• Посилання скопійовано

НБУ не підготувався до нових правил фінмоніторингу, - Гетманцев

За позицією Гетманцева, наразі НБУ ще не підготував зміни до своїх нормативних актів щодо нових правил фінмоніторингу

НБУ не підготувався до нових правил фінмоніторингу, - Гетманцев

Глава Комітету ВРУ Д. Гетманцев повідомив у своєму профілі в Facebook, що звернувся до НБУ з питанням щодо готовності проектів нормативних актів для реалізації вимог Закону про фінмоніторинг (набуває чинності 28 квітня).

"Увага до ситуації викликана високою тривогою суб`єктів первинного моніторингу в зв`язку з неможливістю ведення діяльності після набрання чинності закону через відсутність необхідних інструкцій і правил з боку НБУ. Тривогу поділяю", - зазначив Гетманцев.

Але ще ввечері 16 квітня на сайті НБУ з'явилося повідомлення НБУ щодо ґрунтовних змін до підходів проведення дистанційної ідентифікації та верифікації клієнтів. Про це ми писали тут.

Зокрема, з 28 квітня 2020 року здійснення банками ідентифікації та верифікації не вимагатиме особистої присутності клієнта. Нацбанк розробив із залученням учасників фінансових ринків нові інструменти і способи віддаленої ідентифікації залежно від обраної моделі та каналів залучення клієнтської бази.

Так, у банків буде можливість обрати для себе:

  • повноцінні моделі віддаленої ідентифікації та верифікації;
  • спрощені моделі, що міститимуть певні ліміти на обсяги операцій та залишків за рахунками клієнтів.

Національний банк також погодився на запропоновані банками ліміти щодо вказаних спрощених моделей верифікації клієнта, а саме:

  • загальний ліміт на проведення видаткових фінансових операцій за всіма рахунками, відкритими клієнту в банку, не перевищуватиме 40 тис грн на місяць та 400 тис грн на рік;
  • загальний залишок за всіма відкритими клієнту рахунками та електронними гаманцями в банку не перевищуватиме 40 тис. грн.

***

Читайте також:

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»