• Посилання скопійовано

Про реєстрацію ПН за лютий-травень та відновлення перевірок ДПС: інтервʼю Гетманцева

Гетманцев надав відповіді на питання щодо зменшення податкового навантаження на оплату праці, відновлення реєстрації ПН і відновлення податкових перевірок з 27 травня

Про реєстрацію ПН за лютий-травень та відновлення перевірок ДПС: інтервʼю Гетманцева

В інтервʼю Гетманцева для Українських новин були обговорені питання зменшення податкового навантаження на оплату праці, відновлення реєстрації податкових накладних і питання. Про це далі.

 

По реєстрації податкових накладних – які результати після відновлення? Чи були виявлені якісь порушники і скільки?

Відновлення реєстрації податкових накладних – це не про порушників. Я не маю статистики, скільки податкових накладних було заблоковано, але ця статистика нічим не відрізняється від того, що було до війни. Система запрацювала у штатному режимі. Це прекрасно і для бюджету, і для бізнесу. Всі бізнесові відносини відновлюються теж у звичному режимі. Дійсно, у грудні минулого року відбулися незворотні зміни, які призвели до того, що Податкова зупинила шахрайство з ПДВ. Так звані «скрутки» у нас не працюють. Для нас важливо було, щоб під час відновлення цієї системи на початку червня не було допущено відновлення діяльності цих організованих злочинних угруповань, до яких подекуди входять податківці. І так, у нас є декілька фактів. Керівники обласних ДПС відсторонені, проводиться розслідування, а відповідні податкові накладні заблоковані. Однак, це вже дійсно поодинокі випадки, в цілому ми не допустили відновлення «бізнесів-конвертаторів», хоча конвертаційна система (вони її називають «ринок») робила все можливе для повенення догрудневого статус кво. Наразі очевидно, що попри будь-які політичні зв’язки зараз і у цього «бізнесу» немає перспектив. Я звертався до них публічно, пропонував опановувати іншу професію, а не надсилати «білих ходоків» до мене і до податківців.

 

Наскільки доречно зараз поновлювати податкові перевірки бізнесу?

Питання не зовсім коректне. Про які перевірки йдеться? Ми у травні відновили перевірки всього, що пов’язано з платою ПДВ: документальні, камеральні перевірки, відновили фактичні перевірки, перевірки підакцизної групи не зупинялися. Документальні, планові та позапланові перевірки, що не стосуються з ПДВ не проводяться зараз і не будуть (весь час війни). Відновлювати податкові перевірки бізнесу у війну в цій частині не потрібно. Але з іншого боку це не означає, що бізнесу не потрібно вести звичайний облік, передбачений законом. Звичайно там, де це можливо. І працювати в білу і сплачувати податки – найперший і найголовніший обов’язок бізнесу у війну.

Сьогодні, за доручення Президента ми робимо все можливе аби вивести тіньову частину бізнесу з тіні. Наприклад бізнес з підакцизними товарами, який дійсно високодохідний. Цього місяця ми будемо мати істотне перевиконання плану рік до року та встановленого Мінфіном мирного плану. Спиртові заводи сьогодні працюють лише в білу. Так звана «2га форма» відсутня. Впираються деякі виробники тютюнових виробів, особливо в Дніпропетровській області. На жаль подекуди вони використовують схеми, прикриваючись відверто незаконними рішеннями судів. Хочу звернутися і до тіньовиків, і до суддів – хлопці, в країні війна. Це точно не час для крадіжок грошей у армії. Вам теж потрібна ця країна. Припиніть по добру. Вийдіть з тіні! Інакше, держава це питання не залишить.

Комітет з фінансів ВР очікує до кінця липня вихід підакцизного ринку: алкоголь, тютюн, паливо з тіні.

 

До війни ви обіцяли зменшення податкового навантаження на фонд оплати праці з 2023 року. Чи залишилися такі плани і після початку російського вторгнення? 

Я вже не думаю, що це буде з 2023 року, але це є в плані відновлення України як один із заходів.

 

Від цієї ідеї не відмовилися?

Не відмовилися. Але ми всі повинні з вами розуміти те, що ми з вами робимо у фінансовій політиці потрібно узгоджувати з європейською рамкою, а також з нашими партнерами. Я не виключаю, що він буде видозмінений, але так чи інакше сама ідея буде впроваджуватися.

 

Минулого разу ми говорили, що навантаження на фонд оплати праці поступово зменшиться до 25%. Чи залишилася ця ідея, якщо так, тоді в якому році це можливо?

Я зараз не можу спрогнозувати. Ми зробили грунтовний, комплексний великий план напевне вперше за всю історію держави – це план відновлення України. Він має взаємопов’язані кроки. 3000 сторінок. На даний момент ми узгоджуємо його з партнерами, а також з міжнародними фінансовими організаціями. В них є своя позиція на певні питання, тому це предмет перемовин.

Джерело: «Українські Новини»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»