• Посилання скопійовано

Нацбанк урегулював окремі питання застосування заходів впливу до банків

Національний банк уточнив та доповнив вимоги до планів фінансового оздоровлення та програм капіталізації, що подаються банками до НБУ

Нацбанк урегулював окремі питання застосування заходів впливу до банків

Зокрема, як повідомляють в НБУ, заплановані банками заходи* мають містити строки поступового їх виконання та досягнення встановлених значень нормативів капіталу та інших показників.

У разі невідповідності розроблених банком заходів встановленим вимогам, банк зобов’язаний доопрацювати їх з обов’язковим урахуванням пропозицій і зауважень Національного банку та повторно подати на погодження до НБУ протягом 15 днів із дня отримання відповідної вимоги регулятора. Рішення про погодження планів фінансового оздоровлення та програм капіталізації банків прийматиме Правління Національного банку або Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності банків, нагляду (оверсайту) платіжних систем.

Крім того, для вдосконалення здійснення контролю за виконанням розроблених банками програм капіталізації Національним банком визначені:

●      основні принципи складання програми капіталізації;

●      критерії оцінки її прийнятності;

●      шляхи забезпечення НБУ контролю за виконанням запланованих заходів.

Також визначено право Національного банку враховувати вжиті банком заходи, які не були передбачені в програмі капіталізації.

Національний банк доповнив підстави застосування заходу впливу до банків у вигляді письмового застереження (за недотримання вимог щодо нагляду на консолідованій основі) та встановив новий критерій для віднесення банку до категорії проблемних − за неподання чи несвоєчасне подання програми капіталізації, плану реструктуризації, плану фінансового оздоровлення, плану заходів щодо усунення допущених банком порушень або за подання до НБУ планів та програм, що не відповідають установленим вимогам.

Зазначені зміни внесені до Положення про застосування Національним банком України заходів впливу постановою Правління НБУ від 07.06.2018 року №60, яка набирає чинності з 12 червня.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»