• Посилання скопійовано

НБУ нагадує: за порушення порядку, термінів і технології виконання операцій банки буде оштрафовано

Лист НБУ від 08.08.2012 р. №25-312/1686 «Про виконання вимог Положення»

Платіжні організації міжнародних платіжних систем повинні запропонувати українським банкам таку схему розрахунків, яка відповідатиме вимогам чинного законодавства.

Національний банк України видав лист від 08.08.2012 р. №25-312/1686, у якому роз'яснив, як виконувати вимоги Положення про порядок емісії спеціальних платіжних засобів і проведення операцій з їх використанням, затвердженого постановою Правління НБУ від 30.04.2010 р. №223.

У положенні визначено, що оплата послуг платіжних організацій платіжних систем за міжбанківськими і внутрішньобанківськими операціями, які здійснюються в межах України з використанням спеціальних платіжних засобів, емітованих банками-резидентами, здійснюється членами й учасниками платіжних систем лише у гривнях (п. 9.11 гл. 9).

У листі зазначено, що платіжні організації міжнародних платіжних систем повинні здійснювати свою діяльність на території України з урахуванням вимог законів України та нормативно-правових актів Національного банку і запропонувати українським банкам таку схему розрахунків, яка відповідатиме вимогам чинного законодавства.

Враховуючи вищезгадане, НБУ зобов'язує банки — члени платіжних систем у своїй діяльності дотримуватися вимог положення №223.

У разі ж порушення банками вимог банківського законодавства і нормативно-правових актів НБУ до них застосовуються заходи впливу адекватно до допущених порушень у порядку, встановленому Положенням про застосування Національним банком України заходів впливу за порушення банківського законодавства, затвердженим постановою Правління Національного банку України від 28.08.2001 р. №369.

У листі звертається увага на те, що за порушення порядку, термінів і технології виконання операцій, встановлених нормативно-правовими актами НБУ, останній має право накладати на банки штрафи.

Джерело: ЛІГА:ЗАКОН

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»