• Посилання скопійовано

Обмінники скаржаться на проблеми з обміном зношеної валюти

Накопичення в касах установ зношеної іноземної валюти, яку категорично відмовляється купувати споживач, призводить до зменшення обсягу оборотних активів фінансових компаній

Обмінники скаржаться на проблеми з обміном зношеної валюти

Асоціація фінансових компаній «Фінансовий омбудсман», яка представляє професійні інтереси небанківських фінансових установ, звернулася з листами до Національного банку та Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики щодо ситуації, що склалася на ринку торгівлі іноземною валютою в готівковій формі.

В асоціації зазначають, що аналіз ситуації на ринку торгівлі готівковою валютою за останнє півріччя справді засвідчив появу перших кроків до її врегулювання. Проте остаточно ситуація ще не вирішена.

Наприклад, у ФІНОМ нагадують, що для розширення пропозиції іноземної валюти, яка не має ознак значного пошкодження, Національний банк надав змогу небанківським фінансовим установам знімати без обмежень за сумою національну та іноземну валюту з їхніх рахунків у банках для підкріплення готівкою своїх кас або кас відокремлених підрозділів. Це рішення регулятора було затверджене постановою Правління НБУ від 30 червня №88  цього року.

Проте, як стверджують члени асоціації, більшість небанківських фінансових установ не мають на своїх рахунках у банках відповідних залишків іноземної валюти і працюють виключно в межах обсягу валюти, купленої/проданої у фізичних осіб. Накопичення в касах установ зношеної іноземної валюти, яку категорично відмовляється купувати споживач, призводить до зменшення обсягу оборотних активів фінансових компаній.

При цьому численні звернення фінансових компаній до банків щодо укладання договорів інкасо, на жаль, «не привело до позитивних результатів», кажуть в асоціації.

Саме тому, задля врегулювання проблеми на ринку торгівлі іноземною валютою в готівковій формі, пов’язаної з обігом зношеної іноземної валюти, асоціація «Фінансовий омбудсман» звернулася до Національного банку та Комітету ВР із проханням розглянути такі пропозиції:

  • визначити державний банк та встановити порядок приймання ним від небанківських фінансових установ валюти з ознаками зношеності;
  • надати можливість небанківським фінансовим установам проводити операції інкасо безпосередньо або за допомогою банківської установи в Україні з встановленням порядку проведення таких операцій;
  • дозволити пряму співпрацю небанківських фінансових установ з банками щодо купівлі-продажу іноземної валюти.

Також асоціація пропонує обговорити надані пропозиції за участю представників Нацбанку та валютного ринку.

«Сподіваємося, що рішення щодо врегулювання проблемних питань з обміном зношеної іноземної валюти, які виникли виключно на тлі війни, будуть знайдені і задовільнять не тільки учасників ринку та його регулятора, а й споживачів фінансових послуг», - підкреслюють у ФІНОМ.

Джерело: Фінансовий омбудсман

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»