• Посилання скопійовано

З 25 серпня діє нова форма довідки про подану декларацію про доходи

Мінфін вніс зміни до форми довідки про подану декларацію про майновий стан і доходи (про сплату або відсутність податкових зобов'язань) та Порядку її оформлення і видачі. Вони запрацюють з 25 серпня

З 25 серпня діє нова форма довідки про подану декларацію про доходи

Мінфін наказом від 16.06.2022 р. №174 затвердив зміни до:

  • форми довідки про подану декларацію про майновий стан і доходи (про сплату або відсутність податкових зобов'язань),
  • Порядку оформлення і видачі довідки про подану декларацію про майновий стан і доходи (про сплату або відсутність податкових зобов'язань).

 

Як змінилася форма довідки?

1. На початку форми слова "(прізвище, ім'я, по батькові платника податків)" замінено словами "(прізвище, ім'я, по батькові (за наявності) платника податків)".

2. У показниках виключено:

  • у рядку за кодом 01 - слова та цифри "(рядок 10 податкової декларації)";
  • у рядку за кодом 02 - слова та цифри "(рядок 10.6 податкової декларації)";
  • у рядку за кодом 03 - слова та цифри "(рядок 11 податкової декларації)";
  • у рядку за кодом 04 - слова та цифри "(рядок 12 податкової декларації)";
  • у рядку за кодом 05 - слова та цифри "(рядок 22.1 + рядок 23.1 податкової декларації)".

3. Слова "(ініціали та прізвище)" замінено словами "власне ім'я та прізвище".                                                

4. Примітку "**" викладено у новій редакції: "** Серія (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті)".

 

Що змінилося у Порядку?

У Порядку оформлення і видачі довідки про подану декларацію про майновий стан і доходи (про сплату або відсутність податкових зобов'язань), зокрема, уточнено, що:

1. Заява та податкова декларація подаються платником податків (уповноваженим представником) до контролюючого органу за місцем податкового обліку, а тими платниками податків - фізичними особами (крім самозайнятих осіб), які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання (тимчасово переміщені особи), - до будь-якого контролюючого органу.

2. У разі неподання платником податку податкової декларації та/або за наявності невиконаних зобов'язань зі сплати ПДФО, військового збору (для платників податку - резидентів, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання) контролюючий орган надає заявнику вмотивовану відповідь щодо відмови в наданні Довідки у терміни, зазначені у пункті 7 цього Порядку. Тобто:

  • платникам податків, які звернулися відповідно до п. 179.12 ПКУ, - протягом 10 календарних днів з дати отримання заяви;
  • платникам податку - резидентам, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання та які звернулися відповідно до пункту 179.3 ПКУ, - протягом 30 календарних днів після надходження податкової декларації та сплати належної суми податку.

3. Довідку у паперовій формі отримує безпосередньо платник податків (уповноважений представник) за місцем податкового обліку, а тим платникам податків - фізичним особам (крім самозайнятих осіб), які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання (тимчасово переміщені особи), - контролюючим органом, до якого подано Заяву, за умови підтвердження задекларованих у декларації сум.

4. Уточнено, що у рядку 01 зазначається сума доходів, які включаються до загального річного оподатковуваного доходу, зокрема, але не виключно: заробітна плата, дохід відповідно до умов договору цивільно-правового характеру, іноземні доходи, доходи від операцій з продажу (обміну) об'єктів нерухомого та/або рухомого майна, дохід від надання майна в лізинг тощо, інвестиційний прибуток, вартість успадкованого чи отриманого у дарунок майна, інші доходи, доходи фізичних осіб - підприємців та доходи, отримані фізичною особою, яка провадить незалежну професійну діяльність.

5. У заяві платника податків про видачу Довідки за формою, наведеною у додатку до Порядку, слова "(ініціали та прізвище)" замінено словами "власне ім'я та прізвище".   Також у новій редакції викладено примітку "*":"* Серія (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті)".

Цей наказ набере чинності через 30 днів з дня його офіційного опублікування, тобто 25 серпня 2022 року. Опублікований в "Офіційному віснику України" №57 (26.07.2022).

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»