• Посилання скопійовано

З 24 серпня скасовані останні обмеження на видачу коштів з банківських рахунків

Фізичні особи зможуть отримувати готівку в іноземній валюті або банківські метали з поточних і депозитних рахунків через каси та банкомати без обмежень за сумою

З 24 серпня скасовані останні обмеження на видачу коштів з банківських рахунків

Національний банк України продовжує послаблювати антикризові обмеження на валютному ринку, які втратили свою ефективність і актуальність та пом’якшення яких не вплине на стан валютного ринку. Чергові послаблення цього разу стосуються як валютних операцій населення й бізнесу, так і діяльності банків на міжбанківському валютному ринку.

По-перше, фізичні особи зможуть отримувати готівку в іноземній валюті або банківські метали з поточних і депозитних рахунків через каси та банкомати без обмежень за сумою.

Нагадаємо, з вересня минулого року діяв ліміт, згідно якого один клієнт на добу міг отримати не більше 250 тис. грн в еквіваленті. Наразі Національний банк вважає за можливе повністю прибрати таке обмеження з огляду на суттєве покращення ліквідності банківської системи в іноземній валюті та стабілізацію валютного ринку. Водночас таке рішення має сприяти подальшому відновленню довіри вкладників до банків.

По-друге, Національний банк лібералізує підхід до ощадних (депозитних) сертифікатів на пред’явника. Так, знімається заборона на їх випуск, яка діяла досі, та скасовується вимога погашати їх лише шляхом перерахування коштів на рахунок власника сертифіката або пред’явника. На додаток, для депозитних сертифікатів в іноземній валюті прибирається вимога до мінімального строку розміщення, який мав становити не менше шести місяців.

Водночас, НБУ додав до переліку виключень із заборони на дострокове погашення кредитів та позик перед іноземними кредиторам випадки, коли до складу акціонерів нерезидента-кредитора, якому здійснюється дострокове погашення, входить іноземна держава або іноземній банк. Ця іноземна держава має належати до країн, що мають офіційну рейтингову оцінку не нижче категорії А, підтверджену в бюлетені однієї з провідних світових рейтингових компаній (Fitch Ratings, Standard&Poor’s, Moody’s).

Для банків Національний банк спростив розрахунок щоденного ліміту купівлі валюти у власну позицію у розрізі операцій на умовах тод, спот та форвард. Нововведення направлене на стимулювання форвардних операцій та подальший розвиток інструментів хеджування валютних ризиків.

Окреслені кроки з валютної лібералізації передбачено постановою Правління Національного банку від 22 серпня 2017 року №81 «Про внесення змін до постанови  Правління Національного банку України від 13 грудня 2016 року № 410». Вони набувають чинності з 24 серпня 2017 року.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»