• Посилання скопійовано

Картки Visa та Мaster Сard можуть заблокувати

У зв’язку з неузгодженостями, що виникають при оплаті послуг Міжнародних платіжних систем українськими банками, банкіри висловлюють припущення, що картки Visa та Мaster Сard можуть заблокувати

Як повідомляється, в листі НБУ №25-312/1686 зазначено, що за порушення порядку, строків і технології виконання операцій, встановлених нормативно-правовими актами НБУ, Національний банк має право штрафувати банки.
При цьому Нацбанк вимагає, щоб послуги Міжнародних платіжних систем оплачувалися тільки у гривнях, причому це правило поширюється на всі транзакції, що здійснюються в межах України з використанням карт, емітованих банками-резидентами.
Тим не менше, Міжнародні платіжні системи надалі виставляють банкам рахунки в іноземній валюті, тому банкам для ведення розрахунків доводиться порушувати вимоги законодавства.
Банкіри побоюються, що регулятор не стане закривати очі на ці порушення і почне їх карати. До переліку порушників можуть потрапити понад 100 банків — членів Visa і більше 80 — членів Мaster Сard. У цьому випадку фінустанови мають намір виставити рахунки на оплату штрафів самим Міжнародним платіжним системам.
Водночас при переході на гривневі розрахунки платіжні системи можуть підвищити тарифи у гривнях, щоб нівелювати курсові ризики. Не виключено, що частину цих витрат банки перекладуть на своїх клієнтів.
Також можливий варіант зупинення банками платежів платіжним системам за надані послуги. У цьому випадку платіжні системи можу заблокувати авторизацію вітчизняних банків, що призведе до неможливості користуватися пластиковими картками як в Україні, так і за кордоном.

Джерело: Закон&Бізнес

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь