• Посилання скопійовано

З неділі набирають чинності нові резервні вимоги до банків

Постанова НБУ від 16.07.2012 р. №303 «Про внесення змін до Положення про порядок формування обов'язкових резервів для банків України та філій іноземних банків в Україні»

З неділі, 19 серпня, набирають чинності нові резервні вимоги до банків. НБУ скоротив кількість днів у кварталі з 30 до 10-ти, протягом яких банки можуть порушувати встановлені вимоги до розміру щоденних обов'язкових резервів, не боячись санкцій. Посилення вимог до обов'язкового резервування — ще одна спроба стримати девальваційний тиск на гривню.
«НБУ посилював вимоги до обов'язкового резервування кілька разів цього року — остання зміна була наприкінці червня. Ще одна спроба скоротити гривневу ліквідність говорить про те, що девальваційний тиск на курс гривни залишається високим», — вважає головний економіст інвесткомпанії Dragon Capital Олена Бєлан.
За її словами, оскільки підтримка прив'язки курсу гривні до долара США залишиться пріоритетним завданням Нацбанку до парламентських виборів 28 жовтня, політика НБУ щодо гривневої ліквідності банків, найімовірніше, залишиться жорсткою.
«Не виключено, що НБУ вдасться і до адміністративних заходів, таким як обов'язковий продаж частини валютної виручки на міжбанківському ринку», — говорить експерт.
За її словами, законопроект, який дає право НБУ запроваджувати таке обмеження, був надісланий до парламенту в липні і може бути прийнятий незабаром після того, як Верховна Рада повернеться до роботи після літніх канікул на початку вересня.
Нагадаємо, НБУ втричі зменшив кількість днів, протягом яких банки можуть порушувати вимоги щодо розміру щоденних обов'язкових резервів, не побоюючись заходів впливу з боку Нацбанку. Ця норма міститься у постанові НБУ №303.

Джерело: UBR

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»