• Посилання скопійовано

Національний банк України наглядатиме за платіжними системами

Президент України підписав Закон №5285-VI «Про внесення змін до Закону України «Про Національний банк України» щодо організації готівкового грошового обігу»

Закон розроблявся з метою врегулювання проблемних питань у діяльності Нацбанку України у сфері організації готівково-грошового обігу, регулювання платіжних систем, приведення Закону України «Про Національний банк України» у відповідність до Закону України «Про державні нагороди України» та законодавства Євросоюзу в сфері платіжних систем.
За новим Законом Нацбанком України здійснюватиметься нагляд за платіжними системами та вестиметься реєстр платіжних систем, їхніх членів/учасників. Автори Закону пояснюють, що це сприятиме зниженню ризиків для користувачів платіжними системами — держателів платіжних карток та позитивно позначиться на функціонуванні платіжних систем в Україні, а також на захисті інтересів споживачів та рівні їхнього обслуговування.
Нагляд за платіжними системами є однією з функцій центральних банків багатьох країн світу. Здійснення центральними банками нагляду за платіжними системами передбачено Протоколом про Статут Європейської системи центральних банків та Європейського Центрального Банку від 01.01.92 р., Договором про заснування Європейської Спільноти від 21.02.57 р. і Директивою 2007/64/ЄC Європейського парламенту та Ради від 13 листопада 2007 року про платіжні послуги на внутрішньому ринку.
Також новим Законом запроваджується:
— віднесення до повноважень Нацбанку здійснення організації готівково-грошового обігу, встановлення обмежень щодо використання систем захисту, платіжних ознак та відтворення елементів дизайну банкнот та монет, а також правил випуску обробки, вилучення з обігу та знищення готівки;
— віднесення до компетенції Національного банку України виготовлення орденів, медалей, нагрудних знаків до почесних звань України, нагрудних знаків лауреатів державних премій України і президентських відзнак, а також документів, що посвідчують нагородження ними.

Джерело: Державна регуляторна служба України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»