• Посилання скопійовано

Призупинення фіноперацій, з використанням платіжних карток встановлюється правилами платіжної системи

Лист НБУ від 12.06.2013 р. №48-104/1396/6993

Призупинення фіноперацій, з використанням платіжних карток встановлюється правилами платіжної системи

Нацбанк зазначив, що порядок призупинення здійснення операцій з використанням спеціального платіжного засобу встановлюється правилами платіжної системи і обумовлюється в договорі платіжної організації з емітентом.

Емітент має право прийняти рішення про призупинення здійснення операцій з використанням певного спеціального платіжного засобу, а також про вилучення спеціального платіжного засобу за наявності обставин, що можуть свідчити про незаконне використання такого засобу або його реквізитів, значно збільшеного ризику неспроможності платника виконати своє зобов'язання щодо сплати кредиту та процентів за ним, в інших випадках, установлених договором.

Крім цього, Нацбанк рекомендує банку-емітенту передбачити у відповідному договорі з користувачем спеціального платіжного засобу право зупинення фінансових операцій з використанням такого засобу.

Водночас, банк-емітент має визначити у внутрішньобанківських правилах:

- порядок подання банком-емітентом інформації стосовно спеціальних платіжних засобів (платіжних карток), за якими здійснюється зупинення фінансових операцій до процесингової установи для внесення їх до стоп-списку;

- перелік можливих ситуацій, що можуть виникати в разі такого зупинення фінансових операцій з використанням спеціальних платіжних засобів;

- процедури такого зупинення фінансових операцій з використанням спеціальних платіжних засобів та порядок їх виконання;

- форми і зміст документів за такими операціями, які використовуються в кожному окремому випадку тощо.

 

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»