• Посилання скопійовано

Нацбанк надав роз’яснення щодо обліку операцій з пов’язаними особами

Надано відповідь на питання щодо розбіжностей, які виникають при розрахунку нормативу кредитного ризику за операціями з пов’язаними особами на індивідуальній та консолідованій основі

Нацбанк надав роз’яснення щодо обліку операцій з пов’язаними особами

На запити Комітету з питань регуляторної політики і нагляду Незалежної асоціації банків України, Національний банк України (НБУ) надав роз’яснення щодо практичного застосування норм Інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 28.08.2001 № 368, у зв’язку із змінами, прийнятими постановою Правління НБУ від 12.05.2015 № 312.

Зокрема, надано відповідь на питання щодо розбіжностей, які виникають при розрахунку нормативу кредитного ризику за операціями з пов’язаними особами на індивідуальній та консолідованій основі. В Листі зазначено, що Національний банк України наразі ініціює внесення змін до Закону України «Про банки і банківську діяльність» (Закон про банки) для забезпечення узгодженості підходів, які застосовуються під час здійснення нагляду на консолідованій основі та нагляду на індивідуальній основі, у зв’язку із змінами розрахунків кредитного ризику на індивідуальній основі.

Стосовно методики розрахунку нормативу «великих кредитних ризиків» (Н8), регулятор роз’яснив, що до нормативу включається зокрема, сукупна заборгованість за усіма пов’язаними з банком особами, яка становить 10 відсотків і більше регулятивного капіталу банків. Крім того, якщо один контрагент входить до складу кількох груп пов’язаних контрагентів, заборгованість до розрахунку нормативу великих кредитних ризиків, враховується один раз.

Детальніше із роз’ясненнями Національного банку можливо ознайомитися тут >>>

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»