
  • або обмеженням волі на строк до трьох років,
  • або позбавленням волі на той самий строк.

 

Розблоковано підписання закону про реформу трудового законодавства
29 липня ВРУ розглянула та не підтримала проєкти постанов ВРУ про скасування рішення ВРУ від 19.07.2022 року про прийняття у другому читанні та в цілому як закону законопроєкту №5371. Відповідно тепер його може підписати спікер ВРУ та Президент.

Водночас Федерація профспілок просить Президента ветувати цей законопроєкт. На її думку, він запроваджує крайні форми лібералізації трудових відносин шляхом значного обмеження трудових прав і гарантій працівників.

Які саме зміни передбачені цим законом – ми розповідали тут.

 

Ще 5 законів, прийнятих ВРУ минулого тижня

  1. Новий порядок стимулювання працевлаштування безробітних. 29 липня у І читанні прийнято законопроєкт №6067 щодо реформування служби зайнятості, соцстрахування на випадок безробіття та виплати компенсації ЄСВ за працевлаштованих з числа безробітних.
  2. Відпустка для догляду за дитиною – обом батькам-військовослужбовцям. Прийнято в цілому законопроєкт №7464 «Про внесення змін до Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» щодо рівних можливостей матері і батька, які є військовослужбовцями, на догляд за дитиною в особливий період.
  3. Розширено перелік осіб, які не підлягають призову під час мобілізації. 29 липня ВРУ прийняла у цілому законопроєкти №7481 та №7352. За ними надаватимуть відстрочку від мобілізації близьким родичам загиблих та зниклих безвісти під час війни, а також науковим, науково-педагогічним та педагогічним працівникам.
  4. ВРУ прийняла Закон про акціонерні товариства. Він спрямований на запровадження механізму проведення загальних зборів із застосуванням е-голосування та приведення низки його норм у відповідність до законодавства ЄС.
  5. Примусове вилучення майна під час війни. ВРУ прийняла у I читанні законопроєкт №7605 щодо оптимізації деяких питань примусового відчуження та вилучення майна в умовах правового режиму воєнного стану. Більше подробиць про нього тут.

 

Чергове оновлення переліку окупованих територій для виплат переселенцям
Мінреінтеграції щотижня оновлює Перелік територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні).

За станом на 23.07.2022 р., до переліку територіальних громад, розташованих у районах проведення воєнних (бойових) дій, або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), входить 9 областей. Це територіальні громади Донецької (66), Харківської (56), Дніпропетровської (7), Луганської (37), Запорізької (55), Херсонської (49), Миколаївської (25), Сумської (21), Чернігівської (5) областей. Загалом у переліку наразі 321 громада.

 

Про реєстрацію ПН за лютий-травень та відновлення перевірок ДПС: інтерв’ю Гетманцева
Голова Комітету ВР Данило Гетманцев в інтерв’ю розповів про зменшення податкового навантаження на оплату праці, відновлення реєстрації ПН та податкових перевірок з 27 травня. А саме:

  • які результати після відновлення реєстрації ПН? Чи були виявлені якісь порушники і скільки?
  • наскільки доречно зараз поновлювати податкові перевірки бізнесу?
  • чи залишилася ідея щодо поступового зменшення навантаження на фонд оплати праці до 25%?

 

29 липня був останнім днем для реєстрації ПН та РК за першу половину липня
31 липня мав би бути граничним строком реєстрації ПН та РК за І половину липня 2022 року, але через війну платники ПДВ не зможуть зареєструвати такі ПН та РК цього дня. Тож саме п’ятниця, 29 липня, був останнім днем для реєстрації таких ПН та РК без штрафів.

Докладне пояснення від редакції читайте тут.

 

Що нового розповіла ДПС?

  1. Чи є нюанси щодо відображення зменшення ПЗ у декларації з ПДВ за лютий-травень 2022 року? ПКУ не передбачено особливостей щодо відображення у звітності з ПДВ коригування ПЗ у бік зменшення у період війни у разі відсутності зареєстрованих в ЄРПН РК до ПН.
  2. Як приймається податкова звітність ДПС під час війни? Під час війни електронні сервіси ДПС та Е-кабінет працюють, але з певними обмеженнями. Зокрема, приймати звітність сервіси ДПС можуть від платників податків тільки у робочі дні з 8 до 18 години.
  3. Чи буде штраф за порушення законодавства з ЄCВ під час війни? Тимчасово, на період війни, протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного стану всі фінштрафи за Законом №2464 не застосовуються. Про це тут.
  4. Як регіональні комісії ДПС розглядають таблиці даних та скарги щодо відмов у розблокуванні ПН? Комісії регіонального рівня ДПС під час війни продовжують роботу та приймають рішення про реєстрацію ПН та РК в ЄРПН або відмову в такій реєстрації, врахування/неврахування таблиці даних платників податку з дотриманням встановлених строків.

 

До уваги роботодавців!

  1. З 28 липня діє оновлена форма повідомлення про прийняття на роботу. 28 липня офіційно опубліковано та набрала чинності Постанова КМУ №835. Зокрема, при поданні повідомлення резиденту «Дія.Сіті» не потрібно буде надавати відомості про номер наказу або розпорядження про укладення гіг-контракту. Тобто всі роботодавці, крім резидентів Дія.Сіті, заповнюють це повідомлення, як й раніше. Але через такі зміни всі роботодавці з 28 липня мають оновлену форму.
  2. Коли ФСС нараховує лікарняні та декретні під час війни без залучення роботодавця? У Фонді соцстраху розповіли, що для отримання допомоги від Фонду напряму працівник має особисто або через законного представника звернутись до відділення Фонду за місцем реєстрації або перебування на обліку як ВПО.
  3. Працівник виявився зрадником: чи це підстава його звільняти? На жаль, під час війни подекуди роботодавцям доводиться вирішувати не лише фінансові, а й етичні питання. Як захистити своїх працівників від загибелі та полону та що робити з тими, хто став на бік ворога – у матеріалі від редакції.

 

Новий порядок інформування про бенефіціарів ще ближче
Податковий комітет ВРУ рекомендує прийняти у ІІ читанні законопроєкт №6320 щодо змін порядку подання державному реєстратору інформації про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи, але з технічними правками. Більше про зміни ми розповідали тут.

 

Інші новини

  1. Розпочалися переговори щодо розміру мінзарплати на 2023 рік: чого чекати? 21 липня 2022 року розпочато колективні переговори щодо встановлення розміру мінімальної заробітної плати на 2023 рік. Зокрема, Мінфін пропонує у 2023 році залишити її у розмірі 6700 грн, бізнес підтримує таку позицію.
  2. Граничний строк подання нульової декларації мають перенести на 1 березня 2023 року. До війни передбачалося, що податкова амністія мала б тривати тільки до 1 вересня 2022 року, але наразі Комітет ВРУ рекомендує перенести цей строк на 1 березня 2023 року.
  3. Новації у застосуванні електронного документообігу в Україні: чого чекати? Ключові держустанови незабаром мають перейти на використання Стандарту ASiC. У бізнесу відповідно також буде можливість використовувати ASiC в комунікаціях з держорганами і між собою.
  4. Мінагрополітики затвердило нові усереднені показники нормативної грошової оцінки земель. Ці усереднені показники нормативної грошової оцінки земель на одиницю площі застосовуються у період дії правового режиму воєнного стану.
  5. Банки будуть продавати більше готівкової валюти. З 27 липня НБУ дозволив банкам продавати в готівковому сегменті валютного ринку половину від купленої в громадян з 13 квітня 2022 року безготівкової валюти додатково до продажу придбаної з цієї ж дати готівкової валюти.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»