• Посилання скопійовано

Нацбанк зберіг облікову ставку незмінною на рівні 18% річних

Правління Нацбанку прийняло рішення залишити облікову ставку незмінною на рівні 18,0% річних

Нацбанк зберіг облікову ставку незмінною на рівні 18% річних

НБУ повідомляє, що залишило облікову ставку незмінною на рівні 18,0% річних. Поточні та прогнозні монетарні умови є достатньо жорсткими, щоб забезпечити зниження інфляції до середньострокової цілі 5% у 2020 році.

У вересні 2018 року споживча інфляція становила 8,9% у річному вимірі, перевищивши як верхню межу цільового діапазону (6,5% ± 2 в. п. на кінець ІІІ кварталу), так і липневий прогноз Національного банку (8,3%).

Помірне зниження інфляції порівняно з попередніми місяцями відбувалося завдяки уповільненню зростання цін на продукти харчування. Цьому сприяло розширення пропозиції вітчизняних та імпортних продовольчих товарів, а також зниження світових цін на продовольство.

Водночас фундаментальний інфляційний тиск залишається суттєвим. Про це свідчить все ще високе значення базової інфляції (8,7% у річному вимірі у вересні), яке перевищує липневий прогноз Національного банку. Зокрема:

  • на ціни тисне збереження значного внутрішнього попиту та подальше збільшення виробничих витрат, у тому числі на оплату праці;
  • послаблення обмінного курсу гривні до долара США у липні-серпні позначилось на вартості окремих товарів, насамперед імпортованих;
  • стрімке зростання світових цін на нафту впродовж останніх місяців відображалося на цінах на паливо та зумовлювало додатковий внесок у зростання собівартості інших товарів і послуг.

Зазначені чинники, а також наближення наступного року подвійних виборів в Україні тиснули на інфляційні очікування. Зокрема, настрої населення погіршилися. Інфляційні очікування бізнесу, банків і фінансових аналітиків залишаються значними і суттєво перевищують інфляційні цілі НБУ.

 

Інфляція буде знижуватися, проте процес наближення до цілі займе більше часу, ніж очікувалося раніше

Врахувавши вплив зазначених факторів і очікуване підвищення адміністративно регульованих цін, Національний банк підвищив прогноз інфляції на 2018 рік з 8,9% до 10,1%.

Розширення споживчого попиту, високі темпи зростання заробітних плат, нещодавнє стрімке зростання цін на нафту відображатимуться на споживчій інфляції і наступного року. У результаті інфляція залишатиметься на рівні вищому за цільовий діапазон довше, ніж очікувалося раніше. На кінець 2019 року інфляція знизиться до 6,3%. Вона увійде в межі цільового діапазону в І кварталі 2020 року та досягне середньострокової цілі 5,0% наприкінці 2020 року.

Головним чинником такого сповільнення інфляції будуть жорсткі монетарні умови, що, на переконання Правління Національного банку, склались унаслідок низки по-передніх підвищень облікової ставки. Саме такі умови забезпечать баланс між необхідністю знизити інфляцію і привести її до цілі та потребою підтримати економічне зростання.

Водночас жорсткість монетарних умов підсилюватиметься за рахунок інших факторів. Очікується, що банки продовжать збільшувати процентні ставки за депозитами населення в гривні через скорочення профіциту банківської ліквідності та у відповідь на попередні підвищення облікової ставки. Це стимулюватиме українців перерозподіляти кошти зі споживання на користь формування заощаджень.

Крім того, на відміну від останніх двох років, наступного року трудова міграція українців вже не чинитиме такого значного тиску на зростання заробітних плат.

Також зростання цін стримуватимуть виважена фіскальна політика та помірні темпи імпортованої інфляції за відносно низької курсової волатильності.

Зокрема на курсових та інфляційних очікуваннях мають сприятливо відобразитися позитивні сигнали щодо прогресу в співпраці з офіційними кредиторами, зокрема щодо започаткування нової програми з МВФ, дія якої продовжується і на наступний рік.

 

Після прискорення у 2018 році економічне зростання дещо уповільниться

НБУ залишає без змін прогноз економічного зростання на 2018-2020 роки. Як і раніше, НБУ очікує на прискорення зростання економіки до 3,4% у поточному році. Основним його рушієм буде приватне споживання завдяки подальшому збільшенню доходів населення. Також досить високою залишається інвестиційна активність підприємств.

У 2019 році зростання реального ВВП уповільниться до 2,5% внаслідок охолодження глобальної економіки, погіршення цінової кон’юнктури на світових сировинних ринках, стриманої фіскальної політики через потребу погашення значних обсягів державного боргу, а також жорсткої монетарної політики, необхідної для повернення інфляції до цілі.

У 2020 році зростання економіки прискориться до 2,9%. Цьому сприятимуть переважно поступове пом’якшення монетарної політики, яке стане можливим в умовах стабілізації інфляції на рівні, близькому до цілі, та покращення інвестиційної привабливості економіки.

У 2019 – 2020 роках зовнішні рахунки будуть збалансованими. Дефіцит поточного рахунку зберігатиметься на рівні 2,5-3% ВВП і буде компенсований надходженнями фінансування від офіційних кредиторів та приватного капіталу.

Ключовим припущенням макроекономічного прогнозу залишається подальша співпраця з МВФ в рамках нової програми Stand-By Arrangemenet.

Нову програму Stand-By однозначно можна вважати позитивним результатом для України. По-перше, отримання кредитних коштів від Фонду та пов’язаного фінансування від інших партнерів України сприятиме зміцненню макрофінансової стабільності. По-друге, нова програма – це якір для державної політики, а отже, вона створює фундамент для поліпшення очікувань і сприятливі умови для виходу Уряду на світові ринки капіталу.

Основними ризиками для реалізації окресленого макроекономічного прогнозу, у тому числі зниження інфляції до цілі у 2020 році, НБУ вважає подальше погіршення інфляційних очікувань та зовнішніх умов.

По-перше, інфляційні очікування можуть продовжити зростання на фоні розгортання нового політичного циклу.

По-друге, є ризик погіршення зовнішніх умов, зокрема:

  • стрімкіше охолодження світової економіки, у тому числі економік країн – основних торговельних партнерів України;
  • зниження світових цін на сировинні товари;
  • подальше подорожчання енергоносіїв на світових ринках;
  • відплив капіталу з країн, що розвиваються, зокрема і України, внаслідок швидкого переходу центральними банками провідних країн до більш жорсткої монетарної політики.

З урахуванням оновленого макроекономічного прогнозу та оцінки ризиків Правління Національного банку вважає, що поточні і прогнозні монетарні умови є достатньо жорсткими, щоб знизити інфляцію у середньостроковій перспективі. Відповідно, було прийнято рішення залишити облікову ставку незмінною на рівні 18,0%.

Водночас НБУ продовжить уважно стежити за факторами фундаментального інфляційного тиску, зокрема за споживчим попитом, інфляційними очікуваннями та прогресом у співпраці з міжнародними офіційними кредиторами.

У випадку збереження інтенсивності інфляційного тиску або його посилення, НБУ може вдатися до підвищення облікової ставки.

Збереження облікової ставки на рівні 18,0% затверджене Рішенням Правління Національного банку України від 25.10.2018 р. №714-рш «Про розмір облікової ставки».

Новий детальний макроекономічний прогноз буде опублікований в Інфляційному звіті 1 листопада 2018 року.

Підсумки дискусії членів Комітету монетарної політики, яка передувала ухваленню Правлінням цього рішення, буде оприлюднено 5 листопада 2018 року.

Наступне засідання Правління Національного банку України з питань монетарної політики відбудеться 13 грудня 2018 року відповідно до затвердженого та оприлюдненого графіка.

***

Читайте також: З 7 вересня 2018 року — облікова ставка НБУ 18%

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»