• Посилання скопійовано

Що нас чекає у березні: законодавчі зміни і не тільки

14 важливих змін і подій, які очікують українців у березні 2024 року. Серед них – зміни до ПКУ щодо акцизного податку, пільг з ПДВ та податку на прибуток; індексація пенсій; розширення переліку продукції для здійснення ринкового нагляду тощо

Що нас чекає у березні: законодавчі зміни і не тільки

1) 1 березня – останній день сплати податків за січень 2024 року

За даними ДПС, 1 березня є граничним терміном сплати податкових зобов’язань за січень 2024 року. Яких саме – дивіться тут.

Проте ті, хто поки що не має можливості сплатити податки та підтвердили це, зможуть сплатити після закінчення війни.

 

2) Зміни до ПКУ, які діють з 1 березня

З 1 березня 2024 року набирає чинності Закон №3553. Здебільшого ним норми ПКУ приводяться у відповідність до чинного Закону про Митний тариф (у частині кодів УКТ ЗЕД). Це стосується акцизного податку, пільг з ПДВ та податку на прибуток.

 

3) Як індексуватимуть пенсії з 1 березня?

Постановою КМУ від 23.02.2024 № 185 визначено коефіцієнт індексації – 1,0796 для проведення індексації пенсії з 1 березня 2024 року. Індексації підлягають пенсії, призначені до 31 грудня 2023 року включно.

 

4) Що з виплатами допомоги на проживання для ВПО?

З 1 березня 2024 року виплати продовжено для більшості нинішніх отримувачів, які належать до найбільш вразливих категорій. Щоб підтримати їх, ще на 6 місяців, автоматично, продовжуються виплати для ВПО, які не мають можливості працювати.

 

5) З 2 березня діятиме закон про цифровий контент та цифрові послуги

Закон від 10.08.2023 №3321-IX «Про цифровий контент та цифрові послуги» регулює відносини між виконавцем та споживачем щодо надання цифрового контенту та/або цифрової послуги. Докладніше про його норми читайте в аналітиці від редакції.

 

6) У березні будуть скасовані національні класифікатори з основних фондів та послуг ЗЕД

7 та 8 березня втратять чинність Національний класифікатор ДК 013-97 «Класифікація основних фондів» та Національний класифікатор ДК 012-97 «Класифікація послуг зовнішньоекономічної діяльності».

 

7) З 8 березня діятимуть форми заяв у справах про банкрутство (неплатоспроможність)

Мін'юст затвердив форми заяв про участь у справі про банкрутство (неплатоспроможність) та дострокове припинення повноважень арбітражного керуючого у справі про банкрутство (неплатоспроможність).

 

8) Як працюватимемо та відпочиватимемо у березні?

За КЗпП 8 березня (Міжнародний жіночий день) є святковим та неробочим днем в Україні. Мали б мати цього дня вихідний. Та через війну це робочий день з оплатою праці, як у звичайний (несвятковий) робочий день. Більше читайте тут.

 

9) 15 березня закінчується строк подання до податкової служби заяви про перехід на сплату ЄП з ІІ кварталу 2024 року та розрахунку доходу за попередній календарний рік.

 

10) З 17 березня буде розширено перелік продукції для здійснення ринкового нагляду

Держпродспоживслужбу визначено органом державного ринкового нагляду за відповідністю продукції із кришталевого скла вимогам Технічного регламенту.

 

11) 21 березня закінчується строк подання до податкової служби заяви про відмову від спрощеної системи оподаткування з II кварталу 2024 року. 

 

12) Як з 23 березня банки повідомлятимуть ДПС про завершення валютного нагляду за строками розрахунків з експорту товарів?

Мінфін затвердив форму та порядок подання банками до ДПСУ повідомлення про завершення банками валютного нагляду за дотриманням граничних строків розрахунків платників податків за операціями з експорту товарів, до яких застосовано режим експортного забезпечення.

 

13) Термін проходження ідентифікації пенсіонерами-ВПО продовжено до 31 березня

Мінсоцполітики повідомило, що термін проходження ідентифікації пенсіонерами, які стали ВПО до повномасштабної війни, продовжено до 31 березня 2024 року.

 

14) І насамкінець  – не забудьте про переведення годинників на літній час

У 2024 році переведення годинників в Україні на літній час відбудеться у ніч з суботи на неділю 31 березня о 3:00 на 1 годину вперед. 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»