• Посилання скопійовано

З 10 серпня діятиме закон про скасування штрафів за порушення строків оприлюднення фінзвітності

9 серпня опубліковано, а 10 серпня набирає чинності Закон від 19.07.2022 р. №2436-IX (раніше законопроєкт №7378) щодо звільнення від відповідальності за порушення строків оприлюднення фінансової звітності у період дії воєнного стану

З 10 серпня діятиме закон про скасування штрафів за порушення строків оприлюднення фінзвітності

5 серпня 2022 року Президент В. Зеленський підписав Закон від 19.07.2022 р. №2436-IX "Про внесення змін до Закону України “Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни” щодо звільнення від відповідальності за порушення строків оприлюднення фінансової звітності у період дії воєнного стану або стану війни" (раніше законопроєкт №7378).

Ним внесено зміни до Закону “Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни”. А саме передбачено, що:

  • оприлюднення річної фінансової звітності та річної консолідованої фінансової звітності разом з відповідними аудиторськими звітами, звітом про управління, консолідованим звітом про управління, звітом про платежі на користь держави та консолідованим звітом про платежі на користь держави здійснюється протягом трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану або стану війни за весь період неоприлюднення фінансової звітності;
  • у період дії воєнного стану або стану війни, а також протягом трьох місяців після його припинення чи скасування звільнити юридичних осіб від відповідальності за порушення вимог Закону про бухоблік щодо своєчасності та повноти оприлюднення фінансової звітності у повному обсязі на вебсторінці або вебсайті юридичної особи разом з відповідними аудиторськими звітами.

Нагадаємо, що Законом про бухоблік передбачено строки оприлюднення річної фінансової звітності та річної консолідованої фінансової звітності 30 квітня та 1 червня. За порушення порядку оприлюднення фінансової звітності або консолідованої фінансової звітності разом з аудиторським звітом передбачено штраф відповідно до ст. 163-16 КУпАП у розмірі 1000-2000 н.м.д.г. (17000 - 34000 грн).

Проте Уряд вважав, що на час воєнного стану "надзвичайно важливо створити правові механізми захисту інтересів суб’єктів оприлюднення фінансової звітності у період дії воєнного стану або стану війни. На державу покладено обов’язок мінімізувати вплив негативних факторів та наслідків дії воєнного стану або стану війни на громадян України".

Цей закон набере чинності з дня, наступного за днем опублікування. Його було опубліковано в "Голосі України" №162 від 09.08.2022 р. Відповідно норми Закону почнуть діяти з 10 серпня. 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»