• Посилання скопійовано

Нацбанк заборонив банкам проводити операції юросіб з кінцевими бенефіціарами – резидентами росії або білорусі

Нацбанк заборонив банкам проводити операції юросіб з кінцевими бенефіціарами – резидентами росії або білорусі

Нацбанк заборонив банкам проводити операції юросіб з кінцевими бенефіціарами – резидентами росії або білорусі
Коментар до листа від 23.10.2022 № 25-0005/73744

У листі від 23.10.2022 № 25-0005/73744 Нацбанк вказав, що деякі банки проводять фінансові операції, за якими фізична особа ініціює платіж (внесенням готівки або з особистого поточного рахунку з використанням платіжної карти) для сплати за зобов’язаннями юридичної особи, щодо якої запровадили обмеження щодо здійснення видаткових операцій, оскільки КБВ є резидентом рф/рб. Тобто фізичні особи здійснюють платежі від імені або в інтересах клієнта, операції за рахунками якого зупинили на підставі пункту 15 Постанови № 18.
Нацбанк наголошує, що банкам заборонено проводити операції, що порушують визначені Постановою № 18 обмеження, сприяють або можуть сприяти їх уникненню.
Крім того, банк за проведення зазначених фіноперацій має ідентифікувати особу, від імені або в інтересах якої проводять фіноперацію;
встановити її кінцевого бенефіціарного власника або вигодоодержувача, крім фіноперацій на підставі кореспондентських відносин.
Зазначені фіноперації фізичних осіб за зобов’язаннями юридичних осіб можуть проводити не для задоволення власних потреб цих фізичних осіб, а також без документального підтвердження відносин між ними. Відповідно, це може свідчити про недотримання банками вимог, передбачених пунктом 2 Постанови № 18.
У зв’язку з цим Нацбанк рекомендує банкам вжити заходів для припинення проведення операцій з використанням поточних рахунків фізичних осіб або внесення готівки через касу банку для виконання зобов’язань юридичних осіб, КБВ яких є резидентами рф/рб.
 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»