• Посилання скопійовано

Президент підтримав правила виведення з ринку банку в умовах воєнного стану

Гетманцев розповів, що 29 травня проголосував за важливий законопроєкт №9107-1 про виведення з ринку банку в умовах воєнного стану у повторному другому читанні. А Президент підписав Закон вже 16 червня

Президент підтримав правила виведення з ринку банку в умовах воєнного стану

Гетманцев розповів, що 29 травня проголосував за важливий законопроєкт № 9107-1 про виведення з ринку банку в умовах воєнного стану у повторному другому читанні, який стосується процедури виведення з ринку банків, що належать підсанкційним особам, таким чином, аби припинення їхньої участі у банківській системі держави не заподіяло шкоди інтересам клієнтів банків і їхніх вкладників.

Щодо самого законопроєкту, то  його метою є забезпечення стабільності банківської системи в умовах воєнного стану, запровадженого в Україні у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України, а також захист прав та інтересів вкладників та інших кредиторів банків. Ініціатива спрямована на протидію ризикам, зокрема шляхом надання Національному банку України повноважень за певних обставин, пов’язаних із застосуванням санкцій до банку та/або власників істотної участі у банку, прийняти рішення про:

  • заборону підсакційній особі (фізичній та/або юридичній особі) набувати або збільшувати істотну участь у банку;
  • про виведення з ринку системно важливого банку (націоналізація) з урахуванням особливостей, установлених пунктом 23 розділу X "Прикінцеві та перехідні положення" цього Закону;
  • запроваджується можливість виведення системно важливого банку з ринку (націоналізації) за відсутності у нього ознак неплатоспроможності (у разі застосування до банку або власника істотної участі у ньому блокуючих санкції);
  • закріплюється норма, якою передбачена можливість відшкодування особам збитків, яких вони зазнали внаслідок ліквідації банку або виведення з ринку системно важливого банку, виключно за рахунок коштів держави-агресора.

За інформацією з картки законопроєкту, Закон №3111 підписано Зеленським 16 червня.

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»