• Посилання скопійовано

Що підготував нам серпень: законодавчі зміни і не тільки

22 важливі зміни та події, які очікують бухгалтерів і українців у серпні 2022 року

Що підготував нам серпень: законодавчі зміни і не тільки

1) Індексація зарплати – нюанси у серпні

У червні 2022 індекс інфляції становив 103,1%. Про читайте тут.

Тож вже з'явиться обов’язок першого нарахування індексації у тих роботодавців, які збільшували оклади у квітні та травні 2022 року, а  для всіх інших будуть діяти нові коефіцієнти.

Більше (і з прикладами) читайте у щомісячному роз'ясненні від редакції.

 

2) Як працюватимемо та відпочиватимемо у серпні?

У серпні українці мали б мати додатковий вихідний 24 серпня (День Незалежності). Але через війну працівники працюватимуть цього дня з оплатою праці як у звичайний (несвятковий) робочий день. Докладніше про це читайте тут.

 

3) 1 серпня – граничний строк подання фінзвітності до органів статистики за півріччя 2022 року

Як і попередню звітність за перший квартал, піврічну звітність все ще складатимемо в умовах збройної агресії з боку рф. Основні правила подання проміжної фінзвітності нагадуємо тут (стаття для передплатників).

 

4) 1 серпня – останній день сплати податків за червень

Платники податків мають сплатити податки за червень до 1 серпня. З 1 серпня за несплату податків на платників, які мають можливість виконувати свої обовʼязки, чекатимуть штрафи

 

5) Чи будуть е-ТТН обовʼязковими з 1 серпня?

Дату початку обовʼязкового застосування е-ТТН так й не було закріплено на законодавчому рівні. Адже законопроєкт №6534 не було розглянуто навіть Комітетом ВРУ. Тому й на 1 серпня 2022 року е-ТТН залишаться добровільними.

 

6) 1 серпня вводиться в дію Закон «Про платіжні послуги»

Цей Закон визначає поняття та загальний порядок виконання платіжних операцій в Україні, встановлює виключний перелік платіжних послуг та порядок їх надання, категорії надавачів платіжних послуг та умови авторизації їх діяльності, визначає загальні засади функціонування платіжних систем в Україні, загальні засади випуску та використання в Україні електронних грошей та цифрових грошей Національного банку України, установлює права, обов’язки та відповідальність учасників платіжного ринку України, визначає загальний порядок здійснення нагляду за діяльністю надавачів платіжних послуг, надавачів обмежених платіжних послуг, порядок здійснення оверсайта платіжної інфраструктури. Докладніше читайте тут (стаття для передплатників).

 

7) З 1 серпня НБУ змінює правила відкриття рахунків своїх клієнтів

Постановою від 07.07.2022 р. №138 Нацбанк вніс зміни до Інструкції про порядок відкриття та закриття Національним банком України рахунків клієнтам. Під час відкриття/закриття рахунку клієнту перевірятимуть наявність інформації про внесення такої особи до Єдиного реєстру боржників та у разі її наявності надіслати повідомлення в установленому законодавством України порядку органу державної виконавчої служби або приватному виконавцю про відкриття/закриття рахунку клієнта, унесеного до Єдиного реєстру боржників, у день відкриття/закриття рахунку.

 

8) З 1 серпня оновлено Інструкцію про ведення касових операцій банками в Україні

НБУ визначив суть платіжної операції як касової операції, яка передбачає будь-яке внесення або зняття готівки на підставі платіжної інструкції, також змінено назви та реквізити окремих касових документів

 

9) З 1 серпня банки будуть інформувати виконавців про відкриття та закриття рахунків користувачів-боржників

Нацбанк розробив Положення про порядок повідомлення надавачами платіжних послуг з обслуговування рахунків інформації про відкриття/закриття рахунків користувачів, унесених до Єдиного реєстру боржників

 

10) З 3 серпня діє Технічний регламент щодо косметичної продукції

Цього дня набере чинності постанова КМУ від 20.01.2021 р. №65. За нею Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками з серпня місяця 2022 року буде здійснювати перевірки характеристик продукції державного ринкового нагляду за обігом косметичної продукції.

 

11) 6 серпня запрацює закон щодо запобігання аваріям на об'єктах підвищеної небезпеки

Закон №1686-ІХ, який Рада ухвалила ще 15 липня 2021 року, має на меті знизити ризик аварій на об'єктах підвищеної небезпеки (ОПН), а також узгодити законодавство України з правовим полем Європейського Союзу.

 

12) 9 серпня – граничний термін подання податкової звітності за II квартал 2022 року

Єдина звітність з ПДФО, ЄСВ та ВЗ, з податку на прибуток, єдиного податку для ФОП III групи і ще кілька десятків звітів. Перелік усіх необхідних для подання звітів дивіться тут. У разі відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок під час війни (тобто поки до 23 серпня) він звільняється від відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

 

13) З 9 серпня ДПС має направляти податкові вимоги за новим порядком

Порядок привели у відповідність Закону №1914-IX. Зокрема, уточнено, що податкові вимоги будуть направлятись платникам податків разом з детальним розрахунком суми податкового боргу. А самі форми доповнено цим розрахунком. 

 

14) До уваги податкових агентів! З 9 серпня діє оновлена форма єдиної звітності

Наказом Мінфіну №189 внесено зміни до Порядку заповнення єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ, а також до самої її форми. Зокрема, введені рядки для зазначення середнього заробітку мобілізованих без грошового забезпечення. 

 

15) 10 серпня - старт застосування змін до формування е-первинки та подання консолідованої фінзвітності

Законом від 19.07.2022 р. №2435-IX, зокрема, уточнюються норми щодо формування е-первинки та подання консолідованої фінзвітності. Ці норми починають діяти з 10 серпня.

 

16) З 10 серпня діятиме закон про скасування штрафів за порушення строків оприлюднення фінзвітності

9 серпня опубліковано, а 10 серпня набирає чинності Закон від 19.07.2022 р. №2436-IX (раніше законопроєкт №7378) щодо звільнення від відповідальності за порушення строків оприлюднення фінансової звітності у період дії воєнного стану.

 

17) З 10 серпня роботодавці зможуть застосовувати нову форму трудового договору з нефіксованим робочим часом

9 серпня опубліковано, а 10 серпня набере чинності Закон від 18.07.2022 р. №2421-IX (раніше законопроєкт №5161), що передбачає запровадження особливої форми трудового договору – з нефіксованим робочим часом.

 

18) 19 серпня – граничний строк сплати податків за ІІ квартал 2022 року

Яких саме – читайте у цій новині. У випадку відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок під час війни (тобто поки до 23 серпня) він звільняється від відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

 

19) До 23 серпня – в Україні воєнний стан

З 23 травня діє Закон, яким воєнний стан в Україні продовжено з 05:30 25 травня 2022 року строком на 90 діб (тобто до 23 серпня). Як це впливає на правила сплати податків та звітування з них? Що з реєстрацією ПН та РК? Які правила діють в сфері праці та оплати за роботу? Як нараховувати лікарняні? Що з перевірками контролюючих органів? Читайте у статті від редакції.

Чи буде воєнний стан продовжено, наразі невідомо. Про це повідомимо додатково.

 

20) З 25 серпня оновлено форму довідки про подану декларацію про доходи

Мінфін вніс зміни до форми довідки про подану декларацію про майновий стан і доходи (про сплату або відсутність податкових зобов'язань) та Порядку її оформлення і видачі. Що саме зміниться - читайте тут.

 

21) До 31 серпня в Україні діє карантин

Нагадаємо, що термін дії карантину та обмежувальних протиепідемічних заходів в Україні для запобігання розповсюдженню COVID-19 діє в Україні до 31 серпня включно. Чи буде його продовжено, наразі невідомо. Про це повідомимо додатково.

 

22) З серпня пацієнти почнуть отримувати е-рецепти на антибіотики

Наразі тривалість перехідного періоду визначено до кінця року. Протягом цього періоду медичні та аптечні заклади мають підготуватися до повноцінного переходу на виписку рецептурних ліків виключно за е-рецептом.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»